Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин Мемориам Драган Родић (1949-2017)

Ин Мемориам Драган Родић (1949-2017)

03.09.2017 /   Даковић, Марко

ИН МЕМОРИАМ Драган Родић (1949-2017).

Са дубоким жаљењем примио сам вест о смрти ФИДЕ мајстора Драгана Родића. Колико јуче, сретали смо се на шаховским турнирима и, мада сам знао да је озбиљно нарушеног здравља, вест да га више нема дошла је изненада и много ме је погодила.

Драган Родић је био рођен 26. јуна 1949. године у Буковачи код Босанског Петровца. У току своје богате шаховске каријере наступао је за много клубова како у Босни и Херцеговини, тако и у Србији. Споменимо само неке од његових клубова: „Шахматик“, „Гроцка“, Омладинац“ - Бановци, „Петар Трифуновић“, „Дунавски венац“, „Борча“... Где год је играо оставио је трага, не само по шаховском умећу, него и као човек, добродушан, скроман и омиљен.

Као играч, Родић се одликовао позиционим стилом, био је врстан стратег. Посебно је волео да игра на брзопотезним турнирима. Ваља споменути и његово учешће на позивном шампионату СР Југославије у Кладову, које је почетком деведесетих година одржано по швајцарском систему.

Поред тога што је био мајстор у шаху, господин Родић одликовао се и кулинарским умећем. Био је добар кувар, дугогодишњи управник војних ресторана. Радио је у угоститељству, а сваки слободан час посвећивао вољеној игри на 64 поља, у којој се осећао као риба у води.

Драган Родић преминуо је у суботу 2. септембра 2017. године, од компликација изазваних упалом плућа. Иза себе је оставио супругу Светлану, ћерке Милку и Десанку.

Датум и место сахране господина Родића биће накнадно саопштени. Нека му је вечита слава и хвала за све што је пружио шаху, а ми који смо га познавали поносни смо што смо га имали за пријатеља.