Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Србија Тим

Србија Тим

26.07.2018

Прочитајмо шта је написао админ тим Србије са Chess.com

СРБИЈА ТИМ

НА САЈТУ CHESS.COM

Србија Тим је основан 2010. године, када се на сајту појавио као бројчано мала али, испоставиће се веома жилава екипа. Са изузетком оних најјачих тимова, са којима дуго нисмо могли да се меримо, ни бројем ни квалитетом, највећи број противничких тимова је са респектом улазио у мечеве против нас. Морали су да нас схвате озбиљно, да се за мечеве против нас припреме темељно, пратили су нашу игру и резултате... Укратко, временом смо се изборили за статус озбиљне и непредвидиве екипе, која је у стању да победи далеко, барем на папиру, моћније тимове. Тај ореол нас је дуго пратио, а ми смо га правдали добрим резултатима, добром комуникацијом админа и чланова, добрим одзивима чланова када је требало одиграти важне мечеве. У свим лигама у којима смо играли, углавном смо постизали резултате који су били изнад очекивања, ако упоредимо бројност и просечан рејтинг противника. Концепт екипних такмичења на сајту је такав, да је масовност битинија од саме шаховске снаге, али је, у суштини, у томе и лепота такве врсте такмичења, сваки играч у екипи има подједнак значај, јер је поен уписан за екипу једнак, како на првој табли тако и на рецимо 300тој. Допринос тиму дају и такзвани “мали играчи“, а наравно било је таквих случајева када су баш такви играчи доносили поене Србија тиму у кључним мечевима.

Од прошле године, Србија Тим је начинио значајан напредак, како у броју чланова тако и у резултатима. Постао је неупоредиво јачи и у квантитативном и у квалитативном смислу, прескочили смо фамозну цифру од 1000 чланова, и себе уврстили у екипе које за преломне мечеве могу да регрутују велики број пријављених играча. Што је још важније, добили смо велики број изузетно јаких играча, међу најјачима у земљи (ту се не заустављамо јер нам је намера да сви професионални играчи заузму своје место у СТ)! То је додатно подигло углед али је дало и нови мотив админима и члановима да се озбиљније и одговорније односе према Србија Тиму. Заиста је част, једнако колико и задовољство, бити део ове велике породице која се зове Србија Тим. Верујем да нема ниједног играча или навијача, коме није пуно срце када види састав (а тиме и снагу) Србија Тима за неки меч: играчи са титулама, високим рејтингом. Као када на неком бојном пољу у својим редовима, видите витезове, од којих противнику мора да застане кост у грлу. Тако изгледа Србија Тим данас!

На сајту постоји пуно различитих категорија у којима се такмичи Србија тим. Тренутно су у току Светска и Европска лига у дневном шаху (шах сличан дописном – темпо је један потез за три дана и игра се у две категорије стандардни шах и фишеров шах), Светска лига шаха уживо (темпо игре је 5/2, пет минута за партију плус додатне две секунде за сваки одиграни потез) а два такмичења су завршена. Прво такмичење је Светски куп у рапиду, који је и основни разлог овог чланка, где је Србија освојила тај куп у конкуренцији највећих шаховских сила. Друго завршено такмичење је булет (темпо 1/1) где је Србија освојила пето место. Такође, постоји воте шах (група играча се гласањем опредељује за наредни потез – верујемо да ће и у тој врсти шаха ускоро кренути нека лига).

Тренутни највећи успех Србија тима је освојен Светски куп у рапиду. Ми смо врло поносни на ту чињеницу, а сматрамо да би свако требао да буде, јер смо поставили Србију на кров Света.

Такмичење се одигравало по куп систему и на први поглед, када смо видели костур, мислили смо да немамо велике шансе, јер су са наше стране жреба били Русија и Украјина. Требало је ове две екипе победити на путу до финала. Када се то десило помислили смо да је посао готов, али је финале било јако узбудљиво и неизвесно. У првом колу смо играли против екипе Никарагве. Победу смо остварили, као што је и било очекивано. www.chess.com/club/matches/live/1186/games.

Након ове релативно лаке победе уследио је меч четвртфинала са Русијом. Иако је кренуло брзим поразом на првој табли, легенди Алекси Стриковићу је испала дама, док је хтео да одигра потез, тако да је превидео даму још у отварању, на крају фантастична победа над најмоћнијим противником, која је остварена доста великом разликом. www.chess.com/club/matches/live/1300/games.

У тим моментима самопоуздање је било на максимуму, а било је додатно подгрејано великим успесима у Светској лиги у блицу, где смо до тада, а и након тога, добили све противнике. У таквом расположењу смо дочекали, већ годинама љуте ривале, екипу Украјине у полуфиналу Светског купа. За разлику од Русије, која има преко 4000 чланова, ипак смо очекивали лакши посао. Знали смо да Украјина има доста јаких играча али смо такође знали, да не могу да нам претерано одмакну по броју пријава. То сазнање нам је давало за право да очекујемо победу. Меч је одигран 24 јуна на 45 табли. У врло неизвесном мечу, али важно је напоменути да смо током целог меча имали предност, успели смо да остваримо велику победу 47-43. www.chess.com/club/matches/live/1389/games.

Победа нас је увела у финале. У финалу нас је чекала помало неочекивано, екипа Перуа. Додуше, њихов пут је био неупоредиво лакши, а и играли су један меч мање. Термин финала је био помало непогодан за нас, али нисмо могли да бирамо (између два велика турнира у Србији и на том другом су се тога дана играле две партије тако да смо били лишени помоћи играча са турнира у Сенти). Меч смо, заиста после огромне борбе, добили са 27-23. https://www.chess.com/club/matches/live/1460/games.

Ова победа је победа свих чланова Србија тима. На овим линковима се не виде они који су се, такође, пријављивали за мечеве, али због тога што је наших било више пријављених од противника нису играли у мечу. Посебно смо поносни на ту чињеницу, привржености играча нашем тиму, као и на чињеницу да свакодневно расте број чланова. Први циљ од 1000 смо испунили, следећи, веома важан је 2000 чланова. Једна од основних намера админ тима је, да на исправан начин нађемо решење, да што више играча игра дневни шах. Свесни смо чињенице да се многи играчи плаше манипулација од стране противника, али на сајту постоји тим за детекцију играча који се користе разним врстама помоћи, те позивамо све играче да се опробају у овом шаху, јер нам је, такође, један од највећих циљева да једног дана освојимо лигу у дневном шаху. То би била круна рада овог тима.

Позивамо све заинтересоване да приступе нашем тиму како бисмо остварили још веће успехе.

Линк нашег тима је: https://www.chess.com/club/srbija-tim путем њега можете затражити улазак у тим (наравно морате имати налог на сајту chess.com), а у напомени бисте требали да напишете да сте до информације о тиму дошли путем сајта вечити шах. АДМИН ТИМ СРБИЈЕ је састављен од: