Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Налаз Комисије ШС Србије

Налаз Комисије ШС Србије

23.12.2017

НАЛАЗ КОМИСИЈЕ ШАХОВСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ У ВЕЗИ ИЗВЕШТАЈА СА ЕВРОПСКОГ КУПА КЛУБОВА

а) УВОД

Приликом преузимања дужности у Шаховском савезу Србије, садашњи менаџмент суочио се са реалношћу, потпуно другачијом од приказаног стања у медијима. Наиме, није био могућ приступ канцеларији ШСС у Нушићевој улици, па ни документацији из 2016. године, већ су документи достављани на упит и селективно, од стране запослених у ШСС.

На конференцији за штампу, одржаној крајем новембра у просторијама ШСС, представници претходне управе обелоданили су да је Извештај са Европског купа клубова усвојен на Седници ИО ШСС одржаној 23.11.2016. године. Међутим, Записник са те седнице никада није достављен, као ни извештај који је на њој наводно усвојен. Према неким изворима, радило се о извештају на пар страна, без јасно специфицираних ставки прихода и расхода.

Одговорне особе Европског купа клубова (менаџер Горан Урошевић и његов први сарадник Душан Радовановић) месецима су одбијале било какву сарадњу и достављање података, а садашњи менаџмент очигледно није прибегавао правним средствима која су му била на располагању. Тек на писмени упит, 25.04.2017. године, пет ипо месеци после завршетка Европског купа клубова, Душан Радовановић доставио је писани извештај о такмичењу.

Тек тада је било могуће покушати да се на озбиљан начин утврде чињенице о пословању и финансијским ефектима Европског клуба клубова одржаног у новембру 2016. године у Новом Саду.

б) ЗАКОНИТОСТ ДОНОШЕЊА ОДЛУКА О ПРВЕНСТВУ

Из доступних докумената утврђено је да се о Европском купу клубова одлуке нису доносиле на форумима, већ у неформалној комуникацији, што само по себи носи елементе незаконитости, чак и да су остварени резултати били много бољи.

На 3. седници Извршног одбора ШСС, одржаној 31.03.2016. године у Крагујевцу, формиран је Организациони одбор, у који су ушла четири члана (!): Обрен Ћетковић, Миодраг Ракић, Зоран Бојовић и Миодраг Вукотић, са жељом да се тај састав прошири и другим шаховским радницима. Такође, без доношења одлука, разговарано је о могућим учесницима у реализацији такмичења.

На 4. седници Извршног одбора ШСС, одржаној 14.06.2016. године у Крагујевцу, презентиран је „Извештај о реализованим активностима на Припреми Европског клупског купа“, чији аутор није потписан. Увидом у извештај лако је закључити да у њему готово и да нема додирних тачака са стварношћу која ће уследити пет месеци касније, што указује на потпуну нестручност лица која су припремала Извештај, а касније и реализовала такмичење.

Највећи парадокс представља чињеница да је ПРВА КОНСТИТУТИВНА седница Организационог одбора Европског клупског купа одржана 8. октобра 2016. године (у Чачку), 25 дана пре доласка учесника на такмичење (!!!) Такав приступ показује да је ова Седница требала да послужи само да се „покрију“ одлуке доношене у приватној режији, као и да није постојало озбиљних намера и жеља када је маркетинг и медијска пажња у питању. Све је било препуштено стихији и неформалном договарању у малом кругу људи.

Тек на поменутој седници формирана је дирекција и именовани менаџери Првенства, што у правном смислу доноси озбиљно питање валидности свих радњи и договора учињених пре тог датума.

На крају овог поглавља, ради увида целокупне јавности у одговорност за учињено, помињемо имена оних који су својим одлукама (или недоношењем одлука) учествовали у целом послу:

Извршни одбор Шаховског савеза Србије (чланови који су учествовали у раду седница и доношења одлука): Обрен Ћетковић, Миодраг Ракић, Зоран Бојовић, Гордана Радичевић, Светозар Влаховић, Бранислав Шухартовић, Јован Митић и Момчило Јаковљевић.

