Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин Мемориам Богосав Машовић

Ин Мемориам Богосав Машовић

25.05.2017 /   Даковић, Марко

Богосав Машовић (1938-2017).

Са дубоким жаљењем примио сам вест о смрти великог шаховског ентузијасте Богосава Машовића. Он је изненада преминуо 18. маја у Београду.

Богосав Машовић рођен је 14. јануара 1938. у месту Трешњево, општина Андријевица, у Црној Гори. Шах је заволео као младић и остао му веран читав свој живот. Био је члан многих шаховских клубова, посебно у Београду у коме је провео већи део живота. Истакао се и као шаховски радник, у једном периоду био је функционер шаховског савеза Београда. Такође је имао и звање шаховског судије.

Имао сам ту част да упознам господина Машовића тек у његовом познијем животном добу, када је већ био пензионер. Увек скроман и уљудан, располагао је шаховском и општом културом. Био је чест гост аматерских турнира који су се одржавали у Београду. Посебно је волео да игра брзопотезне турнире, као и оне са убрзаним темпом. Његова ћерка Слободанка пошла је очевим стопама и постала јака играчица, поштована у шаховским круговима.

Као играч, господин Машовић имао је снагу мајсторског кандидата, посебно у својим млађим данима. Играо је опрезним позиционим стилом и преферирао одбрамбене системе. Увек коректан према противнику и организатору турнира, понекад мало темпераментан, љубитељ праве шаховске вештине и фер плеја. До краја живота у њему је пламтео жар за шаховском борбом и љубав према краљевској игри.

Господин Богосав Машовић сахрањен је у уторак 23. маја на београдском гробљу Лешће. Нека ми буде допуштено да у име свих љубитеља шаха који су га познавали изразим искрено саучешће његовим најмилијима.