Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Женска репка скандал 2017

Женска репка скандал 2017

17.08.2017 / ФМ Андрејић, Владица (2236)

Браво селекторе, само бахато, ти си ипак важнији од играча!

Селектор женске репрезентације Србије, Бранко Дамљановић, 15. августа одредио је коначан састав за предстојеће европско првенство. На списку су: Јована Рапорт, Теодора Ињац, Марина Гајчин, Јована Ерић и Мила Жарковић. Забрињава то што у саставу није актуелна шампионка Србије, Адела Великић, која је стандардна репрезентативка од 2014. године. Преко нашег и вашег Перпетуала, обратила нам се шампионка државе.

Обраћање јавности, Адела Великић, 17.08.2017

Обраћам се јавности због неправедне одлуке која није повредила само мене лично, већ и деградирала институцију шампиона државе.

У национални шаховски тим сам ушла 2014. године као најмлађа репрезентативка Републике Србије, уз подршку селектора Бранка Дамљановића чија је визија била да тим треба да се освежи младим и перспективним играчицама. На шанси коју ми је пружио сам му неизмерно захвална јер је то имало велики значај у мојој даљој шаховској каријери. Политика подмлађивања је настављена и наредних година: у тим је увек улазила једна перспективна играчица, а остале су постигнутим резултатима морале да заслуже позив у национални тим, при чему је шампионка имала загарантовано место. У званичном интервјуу за време "Појединачног првенства Србије за мушкарце", крајем марта ове године, односно непосредно пред почетак "Појединачног првенства Србије за жене", селектор Бранко Дамљановић је разговарао са новинаром између осталог и о критеријумима за учешће у националном тиму. У наведеном интервјуу недвосмислено говори о значају освајања Шампионата Србије као и да тај турнир представља основни критеријум за бирање чланова репрезентације. Такође наводи да шампион мора да има одређене бенефите и мора да игра у репрезентацији без обзира на јачину самог Шампионата и да ће му тај турнир разрешити евентуалне недоумице у избору чланова националног тима.

После дебитовања, наредних година своје место у тиму сам заслужила напорним радом и резултатима на националном и међународном нивоу. У том периоду мој рејтинг је константно износио преко 2300 поена са врхунцем од 2402 на "live" рејтингу.

Имајући у виду да сам ове године освојила титулу сениорског првака Србије очекивала сам позив у репрезентацију. На моје велико изненађење на сајту Шаховског савеза Србије коначна листа није садржала моје име.

Нисам могла да схватим по ком критеријуму је састављен тим. Ове године у тим улазе три дебитанткиње (две потпуно нове и једна нова-стара), а места за шампиона државе нема! На основу укупних резултата 4 од 5 играчица никако не могу да буду испред актуелне шампионке државе.

С обзиром да селектор није нашао за сходно да ме као актуелну шампионку позове и образложи своју одлуку која се супротставља његовом дугогодишњем принципу, позвала сам га и у разговору добила неадекватан и неаргументован одговор. Наиме, основна ствар којом се руководио је био генерални утисак што се никако не сме сматрати критеријумом.

Када сам га питала шта се подразумева под "генералним утиском" навео је недовољан напредак протекле године, недовољне резултате поред Шампионата, да нисам искористила своје шансе наступајући за национални тим и да је време да друге играчице добију своју шансу. Критику да нисам остварила довољан напредак не могу у целости да прихватим имајући у виду да сам поред Шампионата освојила и титулу Европског универзитетског првака као и да сам ове године на опен турниру "Сребрно језеро" имала рејтинг перформанс преко 2400.

Једноставан увид у резултате мојих наступа за репрезентацију показује да сам остварила солидан резултатски плус и јако добар рејтинг перформанс. Као критику прихватам осцилације у игри и пад у рејтингу. Претходни период мог живота носио је низ тешких околоности и одлука а при томе сам давала све од себе да моја шаховска каријера и ниво игре не трпе.

Одлуку да се уведу нове играчице у тим подржавам али не на штету актуелног шампиона државе. Желим да нагласим да сам са свим чланицама тима тренутне репрезентације играла доста партија и имам позитиван скор са три а нерешен са две. При томе само једна од свих чланица је успевала да ми нанесе пораз али мој укупуан плус са њих пет је веома осетан.

Све наведено, разлог је мог обраћања јавности од које очекујем подршку не колико за себе колико за институцију шампиона државе.

С поштовањем,

Адела Великић

Бранко Дамљановић се последњих деценија клео у шампионате, а неколико дана пред почетак Женског шампионата Србије 2017, експлицитно је изјавио да државни првак мора да игра за репрезентацију и да он то поштује. Шта је тачно рекао можете погледати на видео снимку, а за вас смо извукли неколико релевантних реченица.

Интервју са Бранком Дамљановићем, 26.03.2017

Бранко Дамљановић: ... Е, сад је било ту проблема, овај, са шампионатима, зато што су шампионати били мало слабији па смо имали неке прваке који једноставно нису довољно уиграни да би играли за репрезентацију. Онда, овај, а селектор Марјановић, као и ја, поштује државно првенство и за нас обадвојицу државни првак мора да игра.

Светислав Савић: Тај критеријум се поштује, је л’ тако?

Бранко Дамљановић: Па мислим да је то основно, ви морате да установите неки систем вредности. Ма какав да је шампионат, али то је првенство земље и мора да се... мора да постоје неки бенефити од тога ако сте први. Сад, зашто неко не игра, најбољи нису заинтересовани, то је сад ствар и организације и личних амбиција...

Човек се држи за реч, а во за рогове. Могао бих да пишем и о критеријумима, упоређујем кандидаткиње, али колико видим наш селектор и нема критеријуме, јер једини наговештај истих је био да шампионка мора да игра, ал гле чуда то сад није на столу. Разноразне статистичке табеле на задату тему можете погледати на Перпетуал Селектору, са напоменом да матрице за рачун нису мењане годинама, а да се табеле саме ажурирају на основу актуелних података.

Прилично ми је мука од оваквих бахатих селектора који сматрају да су битнији од самих такмичара и да могу да бирају по принципу еци пеци пец. Зашто да такмичари који су огромно време уложили у своје каријере не знају које ствари су селектору важне и како то слектор мери и сече? Прошла су времена када ћемо једном човеку веровати на реч без икаквих образложења...

У сваком случају, Бранко Дамљановић је показао да је лицемер и јасно је да његова реч више нема никакав кредибилитет. Због тога га јавно позивам да одмах поднесе неопозиву оставку на место женског селектора. Како не верујем да ће правда надвладати лични интерес, позивам Управни одбор ШСС да дотичног разреши дужности чим пре.