Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Одговор на текст из Политике

Одговор на текст из Политике

07.11.2017 / ИМ Маринковић, Иван (2459)

Иван Маринковић је у неколико реченица одговорио на наводе из текста које је објављен у јучерашњој Политици. Немам оригиналан текст из Политике, али је контекст прилично јасан...

Одговор на текст под насловом „Све тежа ситуација у ШС Београда“ објављен у шаховској рубрици дневног листа „Политика“ од 06.11.2017. године

Тачно је да је првобитном пресудом Арбитражног суда Спортског савеза Србије оспорен избор председника, председника и потпредседника скупштине, чланова управног одбора и чланова надзорног одбора Шаховског савеза Београда, а који су изабрани на Скупштини ШСБ одржаној 24. јула 2016. године. Апсолутно је нетачно да је требало да се обави примопредаја дужности у ШС Београда (без обзира што су је тужиоци исхитрено тражили) а још мање је тачно да је Иван Маринковић одбио да врати дужност председника.

  • Првобитна пресуда је достављена правном заступнику ШСБ 29. септембра 2017. године а сами тужиоци су након неколико дана тражили да Арбитражни суд уради исправку пресуде образлажући да је неспроводива у свом изворном облику, све у складу са Правилником који уређује рад Арбитражног суда ССС. Док Арбитражни суд не поступи по захтевима странака, не изради нову пресуду и не достави је странкама она свакако није ни коначна ни извршна а ова чињеница се у цитираном саопштењу посебно наглашава!

  • Одлука Скупштине ШСБ од 31. јануара 2016. године којом је констатовано да Скупштина ШСБ није изгласала поверење дотадашњем председнику ШСБ Миодрагу Ракићу и Одлука да се у року не дужем од три месеца одржи Изборна скупштина нису оспорене пресудом (мада су тужиоци то тражили у тужбеном захтеву) из чега следи непобитан закључак да је немогуће извршити примопредају дужности јер Миодраг Ракић пресудом Арбитражног суда није враћен на функцију председника ШСБ. Једино неспорно јесте да, уколико пресуда и након исправки остане у суштини непромењена, ШСБ и званично неће имати органе и да се у најкраћем року мора приступити активностима на заказивању и одржавању Скупштине на којој ће се бирати нови органи Савеза.

  • У жељи да се дође до каквог таквог компромиса недавно је одржан састанак коме су присуствовали Иван Маринковић и Миодраг Ракић као и правни заступници страна у спору. До компромиса није дошло. Миодраг Ракић је инсистирао на свом поновном упису у АПР у својству председника Савеза док је Иван Маринковић изнео јасан став да он лично нема намеру да опструира пресуду Арбитражног суда, али да не види правни основ за поновни упис Миодрага Ракића сем уколико он на Изборној скупштини не буде изабран за председника ШСБ.

Све наведене чињенице су свакако врло добро познате потписницима саопштења, а то свакако нису клубови-тужиоци већ људи који више од годину дана избегавају да се потпишу именом и презименом.

И уместо закључка да подсетим да је на Скупштини ШСБ од 24. јула 2016. године Иван Маринковић у тајном гласању добио 41 глас, његов противкандидат Драгољуб Јоксимовић 21 глас, а 2 листића су била неважећа. Толико о „доласку Ивана Маринковића силом на чело Савеза“.

Иван Маринковић,
интернационални мајстор и председник ШСБ

>