Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Први основни суд или арбитража?

Први основни суд или арбитража?

18.02.2018 / ИМ Маринковић, Иван (2459)

КО ЈЕ У ПРАВУ, ПРВИ ОСНОВНИ СУД ИЛИ АРБИТРАЖА?

У доброј мери разочаран недавним развојем догађаја у и око ШСБ, претходних неколико дана сам провео размишљајући колико редови који следе уопште имају смисла. Ипак, пошто је у последњих два месеца изречена и написана огромна количина лажи (посебно ми је засметала непотписана теза да сам се ставио изнад закона и да не поштујем одлуку арбитраже коју је потврдио Први основни суд у Београду!) одлучио сам да напишем кратак текст, управо зарад истине.

Први основни суд у Београду је пре неколико недеља ОДБАЦИО ТУЖБУ коју је поднео Шаховски савез централне Србије против Шаховског савеза Србије и то као НЕБЛАГОВРЕМЕНУ!

Прилог: РЕШЕЊЕ ПРВОГ ОСНОВНОГ СУДА У БЕОГРАДУ

Неупућени ће се запитати какве везе има ова судска одлука са арбитражном одлуком у вези ситуације у ШСБ. Итекако има!

У образложењу Одлуке Првог основног суда леже одговори на сва претходно постављана питања у београдској шаховској јавности, везано за арбитражну одлуку, а ја ћу повући само неке очигледне паралеле.

    ПРВИ ОСНОВНИ СУД
  • ШСЦС тужио ШСС пред Првим основним судом тражећи поништај одлука Скупштине ШСС.
  • Поступак пред Првим основним судом покренут у јулу 2017, тражен поништај одлука Скупштине ШСС из фебруара 2017.
  • Први основни суд одбацио тужбу као неблаговремену због пропуштања законом прописаног рока за подношење тужбе од 60 дана

    АРБИТРАЖА
  • Девет клубова тужило ШСБ пред арбитражом тражећи поништај одлука Скупштине ШСБ.
  • Поступак пред арбитражом покренут у септембру 2016, тражен поништај одлука Скупштине ШСБ из јануара, јуна и јула 2016.
  • Арбитража претходним решењем сопственог председника констатовала да је тужба неблаговремена због пропуштања законом прописаног рока од 60 дана а онда „на мала врата“ ипак узела да се бави одлукама Скупштине ШСБ из јануара и јуна и искључиво на њиховој бази поништила одлуке Скупштине ШСБ из јула 2016.

Зашто је Први основни суд у идентичној правној ситуацији поступио на један, а арбитража на други, потпуно супротан начин, питање је за саму арбитражу и можда за понеког од оних који су тужили ШСБ!

Међу београдским клубовима се пред скупштину заказану за 13. јануар водила негативна кампања, првенствено уз махање неспроводивом арбитражном одлуком. Помињало се додуше и како ће ускоро да падну одлуке Скупштине ШСС, а као шлаг на торту додавано је и решење о извршењу које је донео Први основни суд у Београду. А сада, када постоји горе наведена одлука Првог основног суда она се нигде не помиње и не коментарише!

И на самом крају, АПР је у међувремену одбацио нови покушај брисања Ивана Маринковића као законског заступника ШСБ, који је уследио на основу „одлуке“ од 28. јануара 2018. године. И из овог решења о одбачају се може штошта закључити. А да ли је у питању само „пука форма“ или се редовни суд и АПР ипак помало разумеју и у право, показаће време.

Прилог: Решење АПР о одбачају регистрационе пријаве

Иван Маринковић