Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Више не би било лепо ћутати

Више не би било лепо ћутати

25.05.2017 /   Живковић, Иван Р (2040)

Иван Живковић нас је замолио да објавимо текст...

Више не би било лепо ћутати

Прихватио сам се улоге члана Управног одбора и заступника у ШСС, са једном једином идејом - да помогнем да се стање у нашем шаху у овим тешким временима побољша, онолико колико је то могуће. На жалост, показало се да то није баш тако једноставно, јер увек постоји неко ко би да задржи статус quo, да се ништа не промени из разлога које наслућујем. Њихова максима-водиља је “или сам ја на власти или нам ШСС и не треба”. Био је то први шок за мене. Док сам играо шах, као аматер или љубитељ, нисам ни сањао да међу онима који воде савезе, постоји велики број особа које би рађе да савез не постоји, него да постоји без њих.

Бити фин није тешко. Наша финоћа и наше неоглашавање, а све у циљу заштите угледа шаха и шаховске организације, нису нам много користили.

Када сам дошао у савез, много помињани „профит” од 50.000 евра од Купа клубова, ни на једном рачуну савеза није постојао. Затекли смо само дугове, неисплаћене плате запосленима, неплаћени рачуни за закуп просторија, струје, телефона, мобилних телефона, интернета, неплаћени хотелски рачуни из Новог Сада, судска забрана за купљене мајице и дуксерице са Купа Шампиона, као и дуг према ФИДЕ. Нашли су се ту и кафански рачуни, мезило се вредно, нема шта.

Стиже следећи шок. Кандидати за кривичне пријаве, тужбе, јавно жигосање, охрабрени нашим ћутањем, ионако мутну воду муте арбитражним споровима, пријавама спортским инспекцијама, инспекцијама рада, сталним оглашавањима са чувеним “држте лопова“. Покушали смо да не доливамо уље на ватру, ако већ морамо да се договарамо како да наставимо заједно, међутим ситуација све више личи на развод брака без помирења.

На лажном сајту ШСС (www.serbiachess.com), упорно излазе нека непотписана бљутава обавештења. Било би то итекако кажњиво у некој другој европској земљи да званични сајт државне спортске организације (www.serbiachess.net) буде са идентичном матрицом на другој адреси (помислите на Реал Мадрид, Олимпијски комитет...), али ми ипак живимо у Србији.

Стигла нас је и нова невоља – Министарство омладине и спорта, привремено је зауставило финансирање Савеза, јер је 2 милиона буџетских динара из 2014. године погрешно оправдано. Ко ће одговарати уколико Савез изгуби тај новац? Да ли је ико одговарао за подигнутих у готовини, а неоправданих десетак милиона динара у протеклих неколико година?

Понашамо се одговорно, јер понекад и у немогућим условима, редовно и на завидном нивоу организујемо такмичења из националног календара. Значи ли уопште то што ћемо ми одржати сва такмичења, а прошле године нису одржана два веома важна?

Уверени смо да смо права и једина страна – страна шаха и шахиста.

Члан Управног одбора и заступник ШСС
Иван Живковић