Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Изјава ШК Студентски град о неучествовању у лиги

Изјава ШК Студентски град о неучествовању у лиги

07.09.2018

Раде Гољовић нам је проследио текст о неучествовању Студентског града у лиги...

Након састанка представника клубова 3. београдске лиге одржаног 5. септембра 2018. на коме је предочено као обавезно лекарско уверење за све такмичаре, обавештавамо вас да је Шаховски клуб Студентски град донео одлуку о неучествовању у такмичењу ове сезоне.

Повод за овакву одлуку видимо у непримереном и бесмисленом ставу да је такмичење у шаху на овом нивоу немогуће без валидног лекарског уверења, чиме ће многе колеге шахисти, првенствено из других клубова, бити спречени да учествују.

ШК Студентски град ће се у терминима раније планираним за мечеве Лиге посветити организовању клупских турнира и пријатељских мечева са клубовима који деле исти став.

Образложење:

Овде је у питању била дилема – да ли испасти послушан и повиновати се *Закону о фудбалу и тенису* (које су нам лекари и спортска „Наша ствар” сервирали под именом *Закон о спорту*) или држати до свог интелекта и отворено рећи: „Неке одредбе Закона нису примерене у свету шаха и не треба их слепо поштовати, већ их треба прилагодити тако да буду практично применљиве.” Ми се одлучисмо за ово друго.

Реално, поштујући постојећа правила, ситуација је следећа: наши драги другари из екипе „Погледи” НЕ МОГУ играти лигу јер су окосница екипе инвалидна лица, али зато лигу МОГУ да играју они који се туку по цугерима пред децом и они који мисле да су чисти ако се окупају једном у месец дана а срећни џемпер не скидају уопште...

Да не буде забуне, ми у клубу имамо активне спортисте у другим спортовима (аикидо, оријентиринг, фудбал) и у тим спортовима поштујемо актуелна правила о лекарским уверењима, али нам на памет не пада да на исти начин третирамо те друге спортове и шах у смислу здравствене спремности.

Извињавамо се свим шаховским другарима уколико их је наш став на било који начин узнемирио или увредио.