Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин мемориам Миленко Чабаркапа

Ин мемориам Миленко Чабаркапа

06.01.2018 / ФМ Ивановић, Никола (2142)

ИМ Миленко Чабаркапа (24.07.1938.-03.01.2018.)

Дана 03.01.2018. после краће болести напустио нас је слепи профессор, полиглота и интернационални мајстор Миленко Чабаркапа. Рођен је 24.07.1938 у селу Крупице (код Пљеваља). Играјући се као дете проналази бомбу од чије експлозије остаје без вида. Завршава факултете за Историју И Руски језик што и предаје у београдским гимназијама. Током живота пуно је времена посвећивао свом општем образовању па тако постаје и полиглота говорећи 7 језика (енглески, руски, шпански, немачки, есперанто, латински, италијански ..)

Остварио је блиставу шаховску каријеру. Два пута је био првак света за слепе. Први пут 1972 године. када је Robert James “Bobby” Fischer јуришао ка светском трону рушећи Совјетску шаховску елиту, Чабаркапа је такође на сличан начин освајао светски трон за слепе где је од еминетних шаховских кругова прозван “Blind Bobby”.

Играјући за репрезентацију Југославије И Србије освојио је 12 олимпијских медаља у конкуренцији слепих И слабовидих. Дуго година је био подпредседник светске шаховске организације слепих (ИБЦА). Смрћу Миленка Чабаркапе остали смо без човека који је био “интелактуална громада”, добар отац, сјајан деда, профессор, пријатељ, ... Нека му је вечна слава.