Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Реаговање на саопштења

Реаговање на саопштења

09.08.2017 / ЖФМ Вујић-Катанић, Бранка (2063)

Коначно се огласила и Бранкица...

04.08.2017 /   Вечити шах инфо : Саопштење ШСС о блокади од стране ФИДЕ
06.08.2017 /   Урошевић, Горан (2267) : Одговор на саопштење

Реаговање на саопштење ШС Србије и текст Горана Урошевића

Ја, Бранка Вујић-Катанић, шахисткиња већ 42 године и шаховски судија већ више од 20, не умем да се бавим шаховском политиком. Превише емотивно реагујем, a то је непожељна особина за то. Баш из тог разлога нисам до сада јавно писала било шта о збивањима у нашој шаховској организацији.

Свако друштво и организација може да се води овако и онако, циљ је напредовати, али наша шаховска организација је већ скоро две године у ћорсокаку. Шахисти и шаховски радници су се изделили, позамерали, посвађали, иду саопштења, тужбе, арбитраже и у таквој атмосфери немогуће је бавити се конструктивним стварима и ићи напред. Већ је скоро две године тако, решење се не назире, напротив. У тами таквог стања хтела бих да покушам да рекапитулирам чињенице спотицања и сукоба, можда то помогне да се наш шаховски свет тргне и крене напред. Ради прегледности поделићу чињенице у два блока:

1. О ФИНАНСИЈАМА ШС СРБИЈЕ У 2016. ГОДИНИ И КУПУ ЕВРОПСКИХ КЛУБОВА 2016

1. чињеница - Почело је (не)законитом сменом председника ШСС Мирослава Копање. Његово председавање се током времена показало бар у финансијском смислу мање дискутабилно од председавања вд председника и руководства које је преузело руковођење Савезом. Како год да је управљао, треба рећи да је од свог претходника, када је дошао на чело Савеза на крају 2013. године, наследио касу Савеза са више од 1.500.000 динара дуга потписано записнички и око 15.000 евра обавеза према ФИДЕ за плаћање у јуну 2014. Када је смењен, крајем јануара 2016. године, каса Савеза је била на нули са обавезом од 12.000 евра према ФИДЕ у јуну 2016.

Сви они који се не слажу са овом чињеницом, или имају другачија сазнања, нека објаве одговарајуће супротне податке и наведу таксативно дугове и износе које је руководство које је водило ШС Србије од јануара 2016. платило, а односи се на период председавања Мирослава Копање.

2. чињеница – Комплетна шаховска јавност зна да Војвођани нису учествовали у управљању ШСС од како је крајем јануара 2016. смењен Мирослав Копања. У међувремену (јул 2016.) је (не)законито промењено руководство ШС Београда. Иако је ново руководство ШСБ преузело власт, оно није могло да се укључи у рад ШСС, јер је старо руководство одбијало да се повуче из органа ШСС, а ШС Централне Србије му је у томе помагао. Тако комплетну одговорност за финансије за 2016. годину и Куп европских клубова лежи на њима.

3. чињеница - Савез је преузет да би било боље и да Копања и Шакотић не би покрали новац од Купа европских клубова (КЕК) – тако је објавила нова власт. Спекулисало се тада, како се прочуло, са лаганих 130.000 евра добити oд тог такмичења, али сложићете се да би сви шахисти били пресрећни са 100.000 евра добити у каси Савеза. У ту сврху, привремено је запослен Душан Радовановић за маркетинг менаџера у Савезу и ангажован је Горан Урошевић као менаџер КЕК. Њих двојицу је за ове позиције вероватно квалификовало то што пре тога нису организовали ни такмичење веће од општинског ранга.

4. чињеница - Мислим да се можемо сложити да је и за организовање клупског блиц турнира потребно направити буџет – тј. трошкове сале, судија, ручка, награда... приходи и расходи. За организовање сложеног такмичења као КЕК, потребно је направити пре свега уговоре са хотелима у којима ће такмичари бити смештени. Када се направе уговори са хотелима, прилично лако је пројектовати приходе такмичења у зависности да ли ће бити 400, 500, 550 учесника... на основу уобичајене за то такмичење статистике броја једнокреветних и двокреветних соба пута број дана плус уписнина од 100 евра по такмичару (за домаће 50 евра) лако се пројектује укупан приход (још лакше је пројектовати чисту добит по основу разлике уговорене цене хотела и оне које учесници плаћају па пута број дана пансиона и пута број учесника). Расходи су прилично фиксни и односе се на плаћање уговорених цена хотела, наградни фонд, трошак сале за игру (бесплатна у овом случају), транспорт учесника, хонорари службених лица, ангажовање ДГТ табли за пренос преко интернета и други мањи трошкови. Када је руководство које је почело радити за добробит српског шаха сменило Копању, најмање што је шаховска јавност очекивала је пројекција добити ШСС од Купа европских клубова. Да шаховска јавност чује шта ће се оприходовати. И да се почну правити дугорочнији планови у корист шахиста.

