Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Кме кме

Кме кме

06.07.2018 / ФМ Андрејић, Владица (2246)

Поштовани посетиоци Перпетуала, пре неколико дана популарност нам је нагло порасла, захваљујући акцијама које је предузео извесни Миодраг Вукотић. Наиме, дотични је успео да узурпира званични сајт Шаховског савеза Београда и званични сајт Шаховског савеза Србије, да би тамо објавио приватно отворено писмо, замислите само, упућено мени. У први мах најава је гласила „Господин Миодраг Вукотић се обратио шаховској јавности поводом текста "Почетак лова на вештице"“, да би је накнадно профинили у „Обраћање Миодрага Вукотића, почасног председника ШСС Владици Андрејићу, власнику веб сајта "Вечити шах"“, а читав текст можете прочитати на дну ове странице.

Наравно, званични сајтови не служе за приватна обраћања и претње појединцима, али ето вам јасне демонстрације ко ведри и облачи у београдском и српском шаху. Није то само тренутно стање, већ траје целу деценију. Сигурно се питате која је адекватна награда за ту деценијску преданост шаховском окружењу, али мишљења су подељена. Господин Душан Цогољевић, нови председник Шаховског савеза Србије, је после свега месец дана своје „владавине“ закључио да то заслужује титулу почасног председника Шаховског савеза Србије, што је само по себи дегутантно. Са друге стране, ја лично сматрам да Миодраг Вукотић за све оно што је урадио у нашем шаху заслужује лустрацију, односно искључење из комплетног шаховског живота у земљи Србији.

Колико сам ја разумео, дотични у свом смешном тексту кмечи јер Андрејић као универзитетски професор пише о његовом лошем раду, док он, пошто није универзитетски професор, може да ради шта хоће не бирајући средства. А онда, кме кме, као мало дете кад му нешто није право, тужиће ме декану. У сваком случају, чак и да је неким чудом компетентан да говори о универзитетским професорима, ја бих ипак да се задржим на шаховским квалификацијама. Међутим, ту већ имамо проблем, јер ако занемаримо фотеље, Миодраг Вукотић од шаха има само ФИДЕ ИД број! Човек је једноставно залутао у шаховски свет, тако да не чуди превише што њега добробит шаха и шахисти не занимају, важна је само фотеља, лични интерес и промоција, а свака функција, титула или плакета је добродошла.

Верујем да сви који ово читате осећате на својој кожи како је шах у Србији и Београду спао на најниже могуће гране. Подсетићу вас на акцију Спасимо шах из 2011. године када смо за десетак дана добили потписе од 103 играча из првих 200 у Србији (и 63 од првих 100) са циљем да склонимо тадашњу шаховску власт и приступимо општим и поштеним изборима. Председник ШСС био је Миодраг Вукотић који се није много потресао што руководи шахистима који га не желе и уместо да преузме одговорност и поднесе оставку, само је, без блама, наставио да спинује. А данас, тај исти човек, кмечи и помиње неки свој интегритет. Имати интегритет значи имати безусловну и непоколебљиву обавезу према моралним вредностима и дужностима, али што он сам рече то су за неког недокучиви аршини.

Презирем људе таквог кова као што је Миодраг Вукотић. Ја, за разлику од њега, волим шах и увек сам радио за добробит шаха и шахиста. Одиграо сам око 700 рејтингованих класичних партија (имам титулу ФИДЕ мајстора), судио сам велик број турнира (имам титулу ФИДЕ судије), радио у организацији многих турнира, док су Вукотиће бројке голе нуле. Више од 12 година огромног волонтерског рада сам уложио у овај мој Перпетуал Чек (сваку линију кода сам лично написао) и он ће увек бити последња линија одбране од оваквих штеточина.

Није увреда штеточини рећи да је штеточина, већ је увреда што се штеточине питају у нашем шаху. То што дотични сматра да је свако негативно писање увреда, његов је проблем, као што је моје негативно писање последица његових „заслуга“. Књижевник у покушају написа и да сам полуписмен, а онда је своју силу демонстрирао тако што је у свој активни вокабулар уденуо неколико латинских речи и сад ћемо ми пасти на теме. Човек рече и да на свом сајту правим коментаре у форми бљувотина, мада се мени чини да је то помешао са оним сајтом „тачка цом“ који су држали његови пајтоси. Шта рећи, осим да је тешко излечити Данинг-Кругеров симптом.

Оваквим људима није проблем да прљавим играма направе штету, а онда се представе као спасиоци тако што „убеде“ БАС да улети са неким средствима. Нит је Меси, нити месија, али прљавом кампањом је поново у седлу и хушка на реваншизам кроз неки новоосновани дисциплински суд. А ту је и његова десна рука, имењак му Ракић, у Управном одбору ШСС. Исти онај који је фалсификовао овлашћења, исти онај који је без надлежности и без кворума опљачкао рејтинг поене деци тако што је поништио шаховски резултат и одлуку судије меча, лига одбора и судијске комисије. Међутим, пошто је довукао неке гласове за њега дисциплински судови не важе. Гадим се људи који живе на двоструким стандардима и поштују прописе и законе само када им то одговара.

