Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Аракажу 2018 најава

Аракажу 2018 најава

11.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226)

15. УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО СВЕТА У ШАХУ

Аракажу (Бразил), 12-19. септембар 2018.

Најава такмичења (10. септембар 2018.)

15. Универзитетско првенство света у шаху одржаће се у бразилском граду Аракажуу, у периоду 12-19. септембар 2018. године. Како су домаћини најавили, очекује се учешће више од 30 универзитетских репрезентација из света.

Наша делегација броји пет чланова. Мушки део сачињавају интернационални мајстори Марко Ненезић (Грађевиснки факултет) и Владимир Луковић (Математички факултет), а женски део женски интернационални мајстори Адела Великић (Електротехнички факултет) и Тијана Благојевић (Факултет организационих наука). Сви су студенти Универзитета у Београду. Вођа пута је Небојша Баралић.

Ненезић, Луковић и Великић су већ учествовали на неколико најзначајнијих универзитетских међународних такмичења на којима су освајали медаље. Подсетимо се Загреба 2016, Фуенхироле 2017...

Ново име у нашој универзитетској репрезентацији је Тијана Благојевић, која се од ове године налази на српској шаховској листи (прелаз из Црне Горе) и ово ће јој бити први наступ за Србију. Није све глатко ишло са Тијаниним наступом. За разлику од ФИДЕ шаховских такмичења за које је битно да у рубрици „Федерација“ пише СРБ, код универзитетских такмичења поред те „ситнице“ такмичар мора да поседује и пасош Србије. Захваљујући молби упућеној министру унутрашњих послова др Небојши Стефановићу и ангажовању службеника МУП-а Републике Србије, Тијана је по убрзаној процедури добила држављанство и пасош Републике Србије (24. августа 2018. године).

Што се самог такмичења тиче, играће се два одвојена појединачна турнира по швајцарском систему (студенти и студенткиње) у девет кола по нормалном темпу игре (90 минута плус 30 секунди по потезу). На основу појединачних резултата одређиваће се и екипни пласман сабирањем три најбоља резултата. У нашем случају, због односа два - два, то ће бити два студента и једна студенткиња или две студенткиње и један студент.

Подсећања ради, на 14. Универзитетском првенству света одржаном пре две године у Абу Дабију, у три „дисциплине“ освојена су три четврта места. Марко Ненезић у конкуренцији студената, Јована Ерић у конкуренцији студенткиња и екипно четврто место. Искрено се надамо, да ће наши најбољи студенти у Бразилу направити бар један искорак напред.

Универзитетска репрезентација Србије креће на пут са Аеродрома „Никола Тесла“ у уторак, 11. септембра 2018. године у 17:00 сати летом Београд-Париз, одакле се лети за Рио де Женеиро, а трећи лет је за Аракажу, град домаћин. Долазак је предвиђен у среду, 12. септембар у 11:00 сати по локалном времену. Свечано отварање такмичења је истог дана у 14:00, а прво коло се игра следећег дана, 13. септембра 2018. године у 09:00 сати.

С обзиром на тешку финансијску и организациону ситуацију у нашем шаху и универзитетском спорту у Србији, одлазак у Бразил већ представља велики успех. Настављен је континуитет учешћа шаховске универзитетске репрезентације Србије на најзначајнијим међународним такмичењима, без обзира на ком континенту се одржавала.

Велику захвалност за помоћ коју су нам пружили дугујемо нашим шаховским пријатељима (редослед насумичан) који верно и несебично прате и подржавају све универзитетске шаховске активности:

  • Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ (проф. Др Бранко Д. Ковачевић, бивши ректор и председник Савета Универзитета у Београду)
  • Еуробанка
  • МРГ Експорт-Импорт
  • Град Београд
  • Универзитетски спортски савез Београда (проф. др Владимир Копривица и Владан Павић)
  • Унивезитет у Београду (проректор проф. др Иванка Поповић)
  • Завод за унапређивање образовања и васпитања (мр Златко Грушановић)
  • Висока школа за пословну економију и предузетништво ПЕП (Душан Цогољевић)
  • Каиса Комерц (Душан Секулић)
  • као појединци: Ненад Рашковић, проф. др Милош Недељковић, проф. др Владица Андрејић, Марјан Ковачевић, Љубиша Стојилковић...

Званичан сајт Првенства је: http://wuc.cbdu.org.br/cc/

Небојша Баралић