5. чињеница - Неспорно је да пројекцију добити ШС Србије од KEK шаховска јавност није добила, али могло се очекивати, што су обећали својевремено Горан Урошевић и Душан Радовановић, менаџери КЕК, да ће редовно качити извештаје расхода и прихода такмичења на сајту ШСС. Јавност зна да тога није било. Такође је Горан Урошевић обећао у неком од многих својих јавних саопштења да ће сам на једној мејлинг листи објавити финансијски извештај са КЕК када буде објављен финансијски извештај са Европског кадетског рапида у Новом Саду. Тај извештај већ више од пола године стоји на сајту ШСС, а до данашњег дана Горан Урошевић није испунио обећање и шаховској јавности презентовао обећани финансијски извештај са Купа европских клубова.

Јавни позив - У име шаховске јавности, да би се расчистиле све сумње, позивам Горана Урошевића да изврши своје обећање и објави шаховској јавности финансијски извештај са Купа европских клубова. Такав где ће се видети број такмичара по хотелима и структури соба, укупни приходи на основу пансиона по сваком хотелу, приходи на основу такси, збирну цифру уплата и све расходе. И, наравно, све уговоре везане за Куп европских клубова – нарочито уговоре са хотелима.

6. чињеница - У каси Савеза после завршетка Купа европских клубова (како сам прочитала у изнесеном званичном податаку), нађено је слободних (значи нећемо причати о 500.000 динара буџетских пара опредељених за ревизора и Европски кадетски рапид и новца који су кадети већ почели уплаћивати за то такмичење) нешто више од 700.000 динара или око 6.000 евра. Са тих 6.000 евра, како смо већ прочитали у једном од саопштења Савеза, требало је платити заостале кирије од августа месеца, неплаћене телефоне, струју, 9.000 евра рачуна за ФИДЕ (што је плаћено на крају децембра) да не би били скинути већ јануарском листом и сад тек прочитах - гомилу неплаћених рачуна од Купа европских клубова (да цитирам Горана Урошевића ’’Наравно, све су морали платити касније уз законске камате и провизије трећим лицима’’. И још 10.000 евра неплаћених за коришћење ДГТ табли!?

Закључак - много широких тих неких 6.000 евра које су остале у каси ШСС после КЕК!

7. чињеница – Свако руководство ШСС има већ неколико година уназад на располагању буџетска средства од државе у износу од 10.000.000 динара и 3-4 милиона динара од клубова и играча на име разних такси за титуле, рејтинговање, ангажовање странаца и друго – укупно не више од 14.000.000 динара. Са тим средствима се плаћају све обавезе у текућој години и плаћа се јунски и децембарски рачун ФИДЕ (почев од јунског). Када се погледа учинак руководства ШСС у 2016. години, испоставља се да су они од 31. јануара (када су преузели управљање Савезом од Копање) до 30. новембра 2016. године, за 10 месеци потрошили око 20.000.000 динара при томе плативши само јунски рачун ФИДЕ. Ту спадају сва буџетска средства (10 милиона), све наплаћене таксе (3-4 милиона) плус добит од Купа европских клубова у износу од 50.000 евра (око 6.000.000 динара) како су сами објавили на конференцији за штампу.

