Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  ШС Новог Сада поводом скупштине ШС Војводине

ШС Новог Сада поводом скупштине ШС Војводине

16.02.2017

ШС НС се јавио са молбом да објавимо њихово саопштење поводом недавно завршене скупштине ШСВ...

Поштовани шахисти,

Осећамо се обавезним да не ускратимо шаховску јавност о скандалозним дешавањима на скупштини Шаховског савеза Војводине у Каћу (где би друго) од 12.02.2017.године.

Почели бисмо од самог позива за скупштину који је стигао на мејл ШСНС 06.02. у послеподневним часовима што је испод сваког рока, али то није најгоре него оно што је позив садржао. Осим уобичајних поздрава и датума госп.Бокан нам је послао у атачменту предлог статута и дневни ред који је предвиђао избор тела скупштине, усвајање записника са прошле скупштине, усвајање предлога статута, усвајање извештаја о раду из 2016 и усвајање финансијског извештаја из 2015 итд...

Све су послали осим материјала за скупштину који су предвидели дневним редом, мада ни у позиву за прошлу скупштину такође ништа нисмо добили па што би сад било другачије. Следећег дана смо узвратили поздраве и путем мејла замолили за неопходан материјал да бисмо се могли припремити за скупштину или после исте боље рећи представу у изведби ШСВ са мноштвом статиста.

Сада бисмо указали на ниво некорекности ШСВ јер нам је на молбу о достављању материјала за скупштину одговорено и коначно достављено оно што је требало много раније тек 11.02. у 15:50 такорећи у суботу после подне кад су се надали да нико неће ни видети мејл и то више него довољних 24 сата пре скупштине.

На поменуту скупштину у Каћ делегација ШСНС-а је ишла у саставу Александар Милошев-председник ШСНС, Ремецки Синиша-секретар ШСНС и Жељко Медар познати шаховски радник из Новог Сада.

По доласку на место (злочина) свима нама из НС-а и Војводине добро познато јер скоро свака шаховска приредба која не броји више учесника од капацитета сале се дешава тамо, сазнајемо да скупштина није ту већ у ресторану мотела у који смо се потом упутили. По уласку у поменути ресторан потврђујемо своје сумње да је ова скупштина завршена много пре него смо и дошли јер остали делегати су овде стигли доста раније и управо су завршавали групни ручак и ускоро ће све бити спремно за други део тј. аутоматско дизање руку на сваки предлог ШСВ.

Даље кад смо се сместили за сто у запећку ресторана јер је једини био празан прилази нам госп.Петар Миличевић, иначе запослен у ШСВ, да нам тражи овлашћења на увид што је одбијено уз констатацију да то ради верификациона комисија на шта он одговара “да да па ја сам у верификационој комисији“. Ово заиста не би било вредно помена да се не дешава непосредно пред сам почетак скупштине кад још уопште није ни изабрана поменута комисија.

После избора радног представништва и осталих актера ове представе (наравно главне улоге су подељене најбољима господ.Копањи, Бокану и Пижурици) и на наше изненађење није прихваћено да наш делегат Ж.М. буде члан верификационе комисије него су ту били поменути Петар Миличевић, Милорад Маравић и трећег се и не сећамо.

Сада по избору верификационе комисије долази до првог конфликта Председника и секретара ШСВ са делегацијом ШСНС. Наиме наш представник Ж.М. је питао двојицу поменутих пре него што верификациона комисија почне са радом да ли уопште знају колики је максимални број делегата на скупштини да би знали колико је људи потребно да имамо кворум. После надменог одговора секретара госп.Бокана који се запитао ко смо ми уопште њих да испитујемо на шта се надовезао госп. Председник да наравно да знају и онда су заједничким снагама некако избацили бројку од 54 делегата.

Ми наравно знајући да ово није тачно успротивили смо се на шта је секретар ШСВ рекао да смо дошли да опструишемо скупштину и да нам сад не прихватају овлашћења јер нисмо дали Пери пре скупштине кад нам је тражено. После гласније размене мишљења верификациона комисија нам је прихватила овлашћења и после паузе од 15-ак минута дошла са занимљивим податком. Због нашег инсистирања да ни не знају тачан број делегата њихове скупштине пажљиво су пребројали и дошли до бројке 58 од којих је 40 учествовало на скупштини.

После ове почетне срамоте ШСВ је наставио у истом ритму. На реду је било гласање о дневном реду скупштине и уследило је питање председника о примедбама на исти. Наравно са пуним правом јавио се секретар ШСНС Ремецки Синиша који је затражио да се скину све тачке дневног реда осим статута због не благовремене доставе материјала за скупштину уз објашњење да смо исте добили 24 сата раније и да нисмо стигли да се упознамо са материјалом. Одговор који смо добили осликава реално стање руководства ШСВ а досао је директно од секретара госп.Бокана. Веровали или не човек је устао и мртав озбиљан одговорио да је имао проблем са слањем мејла пошто су му се мејлови враћали. Шта рећи на ово крајње бахато и безобразно понашање осим ако г.Бокан заиста у 21. веку 4 дана шаље један мејл онда му је све опроштено. Наравно после овог доста реалног објашњења предлог нашег делегата је стављен на гласање и превагнуло је аргументовано објашњење секретара ШСВ што је потврђено резултатом 37 према 3.

