Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Аракажу 2018 - дан 1

Аракажу 2018 - дан 1

14.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226)

15. УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО СВЕТА У ШАХУ

Аракажу (Бразил), 12-19. септембар 2018.

Први дан такмичења – прво и друго коло (13. септембар 2018.)

Први такмичарски дан на 15. Универзитетском првенству света у шаху је завршен. Наши такмичари су одиграли задовољавајуће али је код појединаца приметно незадовољство због пропуштених прилика. Тијана Благојевић има 2 поена из 2 партије, Адела Великић 1,5, а Марко Ненезић и Владимир Луковић по 1 поен.


Јутарње партије су добро одигране, три победе и један реми. Рутински су победиле Адела и Тијана своје противнице из Француске и Бразила, Марко је у завршници сломио отпор ФИДЕ мајстора из Индије Саи Агнија (ФМ, 2364), а Влада се морао задовољити ремијем против још једног неугодног играча из Индије, Мохите Ранвера (2091). Може се рећи да је улога фаворита у првом колу оправдана.


Колико је мушки турнир неизвестан и уједначен најбоље говори податак да су на старту прва два фаворита, кинески велемајстор Лу Шенглеи и пољски велемајстор Даниел Садиковски претрпели поразе.


После краћег одмора морало се поново за таблу. Како је време одмицало и знаци умора су постојали све приметнији. Једино се код Тијане то није испољило јер је релативно брзо савладала своју противницу из Бразила, женског интернационалног мајстора Либрелато Кети (жИМ, 2110) и тиме остала у групи водећих шахисткиња. Влада Луковић је против интернационалног мајстора Оскара Вјечорека (2477) из Пољске жртвовао фигуру за три пешака, покушао да оствари прву победу али уследила је контражртва која је партију одвела у реми. Последње две партије на турниру су партије које су играли Марко Ненезић против интермајстора Габриела Гехвилера (2436) из Швајцарске и Адела Великић против Барбаре Шукале (2136), женског ФИДЕ мајстора из Словеније. Ненезић се дуго бранио у слабијој завршници скакача против ловца али на крају је морао да потпише пораз. Остаје жал што је у једном тренутку пропустио да рекламира три пута исту слику. Адела је стрпљиво градила своју позицију, успела да освоји пешака али онда је уследио лак превид и пешак је био враћен. Одиграле су ове две противнице преко 100 потеза али реми је био неминован.


Сутра је поново на програму дупло коло. Тијана Благојевић на првом столу (пренос уживо) игра против чешке шахисткиње Каролине Олсарове (2303), женског велемајстора. Њих две су једине са максималним учинком. Тијана ће имати беле фигуре. На четвртом столу, Адела ће такође са белим фигурама играти против домаће играчице женског ФИДЕ мајстора Јулије Алборедо (2174).

Ненезић ће снагу одмерити са ФИДЕ мајстором из Словеније Јернеј Шукалом (2300), док ће Влада Луковић имати најслабијег противника, домаћег шахисту Јапиасу Рикарда де Вила Нова (1943).

Треће коло се игра 14. септембра 2018. године у 09:00 сати по локалном времену (по нашем у 14:00).

Званичан сајт Првенства је: http://wuc.cbdu.org.br/cc/ али на њему се не могу наћи никакве информације.

Резултате, парове, табелу можете пратити преко chess-results.com и то: Студенти, Студенткиње.

Пренос постоји само за две табле, по једна на сваком турниру, али и ту постоје проблеми. Линк за пренос.

Небојша Баралић