Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Војвођани, срећно нам било

Војвођани, срећно нам било

11.11.2017 / ФМ Медар, Жељко (2174)

Жељко Медар је написао коментар за Перпетуал...

ВОЈВОЂАНИ, СРЕЋНО НАМ БИЛО!

Поштоване колеге, шаховски радници, шаховски тренери и родитељи деце која играју шах, као и сви добронамерни људи за које шах представља задовољство спортског надметања и свега позитивног што нам шах пружа... Обраћам вам се најискреније што могу, и као шаховски радник, тренер, новинар, као аутор једне шаховске књиге, или на крају крајева – само као љубитељ шаха.

У уторак, 14. новембра, у Новом Саду ће се одржати Изборна Скупштина Шаховског савеза Војводине, на којој би, не само по мом мишљењу, могао да се догоди онај покретачки занос уз неке нове позитивне вибрације и енергију, када би коначно, нови људи могли да покрену српски шах из учмалости, из нажалост моралног сивила коју често прати лична нетрпељивост и надгоњавање, као и тоталне поларизације међу правим и честитим шаховским радницима и оних који се тако само представљају.

Скоро 10 година у нашем, српском шаху, лични интереси стално „побеђују“ опште, и за разлику од оних златних времена када су најзначајније функције у нашем шаху заузимали људи од интегритета, познате јавне личности, академици, и оно најважније – шахисти и љубитељи шаха, који су били спремни и да се лично жртвују за добробит нашег спорта, наступила су нека друга времена. Уместо оних првих, стално су се појављивали они други људи, неуки „шахисти“, који су у бављењу шахом и функцијама које су обављали, видели шансу за уносан посао. Уместо шаховских посленика, добили смо шефове. Њих је још Платон описао као лоше капетане бродова, којима се кормило не сме препустити. А тога је било, и зато смо ту где јесмо.

Представници за највише функције у ШС Војводине, а које су предложили или подржали наш најстарији и најтрофејнији шаховски клуб Новосадски шаховски клуб, затим Шаховски савез Новог Сада, савез са убедљиво највише клубова у Војводини, и Дечји шаховски клуб „Капабланка 1992“, такође из Новог Сада, су: Миодраг Станковић (Стари Бановци, кандидат за председника ШСВ), затим Марија Шокловачки (Сента, за УО ШСВ), Пау Војна (Ритишево, УО ШСВ), Синиша Ремецки (Нови Сад, за УО ШСВ), Велимир Петрушић (Инђија, за УО ШСВ) и Љубомир Јовановић (Нови Сад, за Надзорни одбор ШСВ).

Пошто сам лично учествовао, макар само саветодавно или у предлагању поменутих шаховских радника, и неке од њих чак и молио да се тога прихвате, јер је дошло време када морамо дати последњу шансу шаху, бар ми који смо му посветили цео живот, ето, и зато вам се обраћам! Као предложени делегат ШСНС који ће на Скупштини имати пуно тога да каже, једноставно сам морао да не оћутим у овом важном тренутку за - посебно војвођански шах. Образложење за све заслуге у организовању разних турнира (од међународних опена па до дечјих), познатих и признатих шаховских школа, као и заслуга за популаризацију шаха у својим срединама, у целој Србији, или у медијима, није било ни потребно помињати, јер ове људе скоро сви знамо. Знамо их и као радне и честите, а посебно ми је драго што никаква афера није везана за њих.

И на крају, приметили сте да потенцијална места за све функције у ШСВ нису „попуњена“ само предлозима наведених организација, јер знамо да и међу другим кандидатима постоје честити људи који ће се сигурно са наше стране подржати, а чија имена се још не знају због неправилности у сазивању Скупштине, првенствено у нетранспарентности и (не)постојању јавно истакнутог Пословника о раду Скупштине.

Срећно нам било, ГЕНС УНА СУМУС!

Жељко Медар, тренер у ДШК „Капабланка 1992“ и делегат ШС Новог Сада