Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Женски шампионат коментар

Женски шампионат коментар

19.03.2018 / ФМ Андрејић, Владица (2246)

Радмила је написала коментар на Женски шампионат који је у току, а ја пошто објављујем морам да прокометаришем коментар...

Радмила Ковачевић, 18.03.2018

Pojedinacno prvenstvo Srbije za sahistkinje!

Mozda bi bilo bolje promeniti naziv u "AMATERSKO PRVENSTVO SRBIJE!". Iako gotovo sve najbolje aktivne nase sahistkinje ucestvuju na njemu. Naravno nagradni fond kao ni prosle godine nije uvecan! Za razliku od muskog sampionata, na kome 4 mesto osvaja vecu nagradu od PRVAKINJE SRBIJE!

Zasto je samo muski sampionat medijski propracen na pravi nacin? Svakodnevni intervjui, analize poznatih sahista...zasto nije isti tretman i na zenskom sampionatu?

A da, setih se, prica se... Savez je u krizi...izlgda da to vazi samo za turnire na kojima nastupaju zene! Secam se kako je prosle godine senzacionalno medijski proslavljeno mesto sampionke Srbije!

Iskreno, nadam se da ove godine nece biti tako... Pozdrav za sve ucesnice turnira, a pobednici zelim da osim titule sampionke za 2018. god. da oseti i dodatnu euforiju srece dok bude uzimala nagradu!

Ја разумем да свако има право да се бори за боље услове, међутим неке ствари не могу се стављати у исти кош. За разлику од многих спортова, попут атлетике или тениса, у шаху не постоји мушки шампионат. Без обзира што многи наши вишедеценијски шаховски радници у расписима и правилницима потенцирају назив мушки, то де факто није тако. У шаху постоји отворена категорија (Open Section) у којој свако има право да наступа, као и женска категорија где могу наступати само жене.

У Србији ниједна жена нема титулу велемајстора, док само две имају титулу интернационалног мајстора, од којих једна више не игра шах. У свету, као и у Србији, у топ 100 активних играча постоји само једна жена. То што се ниједна жена до сада није пласирала на Шампионат Србије у отвореној категорији није ствар пола, већ квалитета игре. Ја лично нисам погледао ниједну партију из меча за женског првака света у последњих подоста година, док сам гледао све оне из отворене категорије, али као што рекох то је ствар квалитета.

Што се награда тиче, ево мале илустрације како то изгледа у свету. По актуелним пропозицијама ФИДЕ меч за првака света у отвореној категорији мора имати наградни фонд од минимум 1000000 евра, док је доња граница у женској категорији 200000 евра. На светском првенству у убрзаном и брзопотезном шаху наградни фонд био је 400000 долара у отвореној категорији, а 80000 долара у женској. Дакле, неки светски стандард је да женски наградни фондови имају тачно пет пута мања средства. На актуелним шампионатима Србије однос је 660000 динара према 300000 динара, значи само 2,2 пута.

За сваки случај ћу нагласити да је ово што сам исписао чињенично стање, те да немам никакав интерес у овој причи, нити нешто одлучујем. Што се назива тиче, нема потребе да се прекрсти у Аматерско, јер већ се зове Женско и то га довољно описује...