Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Обраћање ШС Србије

Обраћање ШС Србије

11.12.2017

ОБРАЋАЊЕ ШАХОВСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ МЕЂУНАРОДНИМ И ДОМАЋИМ МЕДИЈИМА

Шаховски савез Србије принуђен је да се овим путем обрати јавности, медијима и националним шаховским федерацијама због неправедног и незаконитог третмана, којег већ годину дана има од стране Светске шаховске федерације (ФИДЕ).

Наиме, пре више од годину дана, на одржаној Скупштини, Шаховски савез Србије променио је менаџмент и разрешио дужности дотадашњег председника Обрена Ћетковића и делегата у ФИДЕ и ЕЦУ Горана Урошевића. О тим променама у шест наврата (први пут 8. 12. 2016, а последњи пут 28.8.2017) обавештавали смо канцеларију ФИДЕ у Атини. Тражили смо да се на страници наше Федерације на веб-сајту ФИДЕ промене подаци о председнику и делегату. Послали смо све потребне доказе, извод и одлуку из Агенције за привредне регистре, која је по Закону о спорту Србије, задужена за регистрацију спортских организација.

На првих пет писама нисмо добили никакав одговор, а на шесто писмо, упућено заменику председника ФИДЕ, г. Макропулосу, следећег дана добили смо одговор у коме нам, између осталог, о нашем захтеву пише да је "разумео" да су у нашој “ствари донекле нејасне” и да се ФИДЕ неће мешати у унутрашње ствари (!).

Било би одлично када би било тако, међутим, ФИДЕ је о ситуацији у нашој Федерацији расправљала на једној од седница свог Председничког борда 10.3. и одлучила (тако је барем наведено у одлукама), да потпредседник ФИДЕ Борис Кутин посети нашу земљу. Кутин је у мају посетио Србију, примио га је Министар спорта, али он је, на жалост, покушао да на тај састанак уведе људе из бившег менаџмента, у чему је био спречен од стране људи из Кабинета министра. После посете, током које је веома јасно информисан ко је званични представник наше Федерације и кога признаје Министарство спорта, Кутин никада о томе није писаним путем (барем колико је нама познато) известио Председништво ФИДЕ.

Наравно, нама је потпуно јасно да иза целе приче стоји жеља људи који о овоме одлучују, да делегат Шаховског савеза Србије у ФИДЕ и ЕЦУ на силу и по сваку цену остане њима блиски Горан Урошевић, што за нашу федерацију није прихватљиво, због низа финансијских и осталих прекршаја, које је Урошевић у протеклом периоду направио. Између осталог, у свом поседу задржао 20 ДГТ табли за он-лине пренос партија, које је ФИДЕ у новембру 2016. године поклонила нашој федерацији. Као генерални менаџер Европског купа клубова у Новом Саду одговоран је што је са овог такмичења приказана знатно увећана добит од око 50.000 € (уместо нешто више од 20.000, колико је заиста износила, о чему ће ускоро бити објављен извештај). Такође, сумњамо да он стоји иза лажног сајта, покренутог како би уносио забуну о активностима Шахавског савеза Србије.

Велики проблем у раду представља нам и чињеница да је непознатим путем (вероватно) Горан Урошевић издејствовао да се на сајту ФИДЕ, наша званична е-маил адреса serbiacf@verat.net (чији је Шаховски савез Србије официјелни власник), промени у serbiachess@gmail.com. Ова адреса налази се под контролом Горана Урошевића и сада било каква писма, пропозиције за такмичења, позиви за састанке, рачуни и слично, уместо на нашу официјелну адресу, већ годину дана стижу на приватну адресу Горана Урошевића!

Посебан случај самовоље у одлучивању представљају примери траснфера играча из федерације у федерацију. Када је талентована Тијана Благојевић 3.10. поднела захтев за прелазак из Шаховског савеза Црне Горе у Шаховски савез Србије, добили смо обавештење из канцеларије ФИДЕ у Елисти (7.10) да “све док се не нађе решење за нејасну ситуацију у Шаховском савезу Србије, ФИДЕ неће обрађивати било какве захтеве за трансфером”. Међутим, када је после 15 дана стигао захтев Ивице Самарџића за трансфер из наше федерације у Хрватски шаховски савез, исти је експресно одобрен (!!!) Како тумачити ове догађаје, осим као потпуну самовољу, да не употребимо реч бахатост.

Ипак, постоји један елеменат у коме ФИДЕ са нама перфектно сарађује, а то је – Његово Величанство новац. Све уплате од наше стране прихваћене су и реализоване су ефикасно, без било каквих примедби!

У неформалним разговорима, вођеним са разним људима блиским канцеларији ФИДЕ или функционерима светске федерације, прећено нам је "бугарским сценаријем", покушани смо да будемо увучени у "политичке" обрачуне унутар ФИДЕ (посебно пре Конгреса ФИДЕ у Турској).

Последњи поразни чин уследио је на Генералној скупштини ЕЦУ на Криту. Није прихваћено овлашћење које је в.д. председника наше Федерације, г. Ратко Пижурица, упутио ЕЦУ, како би Александра Димитријевић била делегат Шаховског савеза Србије на Генералној скупштини ЕЦУ, већ је дато тумачење да су за Европску шаховску унију валидни искључиво подаци са сајта ФИДЕ. На лажном сајту Шаховског савеза Србије, Горан Урошевић, потписујући се као делегат Шаховског савеза Србије у ФИДЕ и ЕЦУ, навео је како је он био делегат наше Федерације на ЕЦУ ГА, али је то својим дописом од 1.12. демантовао генерални секретар ЕЦУ Тсозбазоглоу, обавештавајући нас да “ниједан представник Шаховског савеза Србије није потписао документ о присуству и гласању делегата на Генералној скупштини ЕЦУ, па према томе Шаховски савез Србије није званично био присутан на састанку одржаном 4. новембра”.

Поставља се логично питање: ко и на основу чега има право да тумачи да је ситуација у Шаховском савезу Србије "нејасна", доносећи на основу тога самовољне и незаконите одлуке?

Није тајна да је шах у Србији оптерећен озбиљним унутрашњим проблемима, судским и арбитражним споровима, али постоји једно неспорно правило: особа која је код надлежног органа уписана као легални представник Федерације, мора бити уписана и код међународних институција, а све остало представља грубо мешање у унутрашње ствари.

После изгубљених годину дана и узалудног чекања, Шаховски савез Србије креће у борбу за своја права и свој интегритет. У томе очекујемо помоћ правних експерата, медија, али и националних федерација за које верујемо да им је право и правда испред било каквих личних симпатија.

Комплетну преписку Шаховског савеза Србије са ФИДЕ (са прилозима) можете преузети у пдф формату