Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Омаловажавање Квалитетне лиге Београда

Омаловажавање Квалитетне лиге Београда

02.10.2018 /   Полексић, Петар (2029)

Омаловажавање Квалитетне лиге Београда

Организације шаховских такмичења у последње време прате проблеми, нарочито у Београду.

Наиме, Квалитетна лига Београда (која је у току) представља пример такмичења у којем не постоје адекватни услови за игру. Прво и друго коло овог такмичења (играно у просторијама Стари Диф и ШК Рад) обележено је нешаховском атмосфером. За време мечева у наведеним просторијама шахисти су били ометани бучном музиком која је долазила из суседне просторије. Атмосфера у којој се играо турнир је личила на кафанску. Способност концентрације на партију је била значајно умањена. Организатори се правдају да не могу да утичу на овај проблем уз изговорену фразу ,,услови су исти за све”. Разговор у публици је био мањи проблем за играче него гласна музика током сеансе.

Овакви проблеми су се дешавали и раније. Пример је Летњи опен који је у августу одржан на Ади циганлији, где је гласна музика ометала игру у одређеним колима. Ови примери представљају неспособност организатора да обезбеде услове за игру какве шах захтева.

У неким спортским гранама постоје делегати који пре утакмице одлучују да ли постоје услови за одвијање спортског догађаја. Шахисти у Београду су препуштени организаторима, који се у првом реду руководе својим интересима, потцењујући надметања шаховских аматера.

Наведене ситуације у тексту представљају лош пример за будуће генерације младих шахиста.

Петар Полексић, мастер професор физичког васпитања и спорта