Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин мемориам Сава Панковић

Ин мемориам Сава Панковић

22.10.2017

Новинар РТ Војводине Велимир Петрушић је написао текст...

Дугогодишњи шаховски тренер, познати лингвиста и наставник руског језика и књижевности, Сава Панковић преминуо је после краће и тешке болести у 91-ој години живота. Више од пола века држао је редовну школу шаха у родним Новим Карловцима - Сасама и Инђији и као поуздани играч наступао за легендарни тим С.К. "Железничар" из Инђије. Под вођством цувеног југословенског шаховског радника Стојана Дивића, Сава Панковић је са Мирсадом Љуцом, Јованом Зрнићем, Савом Живковићем и друговима пропутовао уздуж и попреко шаховске меридијане и паралеле дуж читаве Европе, проносећи славу Српског и Југословенског шаха као тадашње велесиле древне игре.

Из његове школе шаха израстао је и донедавно светски првак шахиста са оштећеним слухом Владимир Класан, као и читава плејада познатих мајсторских кандидата: Николић Стеван, Александар Кениг, Милан Божиц и други. Несебично преносећи тајне шаха, Сава је као интелектуалац и педагог првог реда деци усађивао не само љубав према магичним црно-белим пољима, већ и спознају да су поштовање противника, борбеност, истина и логичко размишљање саставни део спортског духа и развоја младих људи.

Сава Панковић ће остати упамћен као један од највећих и најпристојнијих интелектуалаца модерног доба у Инђији и широј околини. Као примеран породичан човек и врхунски лингвиста, користио је сваки слободан тренутак за дружење са шаховском таблом. Уз благонаклоност Богиње Каисе, верујем да са својим друговима у вечности поново наизменично повлачи "по један бели дан и по једну белу ноћ", али им часовник више не откуцава време.

Велимир Петрушић, новинар Радио телевизије Војводине