Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Светско једи једи првенство

Светско једи једи првенство

01.01.2019 / ФМ Андрејић, Владица (2236)

Дуго очекивани први циклус у склопу једи једи првенства света на Личесу (Lichess Antichess World Championship) започео је почетком октобра 2018. Такмичење је базирано на мечевима од 10 партија са темпом игре од 2 минута са додатком од 5 секунди по потезу. Циклус је почео квалификацијама у којима је учестовало 32 играча, а који су играли по двоструком елиминационом систему. Четири играча добила су почетна три меча (Arimakat, SupWitches, Ogul1, FalconPower), док су они са поразом разигравали даље, одакле четири играча није доживело други пораз (Sportsment, Agaliana, MagnusXL, TheLoneWolf). Тако се формирала листа од осам играча који су наступили на Турниру кандидата.

Турнир кандидата још увек није званично завршен иако је рок за завршетак мечева (свако са сваким) био до нове године. Међутим, ствари у самом врху су познате и време је да се пређе на последњу фазу првенства. Аримакат је био убедљив и освојио Турнир кандидата са 6 бодова из 7 мечева (47 поена из 70 партија), док је друго место заузео Огул коме је (захваљујући лошем финишу осталих кандидата) било довољно 5 бодова и 37½ поена.

Велико финале за титулу играће Владица Андрејић као Arimakat и Емирхан Огул (Emirhan Oğul) као Ogul1. Играће се 3 сеансе од 10 партија, а победник је онај ко дође до 15½ поена. Прва сеанса заказана је за недељу, 6. јануар, са почетком од 18 сати, те кога занима нека дође на Личес и навија. Што се саме игре тиче, доста тога можете научити из моје књиге "The Ultimate Guide to Antichess" која је недавно изашла из штампе.