Организациони одбор у коначном саставу чинили су: Обрен Ћетковић, Миодраг Вукотић, Душан Цогољевић, Зоран Бојовић, Миодраг Ракић, Светозар Влаховић, Гордана Радичевић, Бранислав Шухартовић, Александар Милошев, Алмир Гагић, Синиша Ремецки, Биљана Ковачевић Лазић и Драган Котевски.

Дирекцију су чинили: Горан Урошевић, директор ЕКК, Душан Радовановић, оперативни менаџер и Миливоје Миливојевић, оперативни менаџер.

в) ОСНОВНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ И НЕДОСТАЦИ У ИЗВЕШТАЈУ

Посматрајући Извештај, на први поглед могу се уочити следећи недостаци:

- Извештај није изворни (наводно усвојен 23.11.2016), већ накнадно прилагођаван и преправљан. То је посебно видљиво из реченица о проблему са повратом ДГТ табли ''дошло је до проблема везаних за увозно/извозну документацију,...табле су стајале у царинском складишту 33 дана''. Такву реченицу могуће је било написати тек у јанару 2017. године, када се наведени догађај заиста и десио.

- Извештај не садржи пратећу документацију, као што су: спискови гостију за хотел и трансфер, уговори са хотелима („Аурора“, „Војводина“, „Планета Инн“ и „Путник“), спецификација коришћених соба са датумима доласка и одласка. Самим тим, немогуће је извршити било какву проверу и упоређивање реалних и остварених прихода, што је очигледно и био циљ аутора Извештаја.

- Проблематично је то што приход у извештају није раздвојен на приход од хотела и приход на основу такси од 100 ЕУР по пријављеном члану екипе, што укупно износи преко 50.000 ЕУР у приходним ставкама

- У извештају на било какав методолошки начин није изведена разлика између прихода и расхода, па самим тим ни финансијски резултат такмичења! Приходи и расходи су приказивани мешовито - у динарима и еврима уместо у једној валути што отежава контролу.

- Приходи од страних клубова су приказани у колонама са заглављима на енглеском језику, па се поставља питање стварног аутора извештаја, као и сврхе у коју је извештај рађен. Сумњу у место израде извештаја појачава податак да се простим посматрањем редних бројева уплата клубова у табели прихода види да су избрисани (недостају) редни бројеви 1, 4, 45, 58, 59, 60, 61, 71, 73, 74, 76 и 77, што може (и не мора) указивати на злоупотребе, али свакако указује на скривање података.

- У приходима од клубова – учесника могу се уочити (по износима које су уплатили), шест клубова који нису користили службени хотел, иако су на то по пропозицијама такмичeња обавезни. Сумама које су уплатили (углавном преко рачуна), они су покривали тек износ обавезне таксе од 100 ЕУР по играчу, или мало више. То су клубови на позицијама:

24. Schachfreunde Berlin, GER
33. St. Petersburg, RUS
34. SV Verder Bremen, GER
64. Valerenga Chess Club, NOR
66. Salon Shakkikerho, FIN
69. Tammer Shakki, FIN

са укупно више од 40 играча и пратилаца. Упадљиво је да ни једном реченицом ова чињеница није поменута у извештају. На тај начин је причињена штета ШСС због тога што није остварена добит по основу разлике у цени хотела од најмање 10.000 ЕУР.

Постоје основи сумње, поткрепљени изјавама неких учесника, да је у готовини наплаћен знатно већи износ од приказаног, али исти није приказан у табели прихода.

- Примери наплаћених прихода који нису приказани, већ су задржани од стране особа које су водиле организацију, можемо наћи и код екипа Chania chess academy и Ezerelio vaivorykste, када се унакрсно упореде издате фактуре, извршена плаћања и списак гостију у хотелима из тих клубова.

- Детектована је уплата од клуба на позицији 53. Bogazici University Sports Club, TUR који није ни наступао на Купу. Новац од тог клуба је наплаћен у готовини у Новом Саду, што се може видети у табели прихода у извештају. Поставља се питање намене ове уплате.

- У извештају се види да ШК „Црвена Звезда“ НИЈЕ измирила обавезе у износу 86.100 динара, као што су то урадили осталу клубови из Србије, који су учествовали на Купу.

