Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Аракажу 2018 - дан 3

Аракажу 2018 - дан 3

16.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226)

11.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 најава
13.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 - дан 0
14.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 - дан 1
15.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 - дан 2

15. УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО СВЕТА У ШАХУ

Аракажу (Бразил), 12-19. септембар 2018.

Трећи дан такмичења – пето и шесто коло (15. септембар 2018.)

ХВАЛА ГОСПОЂИ ЛИДИЈИ!

Велика, тачније неизмерна захвалност госпођи Лидији од свих чланова универзитетске репрезентације Србије који се тренутно налазе у Бразилу на 15. Универзитетском првенству света у шаху!!!


За нашу делегацију је слободан дан почео још синоћ, али само за нас! Минути су делили наше играче од четири контумације али срећом негде тамо преко Атлантика постоји Добра Вила која бди над овом екипом. Сви су стигли на партију и резултат од једне победе, два ремија и једног пораза је одличан имајући у виду околности које су се издешавале.


Више нас ништа не може изненадити на овом Првенству. О неким стварима је било речи и раније. Да ли је могуће да се у веома кратком року дешавају ствари као: два-три пута промене хотела домаћина Првенства света, бар четири пута промена распореда играња, два пута промена линкова на chess-results, прва три дана дупла кола (укупно шест), да уколико не поставите фигуру прецизно на шаховско поље неко може да помисли да је на суседном (на бар половини табли), споразумевање је прича за себе...


Колико смех и позитивно гледање на ствари, па и оне најтеже, може позитивно да утиче на оно што радите најбоље је показало данашње пре подне. Није било плакања и кукњаве, можда одређена доза зачуђености али све је то било праћено смехом и шалом. Екипа је показала да се у непредвиђеним ситуацијама сналази изврсно, Екипа је сигурно јача него што је била јуче и сигурно решенија да направи добар резултат.


Да ли је сутра слободан дан видећемо ујутру у 09:00 сати! Да ли је пропуст организатора или једноставно „заостала слика“ једне од ранијих верзија распореда кола код НБ то је сада мање битно. Остаће овај догађај упамћен као једна анегдота по којој ће сви учесници памтити ово Првенство.

Хвала госпођо Лидија!!!


Шта се дешавало за таблама? Кренућемо од партије која је последња завршена у петом колу, не добро по нас. Влада Луковић је као црни играо против првог фаворита Првенства, кинеског велемајстора Лу Шанглејиа (2635). Није се осетило у Владиној игри недостатак припреме за партију. Храбро је као црни одржавао равнотежу и после раземене фигура ушао у чисту реми позицију. Оба играча су имала по топа, ловца и три пешака. Када смо сви очекивали да се потпише реми, кинески велемајстор је наставио да игра. Можда је та чињеница утицала да први следећи потез Луковића буде мало непрецизан. Полако се увлачила нервоза али позиција је и даље била реми. Одједном црни пешак се помера на ц5, беспотребно давање једног пешака што је означило почетак губитка партије. Велика је жалост за тих пола поена али горе поменути осмех уз комбинацију опуштања уз мини базен хотела лечи све. Верујемо да ће тако бити и у овом случају.


Марко Ненезић је лако ремизирао на првом столу са чешким интермајстором Тадешом Криебелом (2488). Противник ни у једном тренутку није пружио минималну шансу за напад. Реми који Марка задржава у горњем телу табеле.

Код девојака је забележена једна велика победа и један реми. Адела Великић је победила женског велемајстора Каролину Олшарову (2303) из Чешке. Стање на табли, тачније на шаховском сату није говорило у прилог постигнутог резултата. Адела је већ од 15 потеза запала у тежак цајтнот и практично је преостале потезе играла на секундама. Вероватно је та чињеница утицала на Олшарову да се мало опусти и да заигра на Аделино време. То се примећивало на лицима две противнице. Адела везана за столицу, максилано концентрисана за партију, а Олшарова некако превише самоуверена, често устаје и шета по сали. У секунди се ситуација мења. Олшарова превиђа фигуру! Одиграно је још само пар потеза и партија је завршена победом наше играчице.

Убрзо после Аделе, своју партију је завршила и Тијана против францускиње Анаеле Афраои (2028), женског ФИДЕ мајстора. Иако бела, Тијана није успела да постигне иницијативу да игра на победу, противница је осујетила све покушаје, створила и слободног пешака али све је то било довољно за реми.

У току су партије 6. кола. Шеста партија за три дана!

1,5 поен од 4 је биланс шестог кола. Ремизирали су Ненезић, Луковић и Великић док је поражена Благојевић.

Најочигледнији пример да је све играче стигао умор од убитачног темпа играња, по две партије дневно, најбоље се види у партији Јулије Алборедо и Тијане Благојевић. Бразилка игра одлично на Првенству, ремизирала је са два женска велемајстора и једним интермајстором, победила је и нашу Аделу у трећем колу. Данас је остварила доминантну позицију и када се очекивала реализација, уследио је превид чистог скакача. И поред тога њена позиција је била изгледнија јер је Тијана играла без ловца на а6. Јако компликована позиција, недостатак времена са обе стране, вероватно је било пропуста од обе играчице и у тим тренуцима. Све у свему, још једна победа најпријатнијег изненађења турнира, Јулије Алборедо.

Сва три ремија наших играча су били слични. Ни они ни њихови противници нису хтели превише да ризикују. Када се очекивало да дође до неких озбиљнијих покушаја склопљени су ремији. Имајући у виду све што се дешавало претходна три дана, сигурно је да су то најбоље одлуке.

Сутра је по програму слободан дан. Преостала су још три кола у којима ће доћи до расподеле медаља. Искрено се надамо да ћемо ту имати запажену улогу.

У седмом колу Марко Ненезић је бели против интермајстора Ванг Чена (2470) из Кине, Владимир Луковић је црни против индијског интермајстора Сидант Мохапатре (2341), док ће наше шахисткиње, бар на папиру, имати лакши задатак. Адела Великић је црна против Лекс Марие (2108) из Пољске, а Тијана Благојевић је бела против Антонеле Бенедети (1934) из Аргентине.

Седмо коло се игра 17. септембра 2018. године у 09:00 сати по локалном времену (по нашем у 14:00).

На табели, после шестог кола, Ненезић и Великић са 4 поена налазе се на деоби 3-5, односно 4-6. места, Луковић и Благојевић са 3 поена на деоби 12-16, односно 10-15. места.

Званичан сајт Првенства је: http://wuc.cbdu.org.br/cc/ али на њему се не могу наћи никакве информације.

Резултате, парове, табелу можете пратити преко chess-results.com и то: Студенти, Студенткиње.

Пренос постоји само за две табле, по једна на сваком турниру, али и ту постоје проблеми. Линк за пренос.

Небојша Баралић