Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Саопштење ШСС о блокади од стране ФИДЕ

Саопштење ШСС о блокади од стране ФИДЕ

04.08.2017

ЗВАНИЧНО САОПШТЕЊЕ УО ШСС О ПРИВРЕМЕНОЈ БЛОКАДИ СЕРВИСА ОД СТРАНЕ СВЕТСКЕ ШАХОВСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ (ФИДЕ)

Од четвртка, 3. августа, Светска шаховска федерација (ФИДЕ) привремено је блокирала сервисе Шаховском савезу Србије. Како би се избегла различита тумачења, УО ШСС саопштењем жели да појасни садржај ове одлуке и њене узроке.

1. ОДНОСИ ШАХОВСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ И ФИДЕ

Односи Шаховског савеза Србије и Светске шаховске федерације компликовани су још од 30. новембра 2016. године, када је разрешено дужности претходно руководство ШСС. На пет послатих писама у периоду децембар 2016 – март 2017. године, из ФИДЕ није стигао никакав одговор, нити је Шаховски савез Србије за претходних 8 месеци успео да оствари било какву званичну комуникацију са Светском шаховском федерацијом. У наведеним дописима од ФИДЕ је тражено:
- да уместо Обрена Ћетковића као председник савеза буде уписан Ратко Пижурица
- да уместо делегата у ФИДЕ и ЕЦУ Горана Урошевића такође буде уписан Ратко Пижурица
- да званична е-маил адреса Шаховског савеза Србије на сајту ФИДЕ буде serbiacf@verat.net , а не serbiachess@gmail.com

У прилозима писама послати су неопходни документи, који доказују валидност садашњег руководства ШСС у Агенцији за привредне регистре, јединој надлежној за то питање.

Посебно битно је било питање званичне е-маил адресе, јер у последњих осам месеци Шаховски савез Србије није добио ни један званични допис од ФИДЕ, нити расписе међународних такмичења, приступне податке за регистрацију учесника на светским првенствима, рачуне за плаћање, пошту коју шаљу друге федерације и слично.

Е-маил адреса serbiacf@verat.net је званична е-маил адреса Шаховског савеза Србије од када је тај савез постао национална шаховска федерација (2006. године), и званично је, под власништвом ШСС, регистрована код провајдера. Друга адреса serbiachess@gmail.com, која се тренутно налази на сајту ФИДЕ, је приватна адреса. Пошто су запослени у ШСС Миливоје Миливојевић и бивши запослени Душан Радовановић, на захтев в.д. председника Ратка Пижурице да дају шифру за тај мејл негирали да имају приступне податке овој адреси, утврђено је да је последњи неспорни корисник адресе Горан Урошевић, бивши делегат ШСС у ЕЦУ и ФИДЕ. У архиви ШСС не постоји докуменат или е-маил који потврђује када и на који начин је на сајту ФИДЕ извршена промена е-маил адресе и ко је то учинио.

Треба напоменути да за ово време Европска шаховска унија остварује потпуно нормалну комуникацију са ШСС, а на њеном сајту уписана је регуларна е-маил адреса ШСС.

Уместо било каквог одговора и комуникације са ШСС, ФИДЕ је у Београд упутила потпредседника Бориса Кутина, који је примљен код министра омладине и спорта Вање Удовичића, а састао се и са в.д. председником ШСС Ратком Пижурицом. Иако се очекивало да ће Кутин упутити писани извештај ФИДЕ о резултатима посете, до тога није дошло и статус ШСС је остао непромењен.

2. ФИНАНСИЈСКЕ ОБАВЕЗЕ ПРЕМА ФИДЕ

С обзиром да, како је већ наведено, ФИДЕ не шаље дописе и рачуне Шаховском савезу Србије, 31. маја упућен је допис Шаховског савеза Србије књиговођи ФИДЕ Никосу Катису и затражен је последњи рачун. Следећег дана стигао је рачун са шокантним износом на 16.410,37 Евра! У оквиру тог рачуна налазе се и следеће ставке:
1. Испорука 120 електронских комплета 5.000,00 Евра
2. Обавезе приликом извоза и таксе за примљене табле 4.779,73 Евра
Укупно 9.779,73 Евра

За мање упућене то значи да је ствари дуг за рејтинг, турнире и титуле Шаховског савеза Србије износио 6.630,74 Евра, што је износ чак и мањи од уобичајеног.

С друге стране, неко је, у име Шаховског савеза Србије направио аранжман са ФИДЕ о најму ДГТ табли за Европски куп клубова, што није најстрашније. Трагично је што та обавеза није плаћена (иако је приказана добит са такмичења од око 50.000 Евра) и сада ФИДЕ за тај износ терети Шаховски савез Србије. Посебно “боде очи” износ који се односи на шпедицију и “лежарину” приликом извоза табли, који је очигледно због нечије неспособности и немара нарастао на невероватних 5.000 Евра.

Не треба занемарити чињеницу да је (према финансијском извештају са Европског купа клубова) превоз табли до Атине плаћен око 3.000 Евра, што укупно чини трошак од 13.000 Евра. За тај износ ШСС је у трајном власништву могао имати најмање 40 ДГТ табли.

