Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шахисти треба да држе реч

Шахисти треба да држе реч

06.06.2018 /   Деже, Владимир (1987)

Овај чланак нема баш никакве везе са ШК „Ченејац“ за који наступам, него је моје и само моје мишљење. Деценијама сам у шаху који је моја највећа животна љубав. Често су моји ученици, на моју препоруку, наступали за друге клубове, помажући им тако да испоштују захтеве савеза у погледу учешћа омладинаца у такмичарској екипи. Ово сам чинио у доброј вери и договору са дотичним клубовима. Ја желим да људе посматрам у најбољем светлу и да им верујем. Тако сам и ове године веровао дугогодишњем познанику. Међутим, испоставило се да је обећање, лудом радовање. Мало је рећи да сам разочаран његовом незахвалношћу и изврдавањем договора. Повређен сам као човек.

Зато од срца честитам ШК „Херцеговац“ из Гајдобре на победи против младенова (свесно малим словом). Та победа је, по својој симболици, слична Херакловом тријумфу над нечасним Аугијем, који је одбио да одржи обећање дато хероју након што је овај очистио његове чувене штале. Убеђен сам, да сам , ван Гајдобре, њихов најватренији навијач, са жељом да се врате у виши ранг такмичења, поготово знајући да воде борбу контра младенова.

Наглашавам да немам ништа против младенова као клуба, али човек који фигурира као њихов менаџер, не поступа џентлменски као што би требало да се у шаху чини, по угледу на светле успомене великих шаховских имена и правих каваљера какви беху: Капабланка, Најдорф, Морфи, Ботвиник, Аљехин, Ивков и други. Реченог менаџера би ваљало запитати зашто је младеново изгубило партију на шестој табли. Да не буде забуне, име клуба је у презимену „скаута“, тј. менаџера истог. Реч је увек била светиња и ко је не поштује, неће ни сам бити поштован.

Владимир Деже