- Није приказан приход од мајица и дуксерица брендираних логом Купа, а чија набавка је приказана у извештају са сумом од око 250.000,00 динара. Осим мањег дела поклоњених мајица службеним лицима, остале су продаване, а постоје и докази о оствареним приходима, но они нису приказани. Такође, у извештају није приказана плаћена фактура (04.11.2016) за дуксеве и трнерке у износу од 157.296,00 динара, што улази у расходе и умањује приказану добит такмичења

г) ОРГАНИЗАЦИОНИ И ФИНАНСИЈСКИ ЕФЕКТИ „ОТВОРЕНОГ ПРВЕНСТВА СРБИЈЕ“

Са законске и пословне стране, посебно спорна је организација пратеће манифестације – тзв „Отвореног првенства Србије у шаху“.

Ово такмичење не постоји у календару Шаховског савеза Србије, нити у Правилнику о такмичењима ШСС.

Није донесена адекватна одлука ИО ШСС о организацији такмичења и његовом увршћивању у календар, па такмичење и не постоји у календару ШСС за 2016. годину.

Није потпун јасан партнерски однос Шаховског савеза Србије и Шаховског савеза Новог Сада, посебно с аспекта донације Града Новог Сада, и посебно се поставља питање веродостојности документације и пројекта поднесеног Граду Новом Саду од стране Шаховског савеза Новог Сада.

Невероватно је да турнир заврши у великом финансијском минусу, поред изузетно високе финансијске донације коју је Град Нови Сад определио за турнир. Наиме, целокупна донација утрошена је мањим делом за набавку реквизита, а навећим делом (од преко милион динара) за плаћање сале СПЕНС, иако за то није било реалне потребе, с обзиром да је на турниру учествовало 150 учесника и да је за његово одржавање била довољна сала од око 200 метара квадратних.

Турнир је расписан веома касно (на око два месеца пре одржавања), па није било реално очекивати већи број учесника од оног који је заиста и био, јер учесници из иностранства овакве турнире планирају знатно раније.

Финансијски резултат турнира је катастрофалан по Шаховски савез Србије.

Расходи су најмање 14.864 ЕУР:
- наградни фонд 10.000
- смештај за 5 учесника у хотелу „Нови Сад“ 1.320
- смештај за 3 учеснице у хотелу „Војводина“ 612
- хонорари 3 службеника – Б. Ковачевић Лазић, С. Ремецки, А. Гагић 1.103
- хонорари 6 судија 1.177
- порез на хонораре 228

У овај износ нису урачунати расходи за смештај судија, ангажованих изван Новог Сада (!), најам столица и столова, израда формулара, као и други („ситни“) трошкови који прате овакав турнир, па се може закључити да је укупан трошак турнира најмање 1.000 ЕУР већи од горе приказаног.

С друге стране, као ЈЕДИНИ приход, прикупљене су уписнине у износу од 396.000 динара (3.245 ЕУР), па се може закључити да је организацијом овог турнира, без ваљаних одлука и планирања прихода и расхода, Шаховском савезу Србије нанета финансијска штета у износу не мањем од 12.500 ЕУР.

До које мере су шаховски функционери, који су требали да доносе одлуке и усвајају извештаје, живели у заблуди, показује и пример из Записника са 1. (конститутивне) седнице Организационог одбора. У њему се види да „је усвојен предлог председника Обрена Ћетковића да се у план прихода додају и приходи који су планирани на Отвореном међународном првенству Србије“. Дакле, челни човек шаховске организације, на 25 дана пре турнира, располаже информацијом да ће на опен-турниру бити остварена зарада, уместо великог минуса!