3. ОБАВЕШТЕЊЕ ИЗ ФИДЕ О УКИДАЊУ СЕРВИСА

ФИДЕ је из канцеларије у Елисти 2. августа послала последње упозорење пред укидање сервиса ШСС због неплаћања обавеза. Оригинално обавештење можете преузети овде, а чланове УО о томе је обавестио Петар Катанић-Вујић рејтинг администратор.

Из оргиналног обавештења види се да је оно стигло на адресу serbiachess@gmail.com, као и на приватне адресе Горана Урошевића, Миливоја Миливојевића (који се налази на годишњм одмору) и званичну адресу рејтинг администратора ШСС, Петра Катанића-Вујића.

Наравно, преведено обавештење на српски је (без заглавља) од речи до речи исте вечери објављено и на једној е-маилинг листи, ваљда како би се с радошћу и усхићењем показало да је ШСС у проблему.

4. СУДБИНА НЕСТАЛИХ ДГТ ТАБЛИ

У финансијском извештају са Европског купа клубова (којег је на захтев в.д. председника Ратка Пижурице предао један од менаџера и бивши запослени Душан Радовановић) стоји да је као поклон од ФИДЕ Шаховски савез Србије добио 20 електронских комплета (ДГТ табле, фигуре и сатови).

У разговору са Пижурицом, Миливоје Миливојевић и Душан Радовановић су изјавили да не знају где се оне налазе! Одмах је послат писани захтев за изјашњењем по том питању генералном менаџеру Купа клубова Горану Урошевићу и менаџеру Душану Радовановићу, а они су на тај захтев одговорили – ћутањем. У преводу – 20 ДГТ табли које (ваљда) припадају Шаховском савезу Србије, неко је однео кући, а ШСС је од почетка 2017. године за најам ДГТ табли за такмичења из свог календара до сада платио другој фирми готово 200.000 динара.

5. РАЗЛОЗИ НЕПЛАЋАЊА ДУГА ПРЕМА ФИДЕ

Министарство омладине и спорта 31. марта ове године привремено је укинуло финансирање Шаховском савезу Србије из редовног програма за 2017. годину. Од предвиђених 10 милиона динара, до сада је ШСС добио 2.830.000 динара. Од 31. марта на рачун ШСС није приспео ни динар средстава из редовног програма које су му намењене и уговором опредељене!

Разлог лежи у чињеници да је Министарство донело решење према коме су средства из редовног програма за 2014. годину трошена ненаменски и незаконито, па је донето решење о поврату 2.196.000 динара, уз затезну камату од 1.1. 2015. године, што укупно износи око 3 милиона динара!

Да би изненађење било веће, ревизорска агенција, која је почетком 2015. године урадила ревизију и контролу извештаја о трошењу будзетских средстава за 2014. годину, у свом налазу написала је да су “средства трошена наменски и законито, а према уговору ШСС и Министарства” (!)

С обзиром да ШСС није једини савез који се нашао у незавидној позицији, Министарство је свима омогућило да ревизијом документације побољшају свој положај и избегну враћање барем дела средстава.

Потпуно свесни да би поврат тих средстава представљао прекид рада ШСС, Управни одбор формирао је трочлану комисију и ангажовао пореског саветника, који су у рекордном року припремили ревизију правдања и измењену документацију, прилагођену закону и прописима, предали у писарницу МОС. Резултат тог рада је ново решење о поврату 110.147 динара, што уз затезну камату представља око 145.000 динара.

Поврат новца по новом решењу добијеном од МОС уз уплату затезне камате, извршен је у петак 28. јула, и наредне седмице очекује се уплата озбиљног износа од стране Министарства.

Из ових чињеница видљиви су разлози због којих Шаховски савез Србије није извршио обавезе према ФИДЕ, иако је са њима био упознат.

Без обзира на блокаду средстава из редовног програма, ШСС је реализовао на високом нивоу сва такмичења из календара националних такмичења и уредно пријавио учешће и измирио финансијске обавезе за представнике Србије у појединачним и екипним међународним такмичењима.

6. УМЕСТО ЗАКЉУЧКА

Познато је да је Шаховски савез Србије оптерећен проблемима, бројним абитражним и судским споровима, кривичним пријавама, претњама, тужбама, пријавама, инспекцијама.

На жалост, постоји озбиљан број шаховских “радника” којима је идеја водиља девиза “ако нема мене, боље нека пропадне Савез”. Потврда ове тезе налази се у интервјуу којег је наш прослављени велемајстор Бранко Дамљановић дао недавно “Политици”.

Забрињавајуће је мали број шахиста и шаховских радника, а посебно функционера у клубовима, који дижу свој глас у заштиту националне шаховске организације, што не пружа превише разлога за оптимизам у погледу будућности ШСС.

Уз подршку и помоћ Шаховских савеза Београда и Војводине, без обзира на тешкоће, Управни одбор ШСС учиниће сво што је у његовој моћи да национална такмичења, национални тим и представници Србије на међународном плану не буду угрожени овим проблемима и појавама.