Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шаховски уџбеник „Паралеле 2” Боре Ивкова

Шаховски уџбеник „Паралеле 2” Боре Ивкова

19.12.2017

Изашла је нова књига Боре Ивкова...

18.06.2017 /   Вечити шах инфо : Шаховски уџбеник Боре Ивкова

Шаховски уџбеник „Паралеле 2” Боре Ивкова

Из штампе је изашао шаховски уџбеник „Паралеле 2 ” аутора велемајстора Боре Ивкова. Занимљива и особена књига једног од наших најуспешнијих шахиста свих времена, својевремено омладинског првака света који вредно ствара и у својој 85. години.

Ово издање, састављено из пет поглавља (Велике заблуде, Фалсификати, Паралеле, „Шаховска биографијa”, у Слици и речи) са обиљем интересантних позиција из богатог Бориног искуства и других важних мечева, намењено је шахистима свих категорија. Корисно и за љубитеље древне игре без одличја, али и носиоце шаховских титула, веома практично за оне који би другима да пренесу знање.

„Родио сам се прерано да бих се укључио у игре са Крамником, Анандом, Топаловом, Карлсеном и многим другим звездама данашњице. Родио сам се прекасно да бих се сећао партија са Ласкером, Капабланком, Аљехином, Евеом... Родио сам се у правом тренутку да се „ухватим у коло” са феноменалном и непоновљивом плејадом совјетских шахиста: Ботвиник, Керес, Смислов, Болеславски, Бронштајн, Котов, Авербах, Тајманов, Корчној, Гелер, Спаски, Бондаревски, Таљ, Петросијан, Штајн, Полугајевски, па Карпов, Каспаров.

Родио сам се у време незаборавних шахиста „остатка света”: Решевски, Најдорф, Сабо, Пахман, Унцикер, Ларсен, Олафсон, Улман, Пано, Барца, Бенкö, Портиш, Хорт... Па Југословени: Пирц, Трифуновић, Глигорић, Пуц, Рабар, Удовчић, Фудерер, Матановић, Велимировић, Ивановић, Планинц, Парма, Матуловић, Ћирић... Ту су и „млади лавови” Љубојевић, Тиман, Андерсон, Хибнер, Мекинг... Најзад, одиграо сам и десет партија са Бобијем Фишером...'', написао је Бора уместо предговора ''Паралела 2''.

Могло би се рећи да је посебна вредност овог шаховског уџбеника у томе што аутор, чије је искуство за шаховском таблом пребогато, даје углавном своје примере из турнирске праксе (необичне позиције, стратегија, комбинација, коментарисане партије, фалсификате, мотиви...). Има ту наравно, и партија најјачих светских велемајстора, у дугом временском интервалу од Tајманова до Бирнова... Препуна дијаграма, а написана једноставно (''У једноставности је мајсторство''), с пуно духа и свима прихватљиво, ова књига представља освежење у нашој шаховској литератури и наставак је приче „Паралела” изашле пре неколико месеци.

Уџбеници ''Паралеле'' и „Паралеле 2” Боре Ивкова већ се радо чита међу заљубљеницима игре на 64 поља као поучно шаховско штиво, корисно свим генерацијама. А неуморни стари ас не стаје – припрема и треће издање књиге, као и књигу „Лет изнад зоне сумрака”...

Примерак ове јединствене књиге можете набавити директно код аутора на телефон 063/832-04-55.