д) ПРИМЕРИ НЕСТРУЧНОГ И НЕСАВЕСНОГ ПОСЛОВАЊА И УГОВАРАЊА УСЛУГА Цене хотела

Приликом преузимања овог посла, организатори су преузели и два већ потписана уговора са хотелима, и то:
- са хотелом „Парк“ по јединственој цени од 55 ЕУР за пуни пансион у једнокреветној и двокреветној соби, гратис пансион на сваких 25 гостију и БЕСПЛАТНО коришћење сале за игру и свих канцеларија уз гратис пансион на сваких 25 гостију.
- са хотелом „Нови Сад“, по цени од 28 ЕУР у двокреветној и 33 ЕУР у једнокреветној соби, гратис пансион на сваких 15 (!) гостију

Колико су преузети уговори повољни и колико су стварали могућност за изузетно профитабилан посао, показује и следећи податак:
- Разлика у цени за једнокреветне собе у хотелу „Парк“ (таквих је било око 90%) износила је 40 ЕУР по дану или 320 ЕУР по једном учеснику за време трајања ЕКК
- Разлика у цени за једнокреветне собе у хотелу „Нови Сад“ износила је 40 ЕУР или 320 ЕУР по једном учеснику за време трајања ЕКК, а за двокреветне собе износила је 31 ЕУР или 248 ЕУР за време трајања ЕКК.

Међутим, како је одзив екипа и њихових чланова за такмичење био изузетан, требало је на време обезбедити још око 200 места у хотелима, што је учињено прекасно, нестручно и у недовољном обиму, па је тиме нанесена велика финансијска штета Шаховском савезу Србије. Догодило се да за неке екипе није ни обезбеђен хотелски смештај, па су са њима рађени разни приватни аранжмани о којима је било више речи у поглављу в).

У хотелу Аурора (3*) уговорена је неповољнија цена него у много боље лоцираном хотелу „Нови Сад“ (4*). Посебно негативан пример је уговарање цена у хотелу „Војводина“. Иако је у овом хотелу боравило више учесника (уз двоструко више дана) него на Првенству Европе у убрзаном шаху за младе (одржаном у децембру 2016. године у Новом Саду), просечно уговорена цена била је за 12 ЕУР већа, што на приказани обим посла чини штету од око 5.000 ЕУР.

ДГТ табле

Посебно лош финансијски аранжман направљен је у виду најма ДГТ табли. Познато је да у нашем блиском окружењу (Словенија, Хрватска, Румунија, Бугарска и Македонија), федерације и организатори поседују довољан број за најам 120 ДГТ табли. Превоз би био изузетно јефтин, а техника увоза путем „АТА карнета“ рутинска, док би се најам могао измирити путем бесплатних пансиона и ангажовања службених лица.

Уместо тога, из (не)познатих разлога приступило се пословном аранжману са ФИДЕ где је договорена цена најма од 5.000 ЕУР, а цена превоза од и до 1200 км далеке Атине износила је око 3.000 ЕУР. Томе треба додати да је посао увоза урађен на неупоредиво компликованији начин, што је довело до вишемесечног кашњења у повратку табли, а Шаховском савезу Србије пристигла је фактура у износу од 4.780 ЕУР, што значи да је целокупни аранжман најма ДГТ табли коштао 12.780 ЕУР!

Процена комисије је да је овим аранжманом Шаховски савез Србије оштећен за око 8.000 ЕУР. Штета по овом основу могла је бити ублажена да је поклоњених 20 ДГТ табли од стране ФИДЕ (о чему постоји писана потврда ФИДЕ) стављено на располагање Шаховском савезу Србије. Уместо тога, Шаховски савез Србије је током целе 2017. године плаћао најам ДГТ табли за домаћа и међународна такмичења, а како се претпоставља, табле су завршиле у поседу директора турнира Горана Урошевића.

Најам осветљења

Уговарање појачања осветљења у турнирској сали представља драстичан пример лошег уговарања посла. Наиме, по овом основу плаћено је 574.200 динара или 4.705 ЕУР!!! Не улазећи у методе уговарања и расподелу овог новца, извесно је да је реална вредност овог посла увећана најмање два пута.

Ангажовање службених лица и службених лица из иностранства

- Из извештаја се види да је као менаџер турнира ангажован међународни судија и организатор Сотирис Логотетис из Грчке. Њему је исплаћен хонорар за обављени посао у износу од 2.000 ЕУР. Према доступним подацима он је најплаћеније службено лице турнира (већи хонорар од директора турнира и главног судије). Не постоји одлука о ангажовању дотичног лица, као ни уговор са њим, мада је јасно да је његово ангажовање било условљено недовољном стручношћу лица из дирекције турнира.