После тога прешло се на усвајање записника са прошле скупштине. Кад смо читали записник приметили смо да у њему нема примедбе коју је наш председник ставио те 2015. а то је да нисмо ни тад добили материјал. Г.Бокан је на ову примедбу рекао да је видео у белешкама али да је заборавио да стави у записник уз опаску да није ни важно јер смо ове године добили као што су тад и обећали да ће бити. Поново бахатост на делу, заборавио да упише примедбу и још помиње како је ове године то урађено читавих 24 сата пре скупштине.

Тачка у којој се расправљало о статуту је прошла доста мирно како и доликује људима који су самом скупштином прекршили статут јер у истом јасно пише да је ШСВ дужан да сваке године организује скупштину, подсећања ради прошла скупштина је одржана у децембру 2015.године.

После једногласно усвојеног статута (уз мање измене које је сугерисао Ж.М, а сложио се господин Геза Фабијановић који је учествовао у писању статута) долазимо до тачке Извештај о раду из 2016.године.

Секретар ШСВ је заиста лепо прочитао извештај и све то још фино украсио хвалоспевима о себи самима што је неке делегате заиста учинило поносним што су део њихове позоришне трупе док је неке друге замало довело до повраћања (срећа па ми нисмо били позвани на ручак било би се теско исконтролисати).

Пошто је секретар довршио своју шаховску идилу кроз 2016.год. наш делегат С.Р. се јавио за реч и поставио питање око спорног Међународног првенства Војводине и ФИДЕ светске зоне 1.5. Питање је гласило зашто је ШСВ конкурисао и добио средства за првенство светске зоне 1.5 кад то такмичење није у календару ФИДЕ што је С.Р. поткрепио документом у којем стоји да ФИДЕ нема тај турнир у календару иза чега стоји потпис директора ФИДЕ Најџела Фримана, одговор на ово питање је на себе прихватио председник лично.

Одговор који смо добили тешко је препричати јер је трајао петнаестак минута али ту је наступила њима добро знана тактика причај било шта, збуни и себе и остале, па ће сви заборавити шта је питано. Г.Копања је почео причу од 2014. и проблемима који су га снашли око рејтинг такси и како је он заслужан за то што смо ми шахисти Србије остали на рејтинг листама па како се он налазио са разним министрима па даље како је био на разним ручковима са председником ФИДЕ Иљумжиновим који га је између осталог питао „Мирославе како могу да помогнем“ итд,и то је трајало и трајало и нигде одговора.

После тог излагања заврсио је са реченицом како су због тога и дуплиране награде на Првенству Војводине 2015 год. Пошто су сви већ били заборавили шта је било питање и били фасцинирани херојским делима нашег председника, он је мислио да је објаснио, али наш делегат га је подсетио да се овде расправља о извештају о раду из 2016., када је спорно такмичење и одржано, а не о 2015., мало смешно зар не?

После овог поновљеног питања уследио је одговор секретара пошто би било заиста смешно да све оно поново слушамо мада морамо признати да је било боље да су остали при првом одговору који уопште нема везе са питањем.

Г.Бокан је устао и видно изнервиран почео да прича како су за то криви неки небитни људи из Ћуприје и како су они својим везицама успели да то избаце из календара, да ти људи из ко зна где из централне Србије су хтели да униште нашег хероја који је све дао шаху...Посто С.Р. није имао воље да слуша поново гомилу небулоза упитао га је како су ти тако небитни људи успели да изманипулишу ФИДЕ и да сам директор исте потпише документ којим се доказује да то није у календару и да је ШСВ узео паре за непостојећи турнир. На то је секретар окренуо причу и вратио се старој добро познатој техници причај нешто што нема везе са оним од чега не можеш да се одбраниш па је извадио Календар ШСС да би показао нашем делегату како није било Отвореног Првенства Србије у календару и почео да прича о европском купу шампиона.

Иначе директор ФИДЕ г.Фриман је писмо потписао и оверио пред најмање 3 сведока и оригинал документа је у поседу Шаховског савеза Србије.

Кад је г.Бокан завршио своје хаотично излагање наш делегат је поновио да су узели паре за такмичење које не постоји на шта Бокан није имао одговор осим што је затражио документ који му је С.Р. предао и секретар је рекао да ће видети са представницима ФИДЕ зашто су им то урадили јер кад је било гласање онда су били добри а сад им овако враћају (за ово задње боље да је ћутао јер само говори како они функционишу).

После још једне феноменалне аргументације ШСВ својих поступака скупштина је усвојила извештај о раду 37 према 3. Следећа тачка је права посластица, усвајање финансијског извештаја из 2015.године. По нама са малим закашњењем али изгледа да нисмо били у праву. Дешавања пре ове тачке и на расправи око извештаја су заиста достигла висок ниво трагикомедије, као прво пре почетка читања извештаја за реч се јавио "в.д.председника ШСС" г.Пижурица уз речи да је до сад ћутао и да има нешто да каже и да би волео да га саслушамо, а ми наивни мислили нешто озбиљно па се удубили.

