Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Жалба ШК Чукарички на одлуку ШСБ

Жалба ШК Чукарички на одлуку ШСБ

06.09.2018

Председник ШК Чукарички, Зоран Угрчић, послао нам је занимљиво штиво за читање.

Господине Андрејићу, у циљу информисања шаховске јавности очекујемо да објавите саопштење ШК Чукарички о разлозима због којих још увек не знамо статус нашег клуба у такмичарској сезони 2018.

ШК Чукарички је 20. августа ове године доставио Скупштини ШС Београда жалбу на одлуку Управног одбора ШС Београда (од 05.06.2018.) којом се, цитирамо, "ШК Ћирило и Методије враћа у Премијер лигу Београда из које је искључен после такмичења 2016. године погрешном применом правилника". Ову жалбу, са одговарајућим прилозима, доставили смо и Канцеларији Савеза као и свим учесницима Премијер лиге. Предложили смо Скупштини да размотри и усвоји нашу жалбу, односно да поништи спорну одлуку Управног одбора из следећих разлога:

ПРВО, познато је да је Ћирило и Методије још раније искористио своје право на жалбу у оквиру Савеза, да је био незадовољан коначном одлуком и да се жалио надлежном суду. Према томе, УПРАВНИ ОДБОР ЈЕ МОРАО ДА ТАКВУ, ПОНОВЉЕНУ, ЖАЛБУ ОДБАЦИ КАО НЕДОПУШТЕНУ, а не да поново доноси одлуку по једном те истом питању. На овај начин прекршено је једно од основних правних начела - начело сигурности. Значи, довољан је само овај разлог па да се одлука Управног одбора поништи као незаконита и то из формалних разлога.

И ДРУГО, Управни одбор је своју одлуку донео на Предлог Такмичарске комисије (од 23.05.2018.) када је њен председник био Драган Јосиповић Овај предлог, који нам је доставила Канцеларија Савеза, није ни потписан, ни оверен, нити је заведен. У Канцеларији Савеза нам је речено да такав документ немају у архиви!? Такође не постоји ни одлука Извршног одбора са преамбулом, изреком. образложењем и поуком о правном леку, чији су саставни део жалба Ћирила и Методија *баш би волели да видимо шта у њој пише* и предлог Такмичарске комисије!?!? ПРЕДЛОГ ВРВИ ОД ПОГРЕШНОГ ТУМАЧЕЊА ПРОПИСА И ФАЛСИФИКАТА. У њему скоро да ништа није тачно! Комисија најпре констатује да је петопласирани клуб из Квалитетне лиге 2016. - а то је Чукарички - ушао у Премијер лигу 2017. противно члану 22. став 2. Правилника о такмичењима и календару такмичења ШС Србије. Наиме, овим параграфом је прописано да се попуњавање више из ниже лиге (у конкретном случају попуна Премијер из Квалитетне лиге) врши из групе победничких тимова ниже лиге. Али, по тумачењу комисије Чукарички није био у тој групи јер је имао 11 бодова из 11 мечева, дакле 50% освојених бодова, а морао је имати још најмање један бод. Наравно да ово није тачно, а то демантује чињеница да је Канцеларија Савеза нашем клубу, као једном од резерви, понудила учешће у Првој лиги Србије 2018. пошто смо у Премијер лиги 2017. освојили 9 бодова из 9 мечева, а то је такође 50% бодова. Комисија даље тврди да је уместо Чукаричког у Премијер лигу 2017. требало уврстити екипу Ћирила и Методија, која је испала из Премијер лиге 2016. као дванаестопласирана екипа (ово је фалсификат пошто је редослед у Премијер лиги 2016. био следећи: 12. Богослов, 13. Ћирило и Методије и 14. Ласта). ОВАКАВ ПРЕДЛОГ КОМИСИЈЕ НЕМА НИКАКВОГ ОСНОВА У ПОМЕНУТОМ ПРАВИЛНИКУ ИЛИ БИЛО КОМ ДРУГОМ ПРОПИСУ КОЈИ РЕГУЛИШЕ ЕКИПНА ШАХОВСКА ТАКМИЧЕЊА, НИТИ ЈЕ ЗАБЕЛЕЖЕН У ПРАКСИ. То је њено произвољно мишљење, без позивања на било који важећи пропис. СКАНДАЛ. А колико је рад Такмичарске комисије, најблаже речено био нестручан и неозбиљан, види се и из њиховог предлога да се исправи наводна грешка и Ћирило и Методије врати у Премијер лигу 2018. "као тринаесто прасе". Лига се наиме, напречац, проширила са 12 на 13. клубова. А ШТА ЈЕ СА ДРУГОМ ГРЕШКОМ? Зашто није предложено да се и ова друга неправда исправи? Због чега није предложено да се Чукарички, што је потпуно логично, ове године врати у Квалитетну лигу будући да се прошле године такмичио у Премијер лиги мимо прописа? Па зато што је комисија знала да је цела ова конструкција погрешна и бесмислена, ЈЕДИНИ ЗАДАТАК ТАКМИЧАРСКЕ КОМИСИЈЕ БИО ЈЕ ДА ПОШТО-ПОТО ВРАТИ ШК "ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ" У ПРЕМИЈЕР ЛИГУ.

ЗАШТО ЈЕ СВЕ ОВО НАКАРАДНО УРАЂЕНО? То јавно питамо Сању Петронић, координатора рада комисије, пошто садашњи председник комисије Зоран Тасић није учествовао у свему томе. Од ње у најмању руку очекујемо оставку на рад у комисији (образложену), што су још раније учинили претходни председник ове комисије Јосиповић и њен члан Драган Недељковић (шта мислите због чега?). Толико о томе.

