Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Аракажу 2018 - дан 4

Аракажу 2018 - дан 4

18.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226)

11.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 најава
13.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 - дан 0
14.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 - дан 1
15.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 - дан 2
16.09.2018 /   Баралић, Небојша (2226) : Аракажу 2018 - дан 3

15. УНИВЕРЗИТЕТСКО ПРВЕНСТВО СВЕТА У ШАХУ

Аракажу (Бразил), 12-19. септембар 2018.

Четврти дан такмичења – седмо и осмо коло (17. септембар 2018.)

Након четвртог такмичарског дана на 15. Универзитетском првнеству света у шаху Србија се налази на трећем месту са 14,5 поена, иза Кине са 16,5 и Пољске са 15,5. Сутра пре подне (9:00 сати по локалном времену) играће се последње девето коло. За очекивати је да екипа задржи трећу позицију и тако освоји прижељкивану медаљу али то треба и потврдити за таблом. У појединачној конкуренцији такође постоји шанса да се Марко Ненезић и Адела Великић домогну неке од медаља. У случају победа и повољних исхода у неким партијама моћиће да се говори о томе кога ће сјаја бити.


Данас је био четврти дан на коме се играло дупло коло (јуче је био дан одмора) и приметан је умор код свих играча. Наши ће вечерас одрадити редовну припрему за партију и одмах након тога на спавање јер то је у овом тренутку најбитнији фактор одмора. Наредне партије почињу већ за неколико сати.


Као свих ових дана, опет се показало да су резултати у преподневним партијама бољи од поподневних. Две победе студенткиња и два ремија студената резултат је седмог кола. Као што се и очекивало Тијана је брзо и релативно лако савладала Антонелу Бенедети (1934) из Аргентине. После Бенедетиног превида пешака на х6 уследила је и брза реализација Тијане Благојевић и веома значајан поен за Србију у екипној конкуренцији. У партији Мариа Лекс (2108) и Адела Великић срећа је била на нашој страни. Прво је Адела превидела фигуру, дала је за два пешака. Након тога је покушала да отвори игру и да тражи своју шансу у компликацијама. То је утицало да обе играчице уђу у цајтнот. Видело се да пољакиња не контролише баш најбоље те последње секунде. Оно што се потајно и прижељкивало са стране се и остварило. Пала је заставица! Још један поен за Србију!


Код момака два борбена ремија. Као да се понављају партије од раније. Марко Ненезић против интермајстора Ванг Чена (2470) из Кине након понављања потеза потписује реми са таблом пуном фигура у тренутку када ни један од играча није желео да покуша нешто више. Владимир Луковић је жртвовао пешака и покушао да нападне интермајстора из Индије, Сидхант Мохапатру (2341) али су и они након понављања потеза потписали примирје. Шта би се десило да је Влада уместо топа на г4 одиграо на г3. За то је било више пута прилике? Надајмо се да ће студенти прорадити у поподневним партијама.


Осмо коло је било сиромашније за цео поен од преподневног. Ремизирали су Ненезић и Благојевић, Великић је изгубила али је прорадио Луковић. Марко Ненезић је против Тамаша Петењија (2444) из Словачке имао пешака више али је беспотребно ушао у серију измена. Успео је да задржи пешака више али настала је топовска завршница из које се није могло више од ремија. Са победом нашао би се на деоби првог места и сутра би се борио за најсјајније одличје. Овако, да би дошао до медаље сутра мора да победи. Владимир Луковић је играо против Диксит Никхила (2262) из Индије. Очекивали смо цео поен као што се и десило али у партији није било тако једноставно. Индијац је одлично играо, жртвовао ловца, после расплета остао са три пешака против фигуре. На табли су биле још по дама, топ и још једна фигура. Дуго је трајало надмудривање. Бели краљ је био отворен, у заштити су били скакач, дама и ловац. Црни краљ склоњен иза три пешака, а дама и ловац угрожавају белог краља. Изгледало је да ће ова партија потрајати. Изненада, без икакве потребе, црни одиграва потез краљем на ф8 и тиме превиђа мат у три потеза. Овим поеном се Влада Луковић изједначио са Тијаном Благојевић и сутра ће се за екипни пласман рачунати бољи резултат од њих двоје.


Тијана није успела да победи кинескињу Лиао Руи иако је у неком тренутку имала лепу позициону предност. Промена даме је увела партију у мирне воде и убрзо након тога је завршена ремијем. На првој табли је Адела Великић као бела играла против женског велемајстора из Перуа, Кори Дејзи (2391). У средишњици, при једнакој позицији, превиђа квалитет који је и одлучио партију. Перуанка је показала зашто се налази на челу табеле и врло је могуће да ће сутра постати универзитетска светска шампионка.


У последњем колу пашће одлука о освајачима медаља. Наши имају шансу у све три конкуренције. За сада смо екипно трећи, а појединачно Ненезић и Великић деле од 4. до 6. места.

Наше такмичаре сутра чека нимало лак задатак. Марко Ненезић је црни против интермајстора Квентин Лизаоа (2413) из Француске, Владимир Луковић је такође црни против кинеског интермајстора Ванг Јиуеа (2433). Адела Великић ће шансу за медаљу потражити против Лиао Руи (1832) из Кине која је у осмом колу ремизирала са Тијаном Благојевић. Најтежи задатак сутра има Тијана Благојевић која ће шаховску снагу одмерити са водећом на турниру, женским велемајстором Ни Шикун (2427).

Две занимљивости су приметне у последњем колу. Сви наши такмичари ће имати црне фигуре што донекле и отежава задатак за сутра и наше шахисткиње ће играти „мини меч“ против Кине.

Девето, последње коло се игра 18. септембра 2018. године у 09:00 сати по локалном времену (по нашем у 14:00).

На табели, после осмог кола, Ненезић и Великић са 5 поена налазе се на деоби 5-7, односно 4-6. места, Луковић и Благојевић са 4,5 поена на деоби 8-12, односно 7-10. места.

Званичан сајт Првенства је: http://wuc.cbdu.org.br/cc/ али на њему се не могу наћи никакве информације.

Резултате, парове, табелу можете пратити преко chess-results.com и то: Студенти, Студенткиње.

Пренос постоји само за две табле, по једна на сваком турниру, али и ту постоје проблеми. Линк за пренос.

Небојша Баралић