Ако погледате податке, 30. новембра 2016. на рачуну ШСС је било само недовољних 6.000 евра да би се платио рачун ФИДЕ од 9.000 евра који су били дужни да плате или да на рачуну Савеза оставе новац за ту намену. А где су још рачун за ДГТ табле од 10.000 евра и разни неплаћени рачуни трећим лицима који су директно повезани са КЕК (по Горану Урошевићу), неплаћене кирије, рачуни за струју, телефоне и ко зна шта још неплаћено, а што је вероватно стизало у наредним месецима. И онда долазимо до тога да није потрошено само тих 20.000.000 динара за 10 месеци већ и новац за плаћање свих наведених рачуна... што износи 9.000 евра + 10.000 евра + кирије, струја, телефони + рачуни трећим лицима од КЕК... најмање још 26.000 евра додатних рачуна за које су паре потрошене и за чије је плаћање остављено само 6.000 евра па то износи 26.000-6.000=20.000 евра који су постали дуг са којим се ново руководство суочило. Укупно потрошено око 22.400.000 динара. При томе је још жалоснија чињеница да су све те паре потрошене у ''лаганој олимпијској години''. Да појасним ово – у ''олимпијским годинама'' каква је 2016. година, ШСС нема трошак плаћања пансиона за учешће репрезентације на Олимпијади (Баку 2016), а у ''годинама европских првенстава'' (каква је ова 2017-а), Савез мора платити пансионе репрезентацији што износи око 2.000.000 динара додатних трошкова (сви изнесени подаци се могу ''покупити'' и направити овакав преглед из многобројних јавних саопштења и текстова који се објављују од почетка кризе у раду ШСС).

Да ли после ових изнетих чињеница ико може да подржава период управљања руководства ШС Србије од 31.01-30.11.2016. године?

8. чињеница - Хтела бих да на овом месту подсетим све оне који су већ заборавили, да су менаџери КЕК Горан Урошевић и Душан Радовановић својевремено (кад су постављени) говорили како ДГТ табле за Куп европских клубова (преко 200 комплета) добијамо од ФИДЕ за укупно 2.000 евра.

Питање за Горана и Душана - како сад да изнајмљивање ДГТ табли од ФИДЕ кошта невероватних 13.000 евра када сте свима говорили да треба да кошта 2.000 евра? Можете ли шаховској јавности појаснити какве везе има неплаћање 5.000 евра ФИДЕ (а плаћено је 9.000 евра крајем децембра) са таксама за шпедицију од 4.780 евра? Да ли је могуће да је Горану Урошевићу као човеку најбитније да се представи поштенијим у односу на Европско женско 2013. године? Ипак, да га подсетим - од тог такмичења заслугом тадашњег председника ШСС Миодрага Вукотића, ШС Србије је добио 1.000.000 динара, а ШС Београда 500.000 динара и нису плаћали никакве заостале дугове ни ФИДЕ ни провизије трећим лицима!

9. чињеница - ШСС је имао у прошлој години организацију још једног такмичења из Европског календара - Европског кадетског рапида. Горан Урошевић и Душан Радовановић су постављени од стране руководства ШСС за менаџере и тог такмичења.

Када су постављени за менаџере тог такмичења, говорили су да ће то такмичење бити финансијски минус за Савез и да ће тај минус ''пеглати'' добит од Купа европских клубова.

Када су смењени са функције менаџера тог такмичења (или поднели оставке како тврди Горан Урошевић), почели су да причају и јавно пишу да ново руководство треба да покаже добит од 3.000.000 динара са тог такмичења!

Поставила бих питање Горану – како је могуће да са таквом лакоћом прави пројекције за такмичења која други организују, увек спреман да од њих захтева максималну могућу добит, али ни у једном моменту шаховској јавности није направио презентацију могуће добити Купа европских клубова које је он организовао? Мислим да би то свима нама било јако интересантно – да нам сада поред финансијског извештаја са КЕК представи пројекцију могуће максималне добити коју би он захтевао да је то такмичење организовао Мирослав Копања.

10. чињеница - Била сам главни судија Европског кадетског рапида и знам да 15 дана пред почетак такмичења, у дану кад су смењени (или поднели оставке по сопственој тврдњи) - Горан Урошевић и Душан Радовановић нису имали обезбеђену салу за игру за то такмичење као ни уговорен хотел за половину пријављених учесника.

Ја се не слажем и не могу се слагати у много чему са Мирославом Копањом, али као сведок свега што се догађало око тог такмичења, могу само да ''скинем капу'' Мирославу Копањи за све уговоре које је склопио око хотела, сале за игру и превоза шахиста на том такмичењу. Тврдим одговорно да је ШС Војводине чији је он председник тада био, заслужио сваки динар од 800.000 динара које су им пребачене, јер је ШС Србије зарадио још много преко тога на основу уговора које је он склопио. Такође, ШСВ је пружио велику логистичку подршку током одржавања такмичења.