Даље, приликом предаје наше жалбе обављен је телефонски разговор са Радишом Николићем. председником Скупштине ШСБ, који је изразио спремност да на нивоу Савеза организује састанак где би, на основу аргументованих чињеница, покушали да заједнички решимо овај проблем. Ми смо се сагласили са овом иницијативом, а председник нас је после неколико дана информисао да тај састанак планира за крај августа. Потом смо га обавестили о нашем мишљењу да би том састанку требало да присуствују председник Скупштине, његов заменик Радивоје Венцл који је уједно и члан Ћирила и Методија, затим Драган Вучичевић, председник Савеза, Сања Петронић. потпредседник Савеза и координатор рада Такмичарске комисије, Марија Лукић, извршни директор, Љуба Симић председник ШК Ћирило и Методије, као и Зоран Угрчић, председник и Предраг Миличевић, члан Извршног одбора ШК Чукарички. Полазећи од опредељења да прихватамо свако решење засновано на поштовању прописа, предложили смо три начина за решење овог проблема. Први, да Управни одбор преиспита и поништи своју одлуку на основу аргументације из наше жалбе, где смо по нашем мишљењу доказали да је дошло до флагрантног кршења закона и одговарајућих прописа. То би било најбоље и најекономичније решење. Други, да ШК Ћирило и Методије, такође ценећи наводе из наше жалбе, одустане од такмичења у Премијер лиги. И трећи, као последња варијанта, да се сазове ванредна седница скупштине, с тим што би се померили датуми техничких конференција и почетка појединих лига (календар такмичења није Свето писмо да се не може мењати. Тако је, например, финале Купа Србије које је било планирано за мај/јуни померено за крај ове године).

Међутим, председник Скупштине се после тога више није огласио. То нисмо очекивали јер смо рачунали да се ради о одговорној и озбиљној особи. Али оно што забрињава је да ПРЕДСЕДНИК НИЈЕ ИЗВРШИО СВОЈУ ОБАВЕЗУ ИЗ ЧЛАНА 26. СТАТУТА ШСБ. Елем, скупштина се (између осталог) сазива и у случајевима предвиђеним Статутом, а одлучивање по жалбама на одлуке Управног одбора (члан 19. став 1. тачка 9.) је управо тај случај. Председник скупштине ЈЕ ДУЖАН да сазове скупштину у року од 15 дана од дана подношења уредног захтева за сазивање скупштине, А ТАЈ РОК ЈЕ БИО 04. септембар. Нећемо да се бавимо претпоставкама и да нагађамо зашто је председник Скупштине прекршио Статут - једноставно ми не знамо зашто је то тако. Зашто се ствара нездрава атмосфера пред почетак такмичења? Ко и зашто покушава да нам онемогући да остваримо своје основно статутарно право - право на жалбу?

Ми сада не знамо статус нашег клуба у овогодишњој такмичарској сезони. Наиме, до доношења одлуке по нашој жалби не знамо у ком рангу ћемо се такмичити. АКО СМО У ПРАВУ - ИГРАЋЕМО У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ, А ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ ОСТАЈЕ ТАМО ГДЕ МУ ЈЕ И МЕСТО - У КВАЛИТЕТНОЈ ЛИГИ. У СУПРОТНОМ ВРАЋАМО СЕ У КВАЛИТЕТНУ ЛИГУ. То је логика ствари - ПРЕМИЈЕР ЛИГУ 2018. НЕ МОГУ ДА ИГРАЈУ ОБЕ ОВЕ ЕКИПЕ, будући да је СУШТИНА ПРЕДЛОГА Такмичарске комисије, на основу које је Извршни одбор донео своју одлуку, било тумачење да је ШК Чукарички ушао у Премијер лигу мимо прописа, а да је то место требало да заузме ШК Ћирило и Методије. Доношење одлуке по нашој жалби је претходно питање. ТАКМИЧЕЊЕ У НАВЕДЕНИМ ЛИГАМА НЕ МОЖЕ ДА ПОЧНЕ БЕЗ ОДЛУКЕ СКУПШТИНЕ. Стога нисмо ни уплатили котизацију за учешће у такмичењу (не знамо у којој лиги учествујемо, а висина котизације није иста за Премијер и Квалитетну лигу) о чему смо обавестили председника Скупштине још пре неколико дана. Из истог разлога нисмо учествовали на техничкој конференцији Премијер лиге (усвајање такмичарског правилника и извлачење турнирских бројева). која је одржана 05. септембра. Пре званичног почетка конференције, чијим је радом руководила Марија Лукић. извршни директор ШСБ, поновили смо наш став ДА НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД УЧЕШЋА У ОВОГОДИШЊОЈ ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ (а то никада и нигде нисмо изјавили или потписали), али да из напред наведених разлога не знамо наш статус.

Чекамо Годоа, односно седницу Скупштине на којој не може бити дилеме, јер ако неко не гласа за усвајање наше жалбе - то значи да нешто са њем није у реду. А ако нам се жалба не усвоји, што је практично немогуће, али чуда се дешавају, враћамо се у Квалитетну лигу. ЧУКИ НИКО И НИШТА НЕ ТРЕБА ДА ПОКЛАЊА. Ми смо један од најстаријих београдских шаховских клубова - ове године обележавамо педесетогодишњицу оснивања -.и никада се нисмо компромитовали.

П.С: О овој проблематици (ипак је ово највиши ранг такмичења у оквиру ШСБ) консултовали смо неке, по нама, најстручније и најискусније особе. И сви су нам одговорили осим "превејаног шаховског лисца". Добро, то је његово право и ми то поштујемо. Он, уствари, нема компјутер да би примио нашу жалбу путем мејла.

Београд, 06.09.2018.