После пар секунди говора схватили смо да човек чита са папира, што није најгоре јер је старији човек па боље да чита него да нешто заборави али кад смо чули шта човек чита аудиторијуму од близу 50 људи није могло а да не измами осмехе код нас али и понеких не-дисциплинованих војника ШСВ. Не бисмо пуно да препричавамо састав чији је главни лик Г.Копања, али пренећемо само да се завршило са реченицом да је наш председник дао шаху целог себе (боље да није), али ни то није најгоре, најгоре је то што је добио аплауз за састав са темом "ко бих волео да будем кад порастем".

Након овог крајње непотребног састава председник Надзорног Одбора је прочитао извештај и долази до дискусије. Поново се јавља С.Р. са пар конкретних питања поткрепљених папирима. У финансијском извештају постоје две ставке око штампања банера, расписа итд. у износу од преко 600.000,00 дин. заједно. Сходно томе да смо дошли донекле припремљени С.Р. је извадио фактуре за та штампања плаћена код фирме Копи-Комерц чији је газда уједно и наш председник. Такође и једна фактура за ажурирање сајта ШСВ плаћено Копи-Комерцу у износу од 79.000,00 дин.

Одговор је преузео секретар који је објаснио да је целокупни износ уплаћен заиста на Копи-Комерц али да то није ништа у односу шта је та фирма урадила за њих и да су им бар још толико дужни. После овог одговора ваљда је свима јасно у којој мери је ШСВ бескрупулозан и да њихови руководиоци више немају пардона. После ових небулоза се осврнуо и на ажурирање сајта, где је објаснио да наравно да то ради Копи-Комерц јер по тој цени не би нико радио осим великодушног председника.

Ми заиста немамо увид шта та свемоћна фирма Копи-Комерц све ради, али за савез изгледа све послове, и то по популарним ценама.

Следеће питање је било око куповине реквизита у износу од нешто мање од 600.000,00 дин. Наиме питање је гласило где се ти реквизити налазе јер сваке године правдају паре преко њих, а и поред тога увек имају огромну ставку око изнајмљивања реквизита. Како је то могуће кад су у протеклих пар година купили реквизита у износу од скоро пар милиона динара.

На ово је секретар још једном насмејао нашу делегацију тврдећи да они све те реквизите поделе јер они пуно раде и организују па деле и да ће и даље имати потребу да изнајмљују реквизите.

После оваквог одговора једноставно није било потребе више полемисати али С.Р. се осврнуо на још једну занимљиву ствар. Наиме секретар ШСНС је упитао једну битну ствар око организовања европског кадетског првенства у НС-у 2015 и 2016 године. Проблем настаје код исказаних прихода, који су у 2015. кад је ШСВ организовао били 200 хиљада динара, а већ следеће у организацији ШСС скоро 2 и по милиона динара, значи 12 пута већи.

Господин Ремецки је то поткрепио бројем учесника и пансиона који су приближно једнаки на оба такмичења уз опаску да боље да су и 2015. дали ШСС да им организује јер би више зарадили. Поготово пошто им је ШСС након такмичења у 2016. пребацио чак 800 хиљада динара на рачун ШСВ.

На ово питање и на оволику разлику у добити за исти турнир се нису ни удостојили да одговоре него су кроз смех рекли да смо у праву и да су требали да дају ШСС да им помогне.

Након овог одговора реч је затражио члан И.О. Маравић Милорад који је замолио делегате ШСНС да не смарају том причом јер је он уморан и да је устао у 8 ујутру и да му се иде кући и да ако имамо нешто поднесемо кривичну пријаву. Још један врхунски безобразлук и шок за нас од стране уваженог г.Маравића, који је устао у 8 ујутру да би најпре присуствовао фантомској скупштини ШСС у Београду, а потом као на траци и овој лакрдији у Каћу.

На то је С.Р. питао да ли је полемисање око сумњивог финансијског извештаја за њега смарање и да ли су шахисти уопште знали размере овог бахаћења. Г.Маравић је поновио да смо смарачи, на шта је добио одговор да су они дизачи руку, што му изгледа није пријало, мада је као паметан човек и сам тога био свестан.

Пошто су и остали делегати почели да негодују да их финансијски извештај изгледа уопште не занима, као ни колико је пара легло на које приватне фирме, ми смо се покупили и напустили представу пре спуштања завесе, јер је крај ионако био познат од почетка.

Ми смо били упозорени да ће се све овако одвијати и да је присуствовање скупштини само губљење времена, али упркос томе смо морали отићи и пробати отворити очи бар неким људима, и ако смо у томе успели - вредело је.

На крају бисмо замолили пријатеље шахисте да ово писмо не схвате као излив нетрпељивости или неслагања јер оно то није већ као упозорење на то ко и како воде ваш ШСВ. Овим путем апелујемо на пријатеље шахисте да узму учешће и помогну коренитим променама у руководству ШСВ да би се овај вишегодишњи терор над шахом и шахистима од стране људи којима је шах дао много а они од шаха само узимали прекинуо.

ШАХОВСКИ САВЕЗ НОВОГ САДА