2. О СКУПШТИНИ И СТАТУТУ ШС СРБИЈЕ

1. чињеница - Нова скупштина ШСС омогућена променом састава делегата коначним пласманом у Првој лиги Србије 2016 је на Скупштини крајем новембра 2016. изабрала новог председника Скупштине ШСС Дарка Божића. Скупштину су бојкотовали делегати ШС Централне Србије (наводно због неправилног заказивања) осим делегата ШК Свети Николај из Ваљева. Због бојкота Скупштине од стране ЦС и могућег бојкота будућих Скупштина ШСС од стране ШС ЦС (као што се и догодило), делегати су свесни могућности престанка рада ШС Србије уколико се у законском року (до 12. фебруара 2017.) не усклади постојећи Статут са новим Законом о спорту, одлучили да кровни Савез може одредити делегате Скупштине ЦС за наредне Скупштине ШСС.

Шаховска јавност треба да буде упозната да ШС Централне Србије од маја 2014. године није одржао ниједну редовну скупштину свог Савеза и није поднео чланству редовни финансијски извештај што је по Закону дужан да чини најмање једном годишње. Заиста се поставља питање о њиховом праву да причају о прописима кад сами не поштују основна начела Закона о спорту.

2. чињеница – Као што шаховска јавност зна, једна од највећих обавеза ШСС је била да до 12. фебруара 2017. године усклади свој Статут са најновијим Законом о спорту. То је, до данашњег дана, осим потпуно нарушених међуљудских односа, највећи камен спотицања.

Појашњење - у већини гранских спортских савеза су нарушени међуљудски односи па је већина избегла било какве значајне промене у својим Статутима и само постојеће Статуте ускладила са новим Законом о спорту.

Међутим, руководство ШС Централне Србије је, свесно да ће таквим начином усклађивања Статута, у новом распореду снага, постати опет само један од удружених Савеза, инсистирало на преуређењу Статута на начин који њима одговара да би задржали апсолутну власт. Тражили су да ШС Косово и Метохија има 5 делегата у Скупштини ШС Србије као и три остала савеза. ШС КиМ има само један клуб са двадесетак чланова који се такмичи у лиги ЦС! Практично се своди да ШС ЦС добије са тим једним клубом са Косова 50% делегатa нове Скупштине ШСС које делегирају удружени Савези, односно 10 од 20 делегата (ШСБ и ШСВ по 5).

Колико је ово нереалан захтев, предлажем шаховској јавности да нађе макар један Статут неког националног спортског савеза где савез КиМ има неку сличну пропорцију у Скупштини националног савеза.

Такође, у Статуту ШСС какав су делегати ШС ЦС и делегати старог руководства ШСБ усвојили на измишљеној Скупштини ШС Србије крајем децембра 2016. године може се прочитати да су проширили Управни одбор ШСС на 15 чланова (ваљда да би се још више шаховских пара трошило на беспотребне дневнице и празне приче). Верујем да шаховска јавност мисли да је и 11, колико сада броји УО много, а тек 15… АПР овај Статут наравно није прихватио.

И ни макац. До данашњег дана. Или да ШС Централне Србије појачан једним клубом са КиМ има 10 делегата, а ШСВ и ШСБ по 5, или НИКАКО.

3. чињеница - у таквој ситуацији, руководства ШСВ и ШСБ су сазвали Скупштину за усвајање новог заправо само усклађеног старог Статута ШСС. ШС Централне Србије је био упознат са одржавањем Скупштине, али су одбили да учествују. Тиме су (не)одговорно наменили - СМРТ ШАХОВСКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ! Јер - нема Статута - нема финансирања Савеза од стране државе, нема постојања Савеза.

Садашњи челници ШСС су позвали у помоћ пријатеље, тј. добронамерне шахисте широм ЦС, углавном аматере појачане ИМ Средојевићем и ИО Сашом Јефтићем. Шта рећи? Да ли је исправно? Није?! Али је корисно. Усвојен је исти стари Статут са којим се исто то тадашње и садашње руководство ШС Централне Србије слагало док му је одговарало, само усклађен са Законом о спорту. ШС Србије је ''остао жив''! Захваљујући тој чињеници организовани су појединачни Шампионати у обе конкуренције, Кадетско првенство, Републичко појединачно и екипно првенство основних школа Србије, Куп Светозара Глигорића, омладински шампионати у обе конкуренције. На сва такмичења су се одазвали сви водећи шахисти Србије. Куп Светозара Глигорића и омладински шампионати нису уопште одржани 2016. године.