- За рад и суђење на „Отвореном првенству Србије“ ангажовано је 9 особа, што је велики број за опен-турнир од 150 учесника. Реалан број је 5 особа, као што је то случај на свим опен-турнирима у земљи.

- За суђење на Европском купу клубова ангажован је 31 судија. За обим посла обављен на такмичењу максимално је било потребно 23 судије, па је Шаховски савез Србије по овом основу (хонорари и смештај за „вишак“ судија) оштећен за око 5.000 ЕУР.

- Додатна штета направљена је недопустиво малим бројем ангажованих судија из Новог Сада и околине, чиме би се уштедела знатна средства за смештај. Приметно је да су чак и хостесе, које су ангажоване за најједноставније послове, биле са пребивалиштем изван Новог Сада, уз то и блиски сродници чланова Организационог одбора и шаховских функционера.

- Посебан пример неодговорног трошења средстава представља податак о ангажовању 8 судија из Грчке, и њиховом смештању у хотелу „Парк“. Тиме је учињена велика финансијска штета Шаховском савезу Србије на два начина: прво, јер је меч-судијама плаћана највиша категорија смештаја 5*, а заменицима врховног судије није (што представља својеврсно понижавање ових других), а такође, собе на тај начин распоређене у хотелу „Парк“ нису искоришћене у комерцијалне сврхе.

Ненаплаћене услуге

Према приказаној документацији, Комисија је уочила селективност у наплати услуга од домаћих клубова, као и неких гостију и службених лица. Наиме, видљиво је да ШК „Црвена звезда“ није платила трошкове котизације за клуб и играче, које су уплатили сви остали домаћи клубови. Такође, уочљиво је да неки домаћи клубови нису уплатили таксе за допунске регистрације иностраних играча, док је рецимо ВШК „Николај Српски“ платио изузетно висок износ, па се оправдано поставља питање на основу чега су „дељени“ домаћи клубови по важности.

Такође, нејасан је критеријум по коме је плаћено учешће шахисткиња ШК „БАС“ на отвореном турниру. Није видљиво да су нека службена лица и неки гости платили пансионске трошкове за своје брачне и остале партнере, што није уобичајена појава на сличним турнирима (обично се такви трошкови одбију од износа хонорара).

Ванпансионска потрошња

Ванпансионску потрошњу у хотелу „Парк“ током турнира карактерише једна реч – бахатост! Свим овим поступцима није нанесена велика финансијска штета Шаховском савезу Србије, али остаје невероватно ружан утисак на начин потписивања ресторанских и кафанских рачуна.

Довољно је истаћи податак да су за 4 дана боравка у Новом Саду (2 дана на почетку и 2 на крају турнира) председник Организационог одбора Обрен Ћетковић и „оперативни менаџер“ Миливоје Миливојевић потписали рачуне за више од 130 „вискија“ (више од 6 флаша овог пића!).

ђ) УТВРЂИВАЊЕ КОНАЧНОГ ФИНАНСИЈСКОГ РЕЗУЛТАТА

Већ у 4. ставу поглавља в) констатовано је да на било какав методолошки начин није изведена разлика између прихода и расхода, па самим тим ни финансијски резултат такмичења. Комисија сматра да такав приступ није случајан, посебно ако се зна да су финансијски резултати са овог такмичења у више наврата објављивани преко медија.

Комисија је на бази података из извештаја и једноставне методологије, дошла до закљука о финансијском резултату овог такмичења.

ПРИХОДИ

Табеларним прегледом установљено је да је укупан приход Европског купа клубова, остварен од стране организатора – 343.540, 84 ЕУР.

РАСХОДИ

Расходи које је имао организатор, а табеларно приказани у износу од 336.505,99 ЕУР, претрпели су следеће корекције.

- Износ од 37.662 ЕУР наводно потрошен за потребе канцеларије ШСС не може бити део расхода, већ евентуално може припадати категорији „Распоред добити“, јер ово нису средства употребљени за организацију такмичења.

