Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Оставка председника ШСБ

Оставка председника ШСБ

05.02.2019 /   Угрчић, Зоран (1938)

ОСТАВКА ПРЕДСЕДНИКА САВЕЗА

На званичном сајту ШС Београда објављено је штуро обавештење насловљено на председника Скупштине ШСБ.

ШСБ, 5.2.2019

Председнику Скупштине Шаховског савеза Београда

Подносим оставку на место Председника Шаховског савеза Београда.

Председник ШСБ
Драган Вучичевић

Дакле, без икаквог образложења, које се у оваквим приликама подразумева. Шаховска јавност је ускраћена за информацију да ли је то урађено из приватних разлога или је то његов морални чин због великих пропуста у обављању функције председника Савеза.

Крајње некоректно од већ бившег председника Савеза, поготово када се има у виду његово скорашње обраћање јавности када се окомио на потписнике захтева за његово разрешење. Ваљда је у том тренутку још увек мислио да има подршку већину клубова у Савезу. Међутим, све му је било јасно после два неуспешна покушаја да се одржи редовна седница Скупштине ШСБ. Први пут 27. јануара, када је по извештају верификационе комисије било присутно 35 од 70 и други пут када је било присутно 26 од 70 делегата. Дакле, седница у оба пута није одржана због недостатка кворума за рад. (Узгред речено, извештај верификационе комисије није тачан, тако да ћу ја на првој седници скупштине тражити да се покрене дисциплински поступак против једног броја чланова Управног одбора који су противно члану 20. став 3. покушали да присуствују седницама као делегати својих клубова. Осим тога дисциплински поступак треба покренути и против одговорног радника Канцеларије Савеза који је верификационој комисији дао погрешне податке о заступницима - делегатима клубова који имају право да присуствују седници).

Но вратимо се на поступак екс председника. Наиме, председник Скупштине је још пре петнаестак дана заказао Ванредну седницу скупштине за 17. фебруар, на основу предлога за изгласавање неповерења председнику Савеза (члан 41. став 5. Статута), који је 22. јануара поднело 25 клубова чланова Савеза, Дакле, било је за очекивати да особа која сматра да је добро обављала своју функцију и има чисту савест, дође на седницу и побије наводе из поменутог предлога. Па уколико у томе не буде успешан, онда ће одлуком скупштине бити разрешен функције. А уколико скупштина не изгласа неповерење, нека онда даје оставку и нека је образложи.

Екс председник се грдно вара ако мисли да ће оваквом својом оставком заташкати своје пропусте у раду. Елем, обавеза свих органа Савеза, а првенствено Надзорног одбора, будућег председника Савеза и будућег Управног одбора је да до краја расветли ову проблематику и да, уколико постоји основана сумња да је дошло до повреде закона и подзаконских прописа, поднесе одговарајуће кривичне и дисциплинске пријаве, како против именованог, тако и против чланова Упрвног одбора и Извршног директора.

С поштовањем, Зоран Угрчић (ово је моје приватно мишљење, а не став ШК Чукарички пошто није било времена да о овоме разговарамо).