Закључак – Људи треба да седну, да се договоре – колико за 5 дана, може се заказати Скупштина и поново променити Статут. Може – ако се и када људи договоре. Не треба ићи на судове и тамо годинама губити енергију и новац.

А до тада – Савез ''живи'', организују се сва такмичења по календару, деца иду на Европска и Светска такмичења, професионални шахисти такође, примају се стипендије… И чекају да се људи договоре.

4. чињеница - Уместо да руководство ШС ЦС буде стид што нису послали делегате на Скупштину и тиме хтели (не)одговорно да укину финансирање ШС Србије, самим тим и његово постојање, гле чуда, на срам мене као шахисте, чак и неки моји пријатељи , чланови УО ШС ЦС, гласали су за дугогодишње суспензије аматерима шахистима који су показали не само да више воле шах и свет шаха већ и одговорност омогућивши својим учешћем и гласањем на Скупштини ШС Србије да ШС Србије ''живи''. И назвали их издајницима! Чега и кога? Ја не познајем многе од њих, али сам сигурна да Драган Паја Живковић из Ниша, за кога знам колико воли да игра шах, са тугом ''грицка нокте'' кад дође на цугер, а због проблематичне суспензије не може да игра.

НА КРАЈУ - НЕКА РАЗМИШЉАЊА И ПРЕДЛОЗИ:

Уместо да се руководство ШСС 31.01-30.11.2016. укључујући и менаџере Купа европских клубова, Горана Урошевића и Душана Радовановића, запитају и шаховској јавности објасне неспорну огромну финасијску потрошњу за 10 месеци у 2016. години и дугове које су оставили, они и даље хоће да диктирају. Уместо да признају да се нису показали способним руководством, они и даље нападају.

Господо, уместо да анализирате неспорне финансијске резултате и потрошњу за само 10 месеци своје неконтролисане владавине и објасните јавности где сте за истих тих 10 месеци потрошили, како сам израчунала, око 22.400.000 динара, Ви високо уздигнутих чела подмећете ноге, одбијате позив за сарадњу, правите се исправнима, радујете се проблемима што не видим само ја већ и шахисти широм Србије, као што је то уочио и о томе причао велемајстор Бранко Дамљановић у недавном интервјуу листу ''Политика''.

Ви, који руководите ШС Центалне Србије, а били сте и на челу ШС Србије у проблематичних 10 месеци 2016. године, сте први који сте за више деценија постојања ШС Србије успели да га затворите натеравши СВЕ запослене да оду у исто време (децембрар 2016. године) на годишњи одмор, а после сте им, како се чуло, узели кључеве и нисте дозволили да долазе на посао. У Савез Србије, први пут за више деценија не долази ни један шахиста.

Садашње руководство ШС Србије Вас ''мази'' и ''тетоши''. Пружа Вам руку, ''негује'', покушава да макар са своје стране не ''пређе границе''. Не ''удара'' Вас. Трпи сва подметања. Крије од јавности размере подметања које им правите и лошег финансијског стања које сте оставили за собом. За разлику од Вас, они не доводе у питање Ваш легитимитет зато што нисте држали редовну Скупштину ШС ЦС дуже од 3 године.

Потпуно сам сигурна да овим текстом неће ни они бити срећни. Да би Вас што пре вратили назад. Као да сте сада увређене неразумне пубертетлије. Превише су наивни и то им баш замерам. Ви то користите тако што их још јаче ''ударате''. Уместо да су Вас од почетка суочили са свим чињеницама везаним за период Вашег управљања ШСС.

Не жалим их. То је њихова одлука. И нека трпе ако хоће тако. Није прилично сада износити примедбе на њихов рад, јер имају никад више проблема. Да ли ће успети на њима да стасају, показаће време.

