Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин Мемориам Томислав Нешић (1943 – 2017)

Ин Мемориам Томислав Нешић (1943 – 2017)

03.08.2017 /   Даковић, Марко

Томислав Нешић (1943 – 2017).

Са тугом и дубоким жаљењем примио сам вест да је 1. августа 2017. у Београду престало да куца срце мог шаховског пријатеља, мајсторског кандидата Томислава Нешића. Мада сам знао да се због лошег здравственог стања повукао и да дуго није био виђан на турнирима, ова тужна вест много је ме погодила.

Господин Нешић је рођен 23. децембра 1943. године у Ћуприји. Од ране младости постао је приврженик шаховске игре, али је био и политички ангажован. Они који га познају, памтиће га као човека ведрог духа и веома активног, о чему говори и податак да се цео свој радни век бавио приватним предузетништвом. Као што се у шаху борио са супарницима за таблом на 64 поља, тако се борио и у животу. Део свог радног века провео је у Грчкој, коју је много волео.

Што се тиче шаховске каријере, Томислав Нешић био је члан многих клубова у Србији. Између осталог, бранио је боје Црвене звезде и београдског клуба Железничар. Седамсесетих година прошлог века био је ангажован у шаховском савезу Београда, где је сарађивао са господином Зораном Пековићем. Свесрдно се залагао за увођење шаха у основним школама.

Као играч, Томислав Нешић био је добар тактичар и одликовао се нападачким стилом па је умео да изненади и многе познате мајсторе. Често је наступао на брзопотезним турнирима. Волео је шах, а био и породични човек. Иза себе је оставио синове Елија и Леона, ћерку Елу и супругу Гордану.

Сахрана Томислава Нешића биће обављена у петак 4. августа у 12 часова на београдском гробљу Лешће.