Што се тиче претњи да ће се дотични обратити надлежном суду, преостаје ми само да молим Бога да тај надлежни суд не буде онај чувени арбитражни... На крају бих замолио Миодрага Вукотића да једном у животу уради добру ствар за шах и шахисте, тако што ће се повући из шаховског живота (који му ионако не припада). Ако се то деси, верујем да ћемо ми шахисти то знати да ценимо и лепо прославимо...

Миодраг Вукотић, 2.7.2018

Отворено писмо проф. др Владици Андрејићу, ванредном професору Математичког факутета у Београду

Господине Андрејићу,

Изоставио сам „поштовани“ јер то не заслужујете, „господине“ је остављено искључиво због пристојности у обраћању, мада Вас тако не доживљавам, напротив.

Одавно се носим мишљу да Вам отпишем на неке од увреда упућених многим људима из шаховског света, који нису стали у Ваше геометријске слике, сада морам јер сте ме увредили.

Наиме, поводом текста - Председник ШСС Душан Цогољевић означио почетак „лова на вештице“ - који сте објавили на сајту Вечити шах 28.06.2018.године, упућујете читаоце на обраћање окривљених поводом дисциплинске пријаве од стране надлежниг органа ШСС, питајући се у уводу текста „зашто тај дисциплински суд није процесуирао најпре своје штеточине попут Миодрага Ракића, Мише Вукотића, Обрена Ћетковића, Горана Урошевића“...

Да не буде забуне, пишем Вам искључиво у своје име, не зато да бих заштитио свој интегритет, који потпада под друге, Вама недокучиве аршине, већ да бих се и ја нешто запитао. Једна друга ствар ме је заинтригирала, или боље рећи, подстакла.

Како је могуће да човек у професији математичара, са титулом доктора наука, у звању ванредног професора, поседује тако низак ниво културе, посебно језичке. Ко Вас је томе учио, прецизније, ко Вас није научио, не знам, али знам да сте то морали стећи, будући да припадате предавачима Београдског универзитета и да нисте задужени само за алгебру и геометрију.

Годинама докторе Андрејићу, Ви правите коментаре на свом сајту у форми бљувотина и то Вам прилично полази за руком. То што немате стила, што сте полуписмени, може се некако и објаснити, али то да сте непристојни, да вређате, да понижавате и да у томе, стиче се утисак, уживате – уистину је необјашњиво. Ви јавно кореспондирате на бестијалан начин. Ваше обраћање је безобзирно, каткад и безочно!

У великом броју Ваших изјава које се могу наћи на поменутом сајту, наводим само три које су довољно илустративне.

Прва, изречена поводом интервјуа тадашње селекторке, који Вам се очигледно није свидео, па је уследио Ваш минуциозан став ... „да приликом избора у селекторска звања кандидати приложе и потврду веродостојног психијатра који гарантује менталну стабилност кандидата“.

Друга, Ваш бестидни коментар на шаховске догађаје у Београду и Србији „док деценијама гледамо исте њушке у свим савезима, шах је пао на ниске гране“ и у наставку... „јер фотеље за богом дане бандите су важније од легалности“.

Трећа, „тужно је гледати како се неки људи бахато понашају, без срама фалсификују, злоупотребљавају и краду. Али изгледа да то није ништа чудно, какви су нам државни функционери, такви су изгледа и ови шаховски“...

Интересантно, Андрејићеве оштрице су искључиво упућиване на исту групацију, за другу, чији су протагонисти учинили бројне пропусте и малверзације, није било интересовања, остале су ван домашаја Андрејићевог дискурса.

Никакав повод, никакав разлог и никакво стање шаха не оправдава Ваш језички безобразлук. Како то да Вас не обавезује високо академски статус, статус предавача – ванредног професора угледног факулета?

Да ли Вам пада на памет шта о Вашим писанијама, ако их којим случајем прочитају, мисле Ваше колеге са Универзитета? Сигуран сам да су посрамљени неким Вашим написима.

Шта се скрива иза Вашег безазленог израза лица тешко је докучити. Које пориве имате, вероватно још теже.

Успели сте да себе правоснажно осудите на језички примитивизам, чиме сте потврдили ону Шекспировску – да нема већег мрака од незнања - докторе Андрејићу.

До звања редовног професора ћете верујем стићи, до угледа - никада.

И на крају, без поштовања.

Миодраг Вукотић

ПС
Копију овог писма проследићу деканату Математичког факултета.
Даљу преписку са Вама обустављам. Уколико наставите са увредама на моју адресу, обратићу се надлежном суду.