Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Саопштење ШС Београда поводом одлуке АПР

Саопштење ШС Београда поводом одлуке АПР

11.12.2017

ШСБ ОБАВЕШТАВА СВОЈЕ ЧЛАНОВЕ И ШАХОВСКУ ЈАВНОСТ О ТРЕНУТНОЈ СИТУАЦИЈИ У ШСБ НАКОН ОДБИЈАЊА АПР-а ДА ИЗВШИ УПИС ПРОМЕНЕ ПОДАТАКА НА ОСНОВУ ОДЛУКЕ СТАЛНОГ СПОРТСКОГ АРБИТРАЖНОГ СУДА!

АГЕНЦИЈА ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ ОДБИЛА ДА ИЗВРШИ УПИС НА ОСНОВУОДЛУКЕ АРБИТРАЖЕ!!!

 • дана 29. септембра 2017. ШСБ је преко свог пуномоћника примио првобитну пресуду Сталног арбитражног суда при Спортском савезу Србије, донету у арбитражном поступку који се више од годину дана водио по тужби девет шаховских клубова, чланова ШСБ;
 • дана 5. октобра 2017. тужиоци су тражили од Арбитражног суда да изврши „техничке исправке“ пресуде, чиме су сами успорили поступак извршења;
 • дана 23. новембра 2017. пресуда је након извршених исправки уручена пуномоћнику ШСБ;
 • дана 30. новембра 2017. Канцеларија ШСБ је, само седам дана по пријему коначне пресуде, поднела Агенцији за привредне регистре пресуду Арбитражног суда као и осталу уредну пратећу документацију како би се спровела одлука Арбитражног суда, избрисао Иван Маринковић као председник и заступник ШСБ у АПР, а на његово место уписао Миодраг Ракић;
 • дана 5. децембра 2017. Агенција за привредне регистре је ОДБАЦИЛА наведени захтев због тога што се заснива на пресуди коју је према правном тумачењу надлежног регистратора донео НЕНАДЛЕЖНИ ОРГАН!

АПР, према Закону о спорту једини државни орган овлашћен за упис и регистрацију промене података о спортским удружењима, заузео је следећи правни став:

 • Стални арбитражни суд при Спортском савезу Србије није надлежан да одлучује о конкретној тужби девет клубова против ШСБ;
 • Пресуда је самим тим незаконита јер ју је донео ненадлежни орган;
 • За поништај одлука Скупштине ШСБ искључиво је надлежан редовни основни или виши суд;
 • АПР, придржавајући се строго закона, поступа искључиво на основу правоснажне одлуке редовног суда или одлуке надлежног органа спортског удружења - Скупштине ШСБ.

Шта је последица овакве Одлуке АПР-а?

 • Иван Маринковић остаје уписан у АПР као председник и заступник ШСБ;
 • Представљање Миодрага Ракића у јавности као председника ШСБ је у супротности са одлуком АПР–а као надлежног државног органа;
 • ШСБ посебно скреће пажњу својим члановима да никакав УО на чијем челу стоји Миодраг Ракић не постоји и да самим тим не може да доноси било какве одлуке! (поменути УО је престао формално да постоји још 31. јануара 2016. године подношењем усмених оставки тадашња четири члана тог УО на Скупштини ШСБ)

Законито изабрано руководство ШСБ је од самог почетка указивало да Арбитража, поред очигледне пристрасности у корист тужилаца, ни формално није надлежна да одлучује по овој тужби и зато је августа месеца 2017. донета одлука о изласку из арбитражног поступка. Истовремено је поднета пријава Спортском савезу Србије против председника Арбитражног суда који се поврх свега наведеног још налазио и у сукобу интереса (председник Арбитражног суда се, након пријаве ШСБ, дана 23. августа 2017. напрасно сам изузео из даљег тока арбитражног поступка!).

Како даље?

Штета Савезу је већ учињена, пре свега нарушавањем његовог ионако окрњеног угледа у јавности, произвођењем афера тамо где их реално нема – по принципу „што горе – то боље!“

Остаје питање како спречити претећу материјалну штету у виду енормних исфабрикованих трошкова арбитражног поступка у износу већем од 600.000 динара.

Ови трошкови су, ако се има у виду одлука и наведено правно становиште АПР-а, последица противзаконите одлуке ненадлежног органа. Закључак је да се ШСБ на овај начин финансијски кажњава зато што је Скупштина ШСБ прво у јануару 2016. сменила Миодрага Ракића, а потом у јулу исте године са 41 гласом за, од присутних 64 делегата, изабрала Ивана Маринковића за председника ШСБ!

Законито изабрано руководство ШСБ пажљиво анализира новонасталу ситуацију и обавестиће чланове ШСБ о корацима који ће бити предузети у циљу заштите функционисања Савеза као и у циљу повратка легитимности органа Савеза, нарушене одлуком Арбитражног суда.

Шаховски савез Београда
Београд, 8. децембар 2017.