Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шта то крије Шаховски савез Црне горе?

Шта то крије Шаховски савез Црне горе?

15.11.2017 /   Пријовић, Миодраг (2098)

Миодраг Пријовић је написао коментар за Перпетуал...

ШТ​А ТО КРИЈЕ​ ШАХОВСКИ САВЕЗ ЦРНЕ ГОРЕ?

Шаховски савез Црне Горе убрзано и сигурно води црногорски шах ка самом дну. На том путу шах је "успјешно" избачен из црногорских школа као изборни предмет, највећи црногорски таленат у последњих пар деценија Тијана Благојевић "пажљиво" је усмјерена ка одласку из федерације, да би женска репрезентација увјерљивим освајањем последњег мјеста на недавно завршеном Екипном првенству Европе, уз катастрофалан пласман мушког тима (32. мјесто од 40 екипа), свакако цементирали најгору годину од када је прије 68 година основан Шаховски савез Црне Горе (1949.).

Оно што је најтужније је што Савез нема ни главу ни кормилара. Предсједник ШСЦГ Радојица Грба невјештим објашњењима у стилу неталнетованог политичара као да каже "није битно што пропадамо, битно је да се то што касније сазна". Увјерени смо да чланови Управног одбора ШСЦГ и не знају право стање у Савезу, али то не умањује сваку врсту њихове одговорности.

Међутим, разлог нашег обраћања шаховској и спортској јавности нијесу ови силни промашаји, већ озбиљне сумње у пословање Савеза. Наиме, јуна ове године Шаховски савез је био домаћин два дјечја такмичења из календара Европске шаховске уније. На тим такмичењима остварен је промет од преко 300.000 Евра, а ево и пет мјесеци послије тог догађаја нема финансијског извјетаја са поменутих такмичења. ОШК "Младост" није једини клуб који је затражио те извјештаје на културан начин, али до данас стизали су невјешти одговори предсеника Грбе.

Наравно, нама је потпуно јасно зашто су извјештаји усвојени на сједници Управног одбора у септембру, а онда брже-боље проглашени непотпунима. Постоје индиције да су у пословању током првенства направљене радње које озбиљно нагињу ка кривичним дјелима. На жалост, члановима Организаионог одбора у томе су помагали и неки клупски активисти који сада "активно" учествују у одлагању и прикривању информација.

На њихову жалост, новац има трагове и они су јасни и доступни. Како би се огласили са озбиљним оптужбама, чекамо извјештај кога нема. Није тајна да је Шаховски савез Црне Горе одавно приватно власништво три породице, које кроз финансијске бенефите, позиције и путовања остварују личну корист на безобзиран начин. Чини се да је и добар дио прихода са Школског првенства Европе завршио управо у "бермудском троуглу" између тих породица. Зашто предсједник Грба служи као параван за ове работе? Могућа су два одговора - или је саучесник, или је неодговоран.

Сада је ваљда јасно, зашто су управо три породице, уз помоћ четврте (у међувремену ишчезле из Савеза) организовали аферу "Будва 2013" са својим "пријатељима" из ФИДЕ и ЕЦУ. Будва 2017. била је мјесто бесплатног окупљања свих могућих ликова из палете "угледних функционера", који су тако наплаћивали "допринос Шаховском савезу Црне Горе". Неко са супругом, неко без...неко с хонораром, неко са провизијом...

​ОШК "Младост" обратиће​ ​ се овим поводом Министарству омладине и спорта, јер је оно издало сагласност за организацију овог такмичења, па смо увјерени да је дужно да реагује по Закону о спорту. Такође, упутићемо ШСЦГ писмо и затражити вандредну Скупштину са само једном тачком Дневног реда: разрешењем предсједника и Управног одбора.

Предсједник и "власници" Шаховског савеза Црне Горе имају лак избор - да предају извјештај и одмах оду. Уколико то не учине, број "организованих" учесника у овој работи и спорна сума указују на то да ће се њима бавити "специјални" државни орган.

Обраћање јавности пишемо у тренуцима у којима је ОШК "Младост", сама и без ичије помоћи, по четврти пут узастопно освојила прво мјесто у Пионирској лиги Црне Горе. Увјерени смо да дјеца из нашег клуба, дјеца из осталих клубова и сви црногорски шахисти заслужују поштеније и способније руководство. За то ћемо се бирити и изборити - без обзира да ли ћемо имати сарадњу и помоћ осталих клубова у Црној Гори.

​ОШК "Младост" Никшић,
Спортски директор
Миодраг Пријовић, ФИДЕ инструктор​