Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Аракажу 2018 - дан 0

Аракажу 2018 - дан 0

13.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226)

15. УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО СВЕТА У ШАХУ

Аракажу (Бразил), 12-19. септембар 2018.

Пут и свечано отварање (12. септембар 2018.)

Три лета и преко 15 сати летења су били потребни да универзитетска репрезентација Србије стигне на одредиште, бразилски град Аракажу где ће се у наредних седам дана одржати 15. Универзитетско првенство света у шаху. Београд – Париз – Рио де Женеиро – Аракажу!

За одмор, до почетка првог кола има довољно времена, скоро 24 сата. Мало је недостајало да се прво коло игра истог дана када је екипа допутовала, тачније само пар сати након слетања. Бразилски организатори су неколико пута у последњих месец дана мењали сатницу Првенства. Иако су авио-карте купљене по првом распореду дешавања, то није омело организаторе да покушају да такмичење почне дан раније него што је предвиђено. Након протеста наше екипе, враћен је првобитни распоред, бар за почетак такмичења. Иземене су претрпели остали дани тако да на турниру имамо четири дана са дуплим колом, један дан са једним колом и слободан дан. Очигледно је да су домаћини вичнији фудбалу, одбојци... Биће напорно али како је свима тако ће бити и нама.

Нису то једини пропусти домаћина. Све екипе које су допутовале пре нас су два-три пута пресељаване из хотела у хотел. Првобитни хотел није задовољио учеснике. Можда је та јужноамеричка „незаинтересованост и лежерност“ утицала да одзив екипа није онакав како су организатори очекивали. Ми смо захваљујући нашој Првој лиги која је завршена 10. септембра (сви играли) избегли промене хотела и са аеродрома смо одмах смештени у нови хотел који ће бити домаћин такмичења. Не само то, наша Прва лига је опет била корисна па смо се навикли на разне услове (нећемо ширити причу јер јој није овде место)... Морали су домаћини да селе комплетну организацију у нови хотел. Сала за игру, свечано отварање, пријем, исхрана... Све је рађено из нуле. Добро су успели да се реорганизују и стекао се утисак да се добро сналазе у непланираним ситуацијама. Након неколико интервенција мајстора по собама, успешних поправки, ми смо се сместили, одморили, присуствовали свечаном отварању (скромнијем него на неким ранијим Првенствима) и спремни смо за шаховске борбе које предстоје. Спремни смо да се боримо за медаље што је одувек и био један од циљева ове екипе.

Треба поменути да је на овом свечаном отварању нашу заставу носила Адела Великић.

Прво коло се игра 13. септембра 2018. године у 09:00 сати по локалном времену (по нашем у 14:00).

Званичан сајт Првенства је: http://wuc.cbdu.org.br/cc/ али на њему се не могу наћи никакве информације.

Резултате, парове, табелу можете пратити преко chess-results.com и то: Студенти, Студенткиње.

Пренос постоји само за две табле, по једна на сваком турниру, али и ту постоје проблеми. Линк за пренос.

Небојша Баралић