Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Решење проблема постоји

Решење проблема постоји

11.08.2017 / ФМ Дена, Бранислав (2292)

Осврнуо бих се на претходне коментаре и где видим решење проблема.

Поједини себе у вашим коментарима називају аматерима, иако примају редовне плате као запослени у неком од бројних шаховских савеза (Бг, Војводине, Србије, Централне Србије итд), те исти ти очекују да неко други (шаховска јавност), а не они као професионални секретари именује оне који "мешетаре у своју личну корист за рачун шахиста" !? Исти ти плаћени професионални секретари шаховског савеза се надају да ће се поново пробудити "људи из сенке" тј. аматери, а који ће ентузијастички радити у интересу свих шахиста, али и успут уредно пунити касе бројних шаховских савеза у Србији са још бројнијом професионалном администрацијом коју треба нахранити и напојити и обезбедити им плату.

Питам се ко још може у оваквој економској кризи да нешто ради из ентузијазма и волонтерски само због љубави према овој древној игри ? Зар је вашније да ли је неки организатор турнира остварио личну материјалну добит од организације неког турнира или је важније квалитет организације и висина награда на том такмичењу који су имали такмичари тј. шахисти? Бесмислено је тражити да се неко уклони из шаха заувек, ако је он имао одличну организацију неког турнира и високе награде на њему, зар не ? Сем тога "извлачење личне материјалне користи" је кривично дело које мора да решава полиција и судство, а не да буде само дисциплински санкционисано одстрањењем из шаховске организације и то на захтев некакве "шаховске јавности" !?

Решење постоји. А то је укидање свих шаховских савеза у Србији и моментално укидање плаћања професионалне администрације у њима, а оставити само рејтинг администратора и можда још једног секретара који би своју плату (нонорар) зарадили по сваком обрачунатом рејтинг турниру или од уноса партија у базе турнира, па би онда њих неколико заиста и били мотивисани да се такмичења организују, а они остваре неки хонорар за обрачун рејтинга и административних послова, више. Дакле, турнире треба препустити приватницима и апсолутно либералној приватној иницијативи, а савези морају да буду аматеризовани, односно требају се свести на два три човека који би то радили аматерски за неки хонорар од сваког организованог турнира, каква је иначе пракса у појединим западним земаљама.