Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  О скупштини и лажним преговорима

О скупштини и лажним преговорима

16.01.2018 / ЖФМ Несторовић, Ирена (2007)

У Београду, 15. јануар понедељак 23ч

Са скупштине од 13. јануара и дешавања у вези предлога за преговоре

1. У Београду код клубова лобирали Горан Урошевић и Душан Радовановић (сад је јасно зашто нису имали времена да оправдају „несташлуке“ са Купа шампиона).

2. Главни аргументи против Ивана Маринковића прилагођавани менталном склопу и карактерним особинама људи који су предмет убеђивања: од претњи и указивања на страшне последице непоштовања арбитражне одлуке, преко нуђења разних повластица, до објашњења да од избора у Београду директно зависе избори за председника Фиде!

3. Душан Цогољевић, председник Стручног одбора Шаховског савеза Централне Србије присуствовао скупштини у својству доброчинитеља – измиритеља: „ја сам на другој страни али нисам у потпуности, све се договорите, ко ће да председава евентуалном скупштином и све остало...“ (морам признати да су и мени кренуле сузе...).

4. Душан Цогољевић је финансирао поступак пред арбитражним судом.

5. Сви проблеми у савезима кренули су због сукоба два човека: Уроша (то је надимак који је употребио г-дин Цогољевић) и Владимира Шакотића.

6. Јокса дошао као делегат ШК Политика. Каже да би предао овлашћење али је закаснио на скупштину (јавио се кад је видео да нема опасности од кворума).

7. Делегат ШК Црвена Звезда, Д. Раичевић је упознат са чињеницима које заборавио: Иван Маринковић је помогао Црвеној Звезди да не оде у најнижи лигашки ранг на захтев председника Централне Србије, Зорана Бојовића. Бојовић је, да би испеглао своју одлуку, само тада признао Ивана Маринковића као легитимног председника а онда је добио амнезију. Иван Маринковић је добио неколико гласача мање међу београдским клубовима. Истовремено је Раичевић упознат са чињеницама да делегати Београда у Шаховском савезу Србије никада не би штитили интересе Београда на начин да спрече легалну одлуку УО ШСС.

8. Шаховски савез Београда је „одскочна даска“ до Шаховског савеза Србије.

Како теку разговори:

У недељу је контактиран Душан Цогољевић како би се његов предлог конкретизовао. Разговоре обавља, како је и тражио, Петар Катанић Вујић. Био је на путу и вратио се у Београд у недељу вече са причом да ће контактирати главног за преговоре: г-дина Миодрага Вукотића.

Понедељак ујутро. Душан Цогољевић је љут због текста који је изашао на сајту ШСБ. Зашто? Па треба да му буде драго што сви виде колика је његова искрена жеља да се у Београду постигне договор. У тексту нема лажи, закулисних радњи и фолирања. Уосталом били су присутни делегати 32 клуба који све могу потврдити. У понедељак пре подне дат предлог од стране Ивана Маринковића да се преговори воде уз присуство представника Спортског савеза Београда. Транспарентно и искрено!

Контакт са Душаном Цогољевићем, понедељак после подне, који тражи да Иван Маринковић изађе са предлогом за преговоре као да иницијатива није дошла са њихове стране...

Понедељак 22,00: Иван Маринковић даје предлог да се према договору са скупштине од 13. јануара закаже нова скупштина за почетак фебруара са једном тачком: УСВАЈАЊЕ ФИНАНСИЈСКОГ ИЗВЕШТАЈА и да се на истој договоре услови и поступак за спровођење избора у Београду.

Уторак 19,30: Сазнајемо од Петара Катанића оно што је било очекивано, не желе разговоре пре „скупштине“ 28. јануара.

Сада је јасно да је иступање Душана Цогољевића неискрено са једином жељом да се прикупе недостајући гласови за „скупштину“ 28. јануара. Да ли ће београдски клубови препознати праву прилику за договор, уколико не изгласају јединог кандидата, остаје да се види.

Ирена Несторовић