Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Селекторске приче коментар

Селекторске приче коментар

27.08.2017 / ФМ Андрејић, Владица (2236)

Милан Божић је пре неколико дана коментарисао ситуацију у вези селектора, а како се не слажем са текстом морао сам и ја да напишем коју...

17.08.2017 / ФМ Андрејић, Владица (2236) : Женска репка скандал 2017
20.08.2017 /   Вечити шах инфо : Саопштење клубова Београд и Јелица ПЕП
24.08.2017 / ФМ Андрејић, Владица (2236) : Селекторске приче

Милан Божић, 24.08.2017

Лепо, нема шта

Добри моји шахисти (ја то нисам, само играм шах понекад), последњих неколико коментара овде код маестра шаховске информације пробудили су у мени жељу давнашњу да се понашам као да сам нормалан.

У времену када се наш шах распада и сви се правимо као да смо луди , једва чекајући неки мотив за лично сатанизовање сваке добре намере појединаца да нешто учине у спасењу онога што ми зовемо привилегованом професијом, дозвољавамо себи луксуз да злурадим коментарима помогнемо да нам пропадање иде течно.

Лицемерно је коментарисати избор Бранка Дамљановића за селектора, у стилу нема јасне критеријуме за избор кандидата или рекао је овако а урадио нешто друго. Волео бих да ми објасне шта друго ти треба за селектора већ да имаш огромно шаховско знање, искуство (не на цугерима у селу Ба код Љига) са највећих такмичења у свету и пре свега добру намеру да урадиш најбоље за своју селекцију. Бранко Дамљановић је одавно себи одредио место у историји шаха и најмање ми имамо права да ценимо његове, искључиво шаховске одлуке као селектора. Овога пута је он сматрао да је овај избор најбољи у овом тренутку и немам никакве дилеме у његов избор. Уосталом, овим коментарима задњих дана, ми, сем речи критике немамо никакав материјални доказ да он греши.

Оно што ме брине више од "заштите" неизабране шахисткиње је непрофесионално коментарисање. Да ли се током писања критичких коментара ико запитао како то утиче на остале чланице наше селекције које пред значајно такмичење треба да размишљају зашто су оне ту а нека друга није. Колико коментари утичу на расположење у екипи, колико времена ће изабране девојке провести у дискусијама око свега а тиме умањити и енергију потребну за припреме. Има ту још детаља које нисам набројао а производ су оваквог односа и према репрезентацији и према селектору.

Све ово нам најмање треба, ајде да видимо шта ми као шахисти можемо урадити за себе и шах код нас а нисмо , повуцимо ручну у пуцању салви напада чак и на оне попут Бранка, коме сви (због његовог односа према шаху) можемо само да прокометаришемо : СВАКА ЧАСТ ЛЕГЕНДО, САМО НАПРЕД УЗ ТЕБЕ СМО

Свим мојим колегама шахистима се извињавам што сам покушао да будем нормалан, брзо се враћам на своје место будале.

Милан Божић, интермајстор

Јако занимљиво штиво, али прво бих замолио уваженог Божића да отвори вокабулар и потражи реч лицемерје јер ми се чини да је користи, а да најбоље не разуме њено значење. То што је Бранко Дамљановић одавно себи одредио место у историји шаха као играч уопште није спорно. Међутим, као што се сам Бранко у вези Аделиног напуштања турнира у Параћину пита: "Какав је то пример актуелне првакиње?", тако се и ја питам: "Какав је ово пример селектора репрезентације Србије?" Понашање на нивоу узгајивача на некој фарми, где никоме са стране нити самим животињкама не мора да се правда зашто је нека од њих послата под мач (бато), није баш репрезентативно. А када дође до правдања, онда се наслушамо лажи јер ће тако сама одлука међу слабије информисаним људима изгледати пристојније.

Што се Божићеве забринутости тиче како ће ово коментарисање утицати на остале чланице наше селекције, мислим да је она неоснована. Да ли ће Перпетуал објављивати неке чланке на ову тему или неће прилично је минорно у односу на реалну ситуацију са којом се свакако суочавају. Оне засигурно саме знају да се једно место у репки, предвиђено за шампионку државе, широм отворило због неких нешаховских разлога које селектор не желе да подели са нама. Такође знају да су се друга места отворила зато што Наташа Бојковић, Марија Ракић и Анђелија Стојановић не желе (заправо нисам сигуран ни да их је селектор питао) да играју...