Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Мењајте лоше друштво

Мењајте лоше друштво

10.08.2017 /   Ремецки, Синиша (2246)

Добар дан, моје име је Синиша Ремецки, шаховски сам аматер из Новог Сада тренутно на позицији секретара ШСНС. Прочитавши ових задњих пар коментара решио сам да се јавим и кажем пар речи о стању шаха у Новом саду и Војводини у којима сам на директан или индиректан начин долазио у сусрет са горе помињаним кадровима ШСВ. Почео бих са тим да сам са стањем у ШСС упознат преко коментара са овог сајта и читањем чланака у новинама што није много и поготово што свако има своју страну приче која се разликује у основним чињеницама, али не могу а да се не зачудим томе да ни у једном тренутку нико није отворено рекао именом и презименом ко је крив за ненаменско и незаконито трошење средстава 2014. године. И притом да ли смо ми у Србији толико морално отупели да се оваква чињеница прихвата као нешто нормално и свакодневно кад се ћути о томе ко је крив и на који начин ће одговорни бити санкционисани због штете нанете шаху и шахистима у Србији.

Ја лично мислим да се са овим проблемом треба прво позабавити на начин да се идентификују људи који не раде у корист шаха него зарад личног интереса и потом исте одстранити доживотно из шаха и тиме коначно престати са праксом заташкавања у којој касније сви буду повезани на неки од начина због којег лоши људи у шаху опстају. Баш због оваквих ствари сам решио да питам шаховску јавност у Београду и Србији да ли су то исти људи из ШСВ који су својим вишегодишњим радом уназадили и понизили како омладински тако и сениорски шах у Војводини својим бахатим понашањем и радом искључиво у своју корист.

Да се разумемо господо ја причам о људима који већ годинама пуне своје финансијске извештаје фактурама приватне фирме свог "бившег" председника, годинама уназад фактурама о куповини дигиталних сатова (којих би требало да имају да покрију пола Србије да им дође на турнир по новцу који су оправдали) а лиге ниже од другог ранга нам се и даље играју аналогним и при том ти исти извештаји су им и даље пуни фактура о изнајмљивању шаховске опреме за њихове потребе. Даље писали смо овде како је садашњи в. д. председника уписан у АПР и показали различите записнике са исте скупштине којој су иначе присуствовала и већина чланова УО што говори и о њиховим моралним принципима.

Много ружног се дешава у Војводини везаног за шах са чим многи нису упознати али поменућу Међународно првенство Војводине које окупља играче из целе Србије и одређени број играча са стране што је добро али и сам играјући и гледајући расписе током прошлих година приметио да су на МПВ убедљиво најмање новчане награде у односу на сличне турнире у Србији као и то да се током година у наградном фонду увек налазе чудне ствари као нпр. ваучери за књиге које су се могле подићи код једног од организатора или разни предмети од коже марке Меркур која чини ми се такође има везе са једним или двоје организатора. И ове године су у наградном фонду били уврштени поклон пакети који су вероватно фино наплаћени али изгледа да то како се троше и коме иду средсва намењена шаху никог није брига и што је још горе људи који овако воде савез опстају.

Још једна битна ствар везана за МПВ је та да је ШСВ укинуо Омладинско и Женско првенство Војводине која се већ годинама не одржавају а уз распис МПВ је стављена одлука према којој су клубови из Војводине ранга прве и друге лиге дужни да пошаљу два омладинца или жене на омладинско и клубови трећег ранга по једног такмичара из неке од ове две категорије. Искрено немам ништа против ове одлуке али да се деца заиста шаљу на омладинско и женско а не да би пунили буџет на приватном турниру ШСВ и њиховим котизацијама исплатили цео наградни фонд.

Посебан куриозитет је у томе што се већ годинама на овим турнирима постаје омладински првак не одигравши нити једну партију са омладинцима и то кад га уопште прогласе. Ове године је било посебно занимљиво јер су направљена два турнира на којима су играли омладинци у зависности од рејтинга који имају па се поставило питање у току турнира који су уопште критеријуми за пласман на квази омладинском првенству јер сви омладинци уопште ни не играју на истом турниру. На ово питање као ни на многа друга није било одговора а на проглашењу није ни поменуто омладинско које је наравно много битно из пуно разлога а само један од њих је и пласман на државно омладинско које пружа лепе могућности.

Уследио је и извештај у Дневнику са МПВ где се поново није поменуло омладинско на које су клубови широм Војводине морали да шаљу представнике под претњом казне од 10000 динара, на шта сам заједно са шахистима и тренерима из Новог Сада почео да гласније постављам питања и негодујем због оваквог третмана омладинског и женског шаха у Војводини. Као резултат ове кампање дошао је и нови извештај две недеље после турнира и то поново у Дневнику са информацијом да су на омладинском турниру прва два места освојили заиста сјајни омладинци којима овим путем честитам и поменуте су још две замене без икаквог коначног пласмана осталих при чему није ни поменут критеријум јер рецимо омладинац из Новог Сада који је учествовао на Б турниру јер није имао рејтинг направио је резултат вредан пажње и са 6 поена из 8 партија уопште није у пласману омладинског на које је дошао да игра.

Да ли је могуће да се људи који би требали бринути о дечијем и омладинском шаху овако огреше и да им омладинци једино буду средство за скупљање наградног фонда. Наравно да јесте, јер ми у Војводини смо се на све навикли. Ево рецимо тренутно у Војводини имамо два званична првака у убрзаном шаху за ову годину пошто су господа из ШСВ направили турнир 30. 07. ове године у Бачком Петровцу у чијем је распису писало да је то званично првенство Војводине а касније и у Дневнику потврђено где је победио Борко Лајтхајм да би само пар дана касније послали распис турнира у Ст. Пазови 05. 08. у ком такође пише појединачно првенство Војводине у убрзаном шаху где нисам видео пласман али сам се запитао ко је ту коме шта обећао и шта је договорено са општинама кад су спремни на овакве гафове и то у року од седам дана.

За крај бих се надовезао на коментар госпође Вујић-Катанић где помиње пребацивање новца поводом Европског кадетског и одлично пословање којим је ШСС чини ми се приходовао два милиона динара од чега је већ поменути део пребачен ШСВ и ту немам шта да додам, али бих се запитао како се годину дана раније на истом турниру у истом граду са сличним бројем странаца и пансиона у организацији ШСВ успело приходовати само 200 000 динара који су објавила господа из ШСВ. Морам признати јако чудно за неког ко није ово видео већ небројано пута и јако тужно за нас из Војводине што то траје већ веома дуго. Овом приликом бих поздравио све добронамерне и поштене шахисте са надом да нећу више писати текстове инспирисан оваквим догађајима и да ће коначно из сенке изаћи неки други поштени људи који ће шах у Војводини издићи из муља у ком се сад налази.