Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Европско аматерско првенство 2017

Европско аматерско првенство 2017

24.06.2017

Здравко Ћирић из Ниша написао је нешто о недавно завршеном Аматерском првенству Европе играном у НишуНиш је био шаховска престоница Европе

На управо завршеном Европском Аматерском првенству у шаху које се одржало у хотелу "Tami Residence", у организацији Градског шаховског савеза Ниша, а у сарадњи са Шаховским савезом Србије, под покровитељством Европске шаховске уније, поред великог броја учесника (преко 130) из 19 шаховских федерација, морамо поменути и фантастичну организацију за коју су првенствено били заслужни ИМ Сандра Ђукић, Михајло Обреновић, секретар ГШС Ниша, као и Драгана Симић, председница ГШС Ниша и остали из организационог одбора.

Професионални фотограф Златко Нечевски је и овог пута бриљирао и поред фантастичних фотографија показао да му је и брзина јача страна, тако да су фотографије биле на сајту ГШС Ниша истог дана, па је тиме био знатно олакшан посао нашим пријатељима из CDS Digital-а, који су задужени за интернет подршку првенства.

Захвалност свим учесницима на фер и коректној борби, пратиоцима и тренерима, као и судијама на челу са француским међународним судијом ИА Dominique Dervieux (654655), све похвале за фер и коректно суђење иду и ИА Драган Живић (904740), ФА Мирослав Раковић (939994), ФА Игор М Лукић (930601).

У категорији до 1700 ЕЛО прво место и титулу шампиона Европе освојили су Павле Ћирић и Анђела Димитријевић, млади шахисти из нашег града, док је друго место освојио Алумерт Оркун Ефе из Турске, а трећи је био Јован Стевановић, такође из нашег града.

У категорији од 1700 до 2000 ЕЛО победник је Караоглан Дорук из Турске, док су други и трећи Стојковић Зоран- Зоки из Ниша и Nagy Laszlo из Немачке.

У категорији од 2000 до 2300 ЕЛО победник је Buyukasik Diyap из Турске, друго и треће место су освојили шахисти из нашег града ФМ Биљанић Љубомир и Ливаја Марио.

Градски шаховски савез Ниша се као технички организатор потрудио да уз подршку града обезбеди гостима максималан комфор – добар смештај, одличну салу за игру у хотелу Тами Ресиденце у којој се одржало првенство, обилазак града у слободно време и све што је потребно како би Ниш показао да има капацитета за организацију оваквих догађаја и, како би му био поверен и неки од будућих шампионата.Павле Ћирић освојио златну медаљу

На управо завршеном Европском првенству за аматере, рејтинга ФИДЕ до 1700 поена и закључно са титулом ФИДЕ мајстора, првокатегорник Павле Ћирић, члан Шаховског клуба глувих и наглувих “НАИС” из Ниша, освојио је прво место и златну медаљу!

Историјски вредан резултат и сем пехара, златне медаље, новчане награде уследила је и специјална награда: бесплатно учешће на Светском аматерском првенству за 2018.годину, које је по распореду ФИДЕ у италијанском Каљарију, од 21.04. до 01.05.2018.године.

Успех није случајан и круна је сјајних резултата у неколико последњих година, где треба издвојити прво место на Школском првенству Србије (и то као млађи у групи), прво место у Србији у решавању проблема, те бројне пехаре и медаље на такмичењима од општинског до савезног ранга.

Но, до шампионског наслова пут је био трновит а много пута је популарни Паја у позицији “плесао на жици, изнад дубоког понора”, да би кулминација достигла врхунац у партији последњег кола: у партији са клупским другом и дугогодишњим пријатељем, Радивојем Ђурићем, где му је био довољан реми за прво место, уследио је болни пораз. Но, на крају је Бухолц количник одлучио првака, сасвим заслужено, јер је Павле Ћирић имао најјаче противнике у победничкој групи од 5 играча са истим бројем поена. Будући да је наш Ћира тек завршио ИВ разред ОШ и напунио 10.година живота, уз квалитетан рад, очекујемо врхунске резултате у блиској будућности.