Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Отворено писмо листу Сведок

Отворено писмо листу Сведок

11.07.2018 / ФМ Дена, Бранислав (2292)

ФМ Дена написао и потписао, а ми објављујемо на његову одговорност без икаквих коментара...

ОТВОРЕНО ПИСМО ЛИСТУ "СВЕДОК"

Како сам у претходним бројевима "Сведока" у тексту адвоката Владимира Костића из Панчева "Покојник не може да одговори, али ја могу" и тексту уредника Владана Динића "Ин мемориам - деманти" поменут као неко ко је телефонски претио новинару-уреднику и то како каже Владимир Костић "Јер се неко уопште усудио да објавите текст (Ин мемориам) о покојном интернационалном мајстору Павлу Орлову из Панчева", наглашавам следеће:

Адвокат Владимир Костић ме је, без икаквих доказа лажно кривично оптужио и потпуно тенденциозно измислио моје наводне претње главном уреднику Динићу, јер истих није ни било, да би јефтино скренуо тему са чињенице да он више него очигледно, лично штити оне панчевце (вероватно из неког само њему знаног интереса) који су у Бугарској намештали за титулу интернационалног мајстора, а код Дражића освојали шаховски рејтинг, говорећи да за тако нешто нема ваљаних доказа.

Међутим када нема ваљаних доказа, онда су и изјаве актера довољне, односно интернационални мајстор Павле Орлов се више пута у шах клубу "Иван Курјачки" сам хвалио да је у Бугарској 1993. године до титуле интернационалног мајстора дошао намештањем партија са бугарским шахистима, који су у свету вероватно најпознатији по лажираним и непостојећим турнирима на којима су многи домаћи и страни шахисти заправо и стекли своје титуле и рејтинг.

Цењени господине Владице Андрејићу и ви сте често писали о овој теми на вашем цењеном порталу, али никакве реакције из ШСС по том питању није никада било и све је остало у домену нагађања и чаршијских прича, уместо да се актери казне одузимањем тако нерегуларно стечених титула.

Исто тако, чињеница је да Владимир Костић у своја два текста "Ин мемориам" о Павлу Орлову из Панчева, поред тога да није навео ни где, ни када је рођен Павле Орлов, није навео ниједан његов значајан резултат спорог класичног шаха, а само наводи победе Орлова на бројним цугер-турнирима у Панчеву, а које адвокат Владимир Костић назива "ТУРНИРИМА", бркајући резултате брзопотезних и спорих класичних турнира.

Главни резултати покојног Павла Орлова су дакле победе на брзопотезним турнирима шах клуба "Иван Курјачки" Панчево, али то није никакво мерило нечије "шаховске снаге", већ то могу бити само резултати на класичним турнирима, а којих звучних резултата интернационални мајстор Орлов и нема, а као пример наводим један од последњих турнира класичног темпа Павла Урлова у Панчеву 1994. године (меморијал Мике Парчетића, опен 9 кола), на којем је Павле Орлов освојио скромних 4,5 из 9 партија.

Као што сам већ рекао Павле Орлов се у шах клубу "Иван Курјачки" често пред десетином сведока хвалио да је своју титулу Интернационалног мајстора освојио намештеним партијама на међународном турниру у Бугарској 1993. године и што значи да ни сам Павле Орлов лично није НИКАДА КРИО да је своју титулу освојио нерегуларним путем. А гле чуда, и неки остали панчевци (сем Милана Андријевића који је своју титулу освојио далеке 1982. године у Суботици), које Костић наводи у свом тексту да су "прави" Панчевци су своје титуле интернационалног мајстора освојили пре неколико година у Бугарској (у истом граду у којем је своју титулу стекао и Орлов), а да затим нису одиграли ниједну једину турнирску и рејтинг партију шаха у животу.

Посебно указујем да адвокат Владимир Костић причом у свом тексту да постоје "ПРАВИ" Панчевци, за разлику од неких који су "дошљаци", свесно шири ксенофобију у стилу америчког Кју-клукс-клана.

Како Владимир Костић није навео барем један вредан резултат на неком турниру спорог шаха поменутог Павла Орлова он измишља чињеницу да је Павле Орлов наводно први у Панчеву и то још пре 40 година, донео титулу интернационалног мајстора у неки панчевачки клуб, што је ноторна лаж. Барем два панчевачка шахиста титулу интернационалног мајстора пре Павла Орлова 1993. године, донело је у неки панчевачки шах клуб (Милан Андријевић 1982. и Горан М. Тодоровић 1990. године), а интернационалне титуле су у Панчево доношене и раније (нпр. Бора Ивков, Петар Смедеревац) итд. Гостујући у Панчеву прошле године велемајстор Божидар Ивановић је изјавио за ТВ Панчево да му је драго да се налази у граду Боре Ивкова и Петра Смедеревца.

Шта адвокату Владимиру Костићу значи да је неко у Панчеву "привремено", а шта "трајно", да би по његовом мерилу био "ПРАВИ" Панчевац? Људи се селе, путују, враћају у свој град, одлазе из клуба, па шта с тим и зар ширење ксенофобије није кажњиво по закону Србије? Ваљда је основно мерило ко је био члан неког клуба у Панчеву и шта је постигао за тај клуб, а не где је рођен, где живи или кад се одселио из Панчева или прешао у други клуб... или по Владимиру Костићу да је "ПРАВИ" Панчевац. А ако ћемо тако, онда ни интернационални мајстор Павле Орлов није Панчевац, јер је рођен у Ваљеву, а није био члан ниједног шах клуба из Панчева, барем последњих 20 година, и био је члан клуба "Раднички Београд". Па ни аутор текстова у "Сведоку" адвокат Владимир Костић нпр. није рођен у Панчеву, него је рођен у Земуну.

Исто тако, чуди да нико из матичног клуба покојног Павла Орлова "Радничког" Београд није објавио било какав "Ин мемориам", већ то објављује адвокат Владимир Костић из Панчева који није играо у истом клубу са покојним Павлом Орловим.

Бранислав Дена, Панчево