Мене не занима ко пише писма. Запосленима, Ви, руководство ШСС од 31.1-30.11.2016. године и руководство ШС ЦС, не дозвољавате да раде, а чак и да им дозвољавате, они нису, показало се, квалификовани за више послова. Не знају енглески језик да би могли да комуницирају са ФИДЕ и ЕЦУ, не служе се довољно компјутерима, не читају прописе па су због тога настали проблеми са правдањем буџетских средстава. Шаховској јавности је познато да је пре пар година због лошег правдања буџетских средстава, ШСС вратио држави 1.600.000 динара. Надам се да је ново руководство успело да ''спаси'' ових скоро 3 милиона динара.

Али, ако су тачни подаци које је руководство ШС Србије изнело у саопштењу, у неверици сам да је Савез финансијски још ''жив''. Са само 2.830.000 динара ''повучених пара'' из буџета за 7 месеци, организована су сва такмичења са повећаним наградним фондом, исплаћене све плате запосленима који (ни)су радили и не раде, исплаћени сви дугови од КЕК трећим лицима и осталима, рачун ФИДЕ од 9.000 евра који сте Ви заборавили да платите...

Мене као шахисту не занима ко држи Савез ''изнад воде'' ако се држи прописа и ограничења.

И ДА ПОДСЕТИМ - ШАХОВСКА ЈАВНОСТ ЈЕ ЈОШ УВЕК УСКРАЋЕНА ЗА ОДГОВОР НА ПИТАЊЕ УПУЋЕНО ГОРАНУ УРОШЕВИЋУ И ДУШАНУ РАДОВАНОВИЋУ – ГДЕ ЈЕ 20 КОМПЛЕТА ДГТ ТАБЛИ? ШТА ТРЕБА ДА ПЛАТИМО ФИДЕ КАД СЕ ТАБЛЕ НЕ НАЛАЗЕ У КАНЦЕЛАРИЈИ САВЕЗА, А ЗАПОСЛЕНИ НЕМАЈУ ПОЈМА ГДЕ СУ?

Моја намера овим текстом није да блатим било кога него да рекапитулацијом суштински важних чињеница (од којих многе траже озбиљну анализу и одговоре) које већ другу годину РАЗАРАЈУ нашу шаховску организацију и убијају сваку конструктивност, подстакнем све шахисте и шаховске раднике добре воље да приђу једни другима - GENS UNA SUMUS.

Можда ће ме због овог текста неко оптужити да сам на ''овој сада руководећој страни''. Да, али само срцем, јер су људи којима је стало до шаха и међу њима има мени драгих људи. Али то не значи да сам некритична у односу на њих. Само, шта сада да им кажем када знам са каквим се проблемима суочавају?

То не значи ни да сам против Вас, шахиста и руководства ЦС, јер и међу Вама има мени драгих људи и онда кад Вас срећем, причамо о свему другом, избегавајући месецима да поменемо тему о проблемима шаховске организације.

Међутим, као шахисткиња којој је стало до наше организације, одвојила сам време да ''скупим'' чињенице које сам овде презентовала неупућеном делу шаховске јавности, јер сам изгубила сваку наду да ће уздржавање садашњег руководства ШС Србије од изношења ове пуне тужне истине о проблемима који су им остављени и које им додатно стварају неки људи из ШС ЦС и старог руководства ШСС, уз сву злурадост понеких у јавности – уродити плодом и понукати Вас на договор и повратак у шаховску организацију Србије.

Апелујем - хајде, сви они који прочитају овај текст, нека дају, ако имају сазнања, примедбе на истинитост свих изнетих чињеница. Причајмо о конкретним цифрама. Хајде да седнемо (као шаховска организација), да претресемо проблеме и чињенице и нађемо решења без судова.

Апелујем на наше истакнуте шаховске новинаре да такође испитају наведене конкретне чињенице и помогну у решавању проблема ангажованим текстовима.

Апелујем на Горана Урошевића да сагледа реално све изнете чињенице и са своје позиције у ФИДЕ помогне успостављању комуникације садашњег руководства ШСС и ФИДЕ. Код њега је кључ (не) решења тог проблема.

И најважније:

ДЕЛЕГАТИ И ФУНКЦИОНЕРИ ШС ЦС,

ВРАТИТЕ СЕ У ШАХОВСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ И УКЉУЧИТЕ У РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА У ШАХОВСКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ. БЕЗ УКОПАВАЊА НА СОПСТВЕНЕ ПОЗИЦИЈЕ, НА МОГУЋЕ И РЕАЛНЕ НАЧИНЕ. ТРАНСПАРЕНТНО.

КРАЈЊЕ ЈЕ ВРЕМЕ.