- Износ од 9.282,219 ЕУР из табеле пријављених неплаћених или накнадно плаћених рачуна, улази у категорију „Расходи“, јер су тим средствима измирени трошкови такмичења. Међутим, та средства сабрана су погрешно, па уместо приказаних 1.138.000 динара, она износе 1.909.409 динара или 15.650,85 ЕУР.

- У расходе такмичења спадају и непријављени, а накнадно испостављени рачуни на терет Шаховског савеза Србије, и то:
1) Рачун ФИДЕ за царинске, шпедитерске и остале услуге поврата ДГТ табли у износу од 4.780 ЕУР
2) Извршен поврат према клубовима (ШСС уплатио на рачун ЕШУ) у износу 1.535 ЕУР
3) Неплаћени порез на награде за „Отворено првенство Србије“ у износу од 1.100 ЕУР (пријављено је да је порез плаћен, а није, није познато где је завршио тај новац)
4) Накнадно испостављени рачуни у износу од 1.937 ЕУР (од чега највећи део одлази на банковне провизије и 2 обављене инспекције)
5) Непријављена а плаћена фактура за тренерке и поло мајице 1.290 ЕУР, којом се повећавају расходи

Укупно непријављене обавезе: 10.642 ЕУР

Дакле, расходи су: + 336.505,99 + 15.650,85 + 10.642,00 - 37.662,00 Расходи укупно: 325.136,84 ЕУР

КОНАЧАН ФИНАНСИЈСКИ РЕЗУЛТАТ ЕВРОПСКОГ КУПА КЛУБОВА 2016:

Дакле, укупан финансијски резултат Европског купа клубова је следећи: Приходи + 343.540,84 ЕУР Расходи - 325.136,84 ЕУР Добит: 18.404,00 ЕУР

е) ЗАКЉУЧАК

1) Из свега наведеног, Комисија је оценила да је организација Европског купа клубова била приватизована и нетранспарентна. Одлуке су доношене изван надлежних органа у кругу малог броја лица, што је довело до лошег финансијског резултата.

2) За кључне функције и чланове Дирекције ангажована су лица која пре тога нису имала никакво искуство у организацији оваквих такмичења, што се видљиво из низа лоших и закаснелих пословних потеза.

3) Комисији је било очигледно да је на многе пословне потезе (ангажовање службених лица, организација опен-турнира, плаћање пансиона партнерима службених лица...) утицала тзв. „међународна и домаћа шаховска политика“.

4) На бази доступне документације Комисија је проценила да је реална бруто-добит остварена од разлике у цени хотела и таксе од 100 ЕУР коју је платио сваки учесник и пратилац, морала да буде најмање 180.000 ЕУР, што представља песимистички и конзервативан начин рачунања.

5) На бази доступне документације Комисија је проценила да реални трошкови организације Европског купа клубова нису смели прећи 110.000 ЕУР, што значи да добит са такмичења није смела бити испод 70.000 ЕУР, мада се готово сигурно може говорити и о шестоцифреном износу, што указује на чињеницу да су одговорна лица нанела штету Шаховском савезу Србије у износу не мањем од 50.000 ЕУР.

6) Постоје основи сумње да сва средства приспела у готовини нису приказана, чиме је, уз више примера несавесног пословања, начињена велика финансијска штета Шаховском савезу Србије.

7) Комисија констатује својеврстан парадокс да је забележена добит мања од добити остварене на Првенству Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху, одржаном у децембру 2016. у Новом Саду, иако је то такмичење имало двоструко мање учесника, трајало двоструко мање дана, уз двоструко мању разлику у ценама пансиона (!!!)

8) Овај извештај је потребно третирати као привремени, до доласка у посед целокупне документације, која ће, према нашем уверењу, приказати значајно лошији финансијски резултат и много веће пропусте одговорних лица.

Из свега наведеног, Комисија предлаже Управном одбору Шаховског савеза Србије:

1) Да задужи одређена лица да наставе рад на прибављању целокупне документације до утврђивања коначне истине о финансијском пословању на Европском купу клубова.

2) Да ангажује адвоката – специјалисту за кривично-правне ствари, који ће на бази извештаја и доступне документације предложити предузимање одређених мера против одговорних лица пред надлежним државним органима.