Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Лекција за младе

Лекција за младе

16.09.2017 / ИМ Ратковић, Милован (2398)

Браћа Милован и Милоје Ратковић су уредно доставили текст за објаву...

У претпоследњем колу екипног првенства Србије, играли су екипе "Црвене Звезде" и "Нафтагаса" Елемир. Елемиру је била потребна победа да би са сигурношћу остао у лиги, а Звезда је само бранила част, с обзиром да није имала теоретске шансе да остане у лиги. Звезда је уложила изузетне напоре да би победила, и управо се то и десило. Поштено!

Али, у последњем колу та иста екипа је играла са Ваљевом, коме је била потребна победа да би остао у лиги, уз очекивани пораз или нерешен исход Елемира против много јаче екипе "Југовић" из Каћа. Наравно, Елемир је изгубио са 6:0 не само због разлике у квалитету. У току партија, више су обраћали пажњу на херојску борбу за част и чист образ шаховског гиганта Црвене Звезде. Два пораза, због којих је Звезда изгубила постигли су Стефан Ђурић и Саша Величковић. Вероватно су се уморили претходног дана дајући максимум да победе. И остварили су то, једини у екипи.

И на крају, у превеликој жељи да направе репризу, Стефан Ђурић је у мечу с Ваљевом, "превидео" даму, ​

а недуго затим и Саша Величковић је "превидео" топа.

Тиме је стављена тачка на епилог статуса у Првој лиги. Младој екипи Елемира су на кратко поткресана крила, али они ће се после свега уз још већи мотив, већ следеће сезоне вратити у елитно друштво. Али, поштено. И никада нећемо заборавити те људе, Ми, а можда и Ви, који ћете ово прочитати.

Браћа Ратковић