Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  И после Ракића ... Ракић

И после Ракића ... Ракић

23.01.2018 / ЖФМ Несторовић, Ирена (2007)

16.01.2018 / ЖФМ Несторовић, Ирена (2007) : О скупштини и лажним преговорима
17.01.2018 / ЖФМ Несторовић, Ирена (2007) : Да ли је ШСБ-у потребан нови спор?

И ПОСЛЕ РАКИЋА ... РАКИЋ!

Ближи се 28. јануар а полетна екипа, састављена од углавном нових лица, једва чека да одради свој приватни скуп и потом заседне у фотеље у којима никада није била и отпочне са коренитим променама у нашој шаховској организацији, за почетак у ШСБ!

У тој дружини међу најнеуморнијима је Миодраг Ракић, обилази и зове представнике клубова, прича приче, обећава, нуди, прети ... питам се зашто све то ради када он није кандидат за председника ШСБ?

Поштовани представници клубова, ви који имате намеру да се појавите на приватном скупу 28. јануара, немојте се заваравати да евентуалним „избором“ Драгана Вучићевића за председника ШСБ шаљете Ракића и њему сличне у историју!

Прва ствар коју је Ракић урадио била је да у канцеларију ШСБ донесе две одлуке „његовог УО“ (!?) оног УО што броји девет чланова, односно осам (после оставке М Лукић).

Тим одлукама Ракић је прво себи „обезбедио“ место у УО ШСС као и место у делегацији ШСБ у ШСС, а потом иницирао сазивање „редовне изборне скупштине ШСБ“.

Ово је само једна у низу Ракићевих враголија у претходне две године, а сад мало да подсетим и оне најзаборавније на његове „подухвате“ у поменутом периоду, подржане од стране његових сабораца за шаховску власт у Београду и Србији.

Миодраг Ракић је негде убрзо након 31. јануара 2016. године добио континуирану амнезију, заборављајући чињеницу да су четири од тринаест чланова УО ШСБ поднели оставке на Скупштини ШСБ на којој је он смењен и уредно је наставио да у периоду јануар – јун те године одржава и председава седницама „фаличног“ УО ШСБ као да се баш ништа није десило.

На изборној скупштини ШСБ 12. јуна 2016 године, упркос чињеници да је једна трећина клубова ШСБ уредно сазвала Скупштину, Ракић је забранио Извршном директору да отвори салу на ДИФ-у како би се Скупштина ту несметано и одржала. Због тога су сазивачи били приморани да плате ГЦФК-у закуп сале под комерцијалним условима.

И поред тога Ракић је имао образа да дође на Скупштину, учествује у њеном раду, дели присутним делегатима неким чудом васкрсли пословник из 2004. године за који је претходно речено да је застарео, да се не примењује и да физички не постоји и на крају је чак и гласао за једног од кандидата, без обзира што је по његовом дубоком уверењу он у том тренутку био председник ШСБ.

Исто се понашао и на изборној скупштини 24. јула када је чак избегао да стави гласачки листић у кутију, вероватно са намером да касније оспори ток гласања.

На седници ИО ШСС у Крагујевацу, 14. јуна 2016. године, само два дана након неуспеле изборне скупштине ШСБ, како би се макар на неки начин осветио, Ракић уцењује остале чланове тадашњег ИО ШСС и тражи да се са места омладинских селектора моментално смене велемајстор Бранко Тадић и интермајстор Дејан Несторовић, што је и урађено.

Упркос чињеници да је неколико месеци пре тога смењен са места председника ШСБ, Ракић предводи „фаличну“ делегацију ШСБ и учествује у раду Редовне скупштине ШСС у Крагујевацу, 30. јуна 2016. Делегација ШСБ у Скупштини ШСС броји седам делегата чија се имена и презимена одавно знају јер их одређује или Скупштина ШСБ или, по овлашћењу Скупштине, УО ШСБ. Три од седам делегата ШСБ одбило је да учествује у раду редовне скупштине ШСС и није отпутовало са делегацијом ШСБ у Крагујевац.

Међутим, Ракићу ова чињеница није представљала никакав проблем. На лицу места је два пута преправљао званичан документ на коме су била имена делегата ШСБ. Први пут је, прецртавши имена регуларних делегата, грешком уписао имена делегата ШСЦС, а потом и њих прецртао и уписао као делегате ШСБ „НН лица“, вероватно келнере или рецепционере у хотелу „Шумарице“ где се одржавала скупштина ШСС.

Овај криминални акт би извесно прошао незапажено да представник ШС Војводина у верификационој комисији није одреаговао и обавестио јавност о Ракићевом гафу па тадашњи сазив скупштине ШСС није имао кворум да продужи мандат Обрену Ћетковићу као вршиоцу дужности председника ШСС.

Ракић, односно ШК Лештане, 12. септембра 2016. подноси тужбу Арбитражном суду ССС против ШСБ. То је његово легитимно право, али зашто у ту причу увлачи још осам клубова сем са очигледном намером да нанесе што већу материјалну штету ШСБ, зидајући до неба адвокатске трошкове?

У истом периоду Ракић без трунке гриже савести, уз подршку својих истомишљеника из централне Србије, учествује у раду ИО ШСС иако добро зна да га је УО ШСБ сменио са те функције још крајем јула.

