Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Како сам провео непуне две недеље у Монтевидеу

Како сам провео непуне две недеље у Монтевидеу

28.09.2017 /   Савић, Михаило С (2168)

Утиске на чланак са сајта ШСС (који можете прочитати на крају текста) изнео је омладинац Михаило Савић

"Пропуштена прилика за бољи пласман у Монтевидеу" или "Искоришћена прилика за пљување својих омладинаца"!

Драга господо из Шаховског Савеза Србије или ко год да је написао последњи чланак на страници, по мом мишљењу, а највероватније и свачијем (у већини случајева код нормалних образованих људи) немате права на то да тако нешто пишете, или да пишете сваки детаљ који вам се није свидео и који сте нашли као статистику на сајту "Chess Results".

Наступ нам је био солидан, као што сте и наговестили у чланку, али исто тако сте и наговестили превише непотребних ствари које се вас не тичу, а и не требају да вас се тичу. Током овог дугачког "романа" или чланка, који сте објавили, нисте упутили ниједну похвалу. Али, ви сте необразовани и незахвални људи, што бисте ви нас хвалили кад сте Срби и можете да пљујете свакога уколико вам се нешто не свиђа. Што ви не бисте написали да је према статистикама изгубљено 250 рејтинг поена од стране ваших омладинаца тачније Ивић -47, Будисављевић -104 и Савић -40 рејтинг поена (као што сте и написали). Ако већ желите неке резултате, пошто вас само то занима у целом животу, могли бисте нешто и да урадите по питању српског шаха.

Пут у Монтевидео је до сада, а имајући у виду колико сам до сада путовао са вама, НАЈГОРЕ ОРГАНИЗОВАН ПУТ ИКАДА. Стигли смо у хотел 16. увече, док је прво коло почињало у 3 поподне сутрадан, а отишли смо из хотела у 2 поподне 26. и нисмо могли чак ни да стигнемо на затварање, иако су нам обе девојке узеле по медаљу (јер медаље нису само за прва 3 места, већ за првих 10 за вашу информацију). Исто тако сте се баш пуно отворили, јер сте нам платили чак котизацију за турнир. Селектор нам је био Јосип Декић, као што и сами знате, али он искрено није постојао за нас. Био је посвећен само Марини Гајчин и по мало мени који сам био са њим у соби, јер смо ипак били цимери. Али не само то што није постојао за нас у шаху, него исто тако није постојао за нас ни као такозвани вођа пута, што је требао бити, јер не зна енглески језик, који је једини потребан да би водио неког ако се путује у Уругвај. Он се и као одрастао човек ослањао на мене, шта год да је у питању са планом града или аеродромима, јер смо се изгубили веома гадно у више наврата. Хајде то што смо се изгубили у граду, јер смо омашили смер аутобуса којим смо требали да идемо, него и то што смо замало омашили лет за Београд из Франкфурта на који смо чекали 7 сати, јер исти тај селектор није марио за околину и није му ни у једном тренутку пало на памет да смо гејт можда омашили, иако пола сата пре лета није било ни авиона, нити иједног човека на истом том гејту. Сва срећа па сам ја као "вођа пута" скапирао и тако смо успели да стигнемо у Београд, где нас је чекало баш доста људи из ШСС колико сам видео (наше маме и тате)!

Као што сте рекли, нисам ни разочарао ни одушевио успехом на такмичењу на које сам ишао као ДРУГОПЛАСИРАНИ са државног - да не заборавим да споменем (то што је на државном Бухолц одлучио прво место нема везе). Статистике кажу да сам у Монтевидеу био 34. носилац, а на крају сам био 38. (опет статистике које су најбитније у сваком сегменту).

Михаило Савић

Сајт ШС Србије, 26.09.2017

ПРОПУШТЕНА ПРИЛИКА ЗА БОЉИ ПЛАСМАН У МОНТЕВИДЕУ

На први поглед, пласман представника Србије на управо завршеном Првенству света за младе (у категоријама до 14, 16 и 18 година) у Монтевидеу могао би се назвати солидним. Међутим, чињеница да је свих пет такмичара изгубило озбиљан број рејтинг поена (укупно око 250 поена) ипак нас упућује на опрез и дубљу анализу.

Могуће да би ови редови били сасвим другачији, да нису остварени изузетни резултати у Пољској и Румунији, па смо пре поласка у Монтевидео очекивали успех, можда и медаљу. И почетни ранг наших шахиста на стартним листама указивао је да је успех могућ. Ипак, изгледа да је дуг турнир (11 кола) са два "дупла кола", уз велики број јаких противника, представљао непремостив проблем за наше шахисте и да се поновила "бразилска" прича.

Потпуно другачија ситуација била је после 9. кола. Две наше такмичарке - Марина Гајчин (до 16 година) и Теодора Ињац (до 18 година) биле су у позицији да се боре за медаље. Међутим, 10. коло је било фатално. Исувише лако изгубљене партије однеле су сваку наду. Коначан пласман ипак је могао бити знатно бољи. Обе су победама у последњем колу могле доћи на деобу трћег места (али не и до медаље).

Гајчинова је прихватила понуду ремија у тренутку када је то свакако био максимум у позицији, док је Ињац претрпела и други узастопни пораз. На крају, Гајчин је заузела 9. место, а Ињац 10.

Очекивали смо знатно више од Луке Будисављевића (до 14 година) и Велимира Ивића (до 16 година). Обојица су освојили по 6,5 поена, али је већина поена освојена када је шанса за висок пласман изгубљена. Будисављевић је освојио 25. место (уз минус од чак 104 рејтинг поена), а Ивић 19. место (уз гибитак 47 поена рејтинга).

Михаило Савић је на такмичење отпутовао као другопласирани на првенству Србије, уместо шампиона Јанка Радовића. Остварио је пласман (38. место) у складу са почетним рејтингом. Губио је партије од јачих играча, добијао или ремизирао са слабијима, па откуд и минус од 40 рејтинг поена. Није разочарао, али ни одушевио.

Овај текст би имао више позитивних нота, да је исход 10 (претпоследњег) кола био позитиван за Марину Гајчин и Теодору Ињац. Овако, остаје да чекамо неку нову прилику за јуниорске медаље.