Истовремено је и члан организационог одбора Купа европских клубова у Новом Саду заједно са онима који тренутно не бирају средства да поново дођу у ситуацију да ведре и облаче у Београду и Србији. То су људи који су од Купа шампиона једва зарадили 18.000,00 ЕУР-а а нас прозивали да нам је циљ да покрадемо силне новце (баратало се цифрама од 50 – 80 хиљада ЕУР-а) од истог турнира. У прилогу можете видети фактуру у износу од милион и по динара коју је за плаћање Шаховском савезу Србије доставио ХОТЕЛ ПАРК – иначе хотел са пет звездица, где се може видети иживљавање појединих чланова УО ШСС именом и презименом. У ситуацији када се тражила соба вишка, због очигледне неспособности организатора да на време обезбеди довољан број хотелског смештаја, имамо ситуацију да се хотел са пет звездица користи за бесплатне пансионе на терет Савеза уместо на комерционално издавање. Било је ту много јефтинијих а пристојних хотела за оне који су требали да добију бесплатан смештај. Тако имамо пансионе за грчке судије уместо да су судиле судије из Новог Сада (бр 15), где је Савез само на те две једнокреветне собе оштећен за 1.000,00 ЕУР-а, па трошкови за пратиљу грчког судије Логотетиса (бр 2) који је добио и пун износ хонорара, затим ШК ЕЗЕРЕЛИО из Литваније. Појела маца уплату од стране тог клуба, а добили гратис пансионе (бр16). Чак и гратис за особу, грчког порекла за коју се незна шта је уопште радила на Купу Шампиона! На крају фактуре имамо ставку у износу од 180.000,00 динара на име закупа простора иако се према уговору са хотелом закуп простора није плаћао. Скупо нас кошта ова љубав са Грцима!

Ванредна скупштина ШСС, одржана 27. новембра 2016. сменила је Миодрага Ракића са функције члана ИО ШСС и са позиције заступника ШСС у АПР. Модраг Ракић у одговор на то одбија да изврши примопредају дужности новим заступницима ШСС, уредно уписаним у АПР, и то тако што сакрива печате и закључава канцеларију ШСС у Нушићевој 25, шаљући при том све запослене на ванредни годишњи одмор. И у наредном периоду он је најактивнији актер у удруженом подухвату чији је циљ да канцеларија ШСС остане трајно закључана и недоступна како званичном руководству, тако и свим шахистима без разлике.

А онда „Фантомска скупштина ШСС“ (ови људи имају искуства са таквим скупштинама) у Крагујевацу 21. децембара 2016. године.

Ракић сакупља и одводи „делегацију ШСБ“ на тајно сазвану Скупштину ШСС. Једини циљ овог скупа био је да путем фалсификованог записника са тобоже регуларне скупштине ШСС поништи ефекте претходно одржане Скупштине ШСС из новембра месеца.

У том тренутку Ракић је апсолутно свестан ко је председник ШСБ уписан у АПР и свестан да је УО ШСБ формирао нову делегацију ШСБ у скупштини ШСС. Упркос свему томе, он фалсификује званичну исправу и формира „делегацију ШСБ“ у којој су између осталих и Миодраг Раичевић, Чедо Копривица, Марија Лукић итд. Додуше, то пуномоћје никада није угледало светло дана, могуће да га није ни било на папиру, али зато списак „делегата ШСБ“ постоји у записнику са тог скупа, на коме је између осталог Миодраг Раичевић изабран за новог председника скупштине ШСС!

Епилог: АПР одбио да региструје одлуке са тог скупа. Није тешко погодити зашто!

И као круна свега, Миодраг Ракић је у другој половини 2017. године поднео кривичну пријаву против оба заступника ШСС као и одговорних лица у Министарству омладине и спорта. Разлог је благо речено болестан и захтева хронолошко појашњење. Наиме, лица која су управљала Шаховским савезом Србије током 2014. године, а Ракић је био члан ИО ШСС у том периоду, „заборавила“ су да код министарства изврше правдање једног дела буџетских средстава потрошених у тој години (близу 3 милиона динара)!

Врло брзо након што је ново руководство ШСС преузело управљање савезом, у првој половини 2017. године суочило се са стопирањем исплате буџетских средстава од стране министарства због наведеног гафа из 2014. Срећом, надлежни у министарству су били коректни и добронамерни, па су упутили руководство ШСС како да се накнадно изврши правдање средстава из 2014. године јер би у противном ШСС моментално могао да стави кључ у браву (да подсетим мање упућене да је износ који ШСС добија из буџета негде око 10 милиона динара на годишњем нивоу).

И сад, ем што су у договору са министарством људи „испеглали“ брљотине Мићка, Ракића и екипе из 2014, ем су још попили због тог пеглања и кривичну пријаву од тог истог Ракића.

Кад на крају погледам наведени подужи преглед Ракићевих враголија у претходне две године схватим да није крив Ракић. Криви смо сви ми који све то знамо и опет ником ништа! Да ли је то нормално? Рекла бих да није! Можда сви ми такође патимо од колективне континуиране амнезије као и бивши председник ШСБ који наравно није имао проблем да у својству председника ШСБ иницира „редовну изборну скупштину ШСБ“ за 28. јануар.

Поштовани делегати ШСБ, не дајте се заварати празним причама и лажним обећањима. То су људи којима сујета не дозвољава да интересе шаха у Београду ставе изнад својих сопствених.

Шаховски савез Београда је тешко подељен, на моју велику жалост. Никакав избор новог председника на нелегалном скупу неће то изменити нити донети нешто добро Шаховском савезу Београда. Оно што се ја стално питам је: када све ово прође, да ли ћемо моћи једни друге погледати у очи?

Ирена Несторовић