Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ванредна седница скупштине ШСБ

Ванредна седница скупштине ШСБ

13.02.2019 /   Угрчић, Зоран (1938)

Ако уђемо на званични сајт ШС Београда сазнаћемо да је председник Скупштине ШСБ заказао ванредну седницу за 17. фебруар. То је учинио на основу предлога за изгласавање неповерења председнику Савеза (члан 41. став 5. Статута ШСБ), који је 22. јануара поднет од стране 25 клубова чланова Савеза. У међувремену, председник Савеза је председнику Скупштине поднео писмену оставку преко Канцеларије Савеза (члан 41. став 2. Статута). Ова оставка је поднета 05. фебруара и од тог датума производи правно дејство (члан 41. став 3. Статута). Еx председник се повукао са функције без икаквог образложења што је крајње некоректно, а сама његова оставка је додатно искомпликовала ситуацију у Савезу. Мада, има и оних који ће рећи: о покојнику све најбоље!

Но, да сада видимо како Статут прописује процедуру избора новог председника Савеза:

  • Ако је мандат члана Управног одбора престао услед подношења оставке или смрти, нови члан Управног одбора се бира на првој наредној седници Скупштине (члан 44. став 3. Статута);
  • Управни одбор има 15. чланова. Петнаести члан Управног одбора је председник Савеза, који је уједно и председник Управног одбора (члан 43. ставови 2. и 4. Статута);
  • Предлог кандидата за председника Савеза, са његовом биографијом и програмом рада, подноси се председнику Скупштине преко Канцеларије Савеза 15 дана пре одржавања седнице Скупштине на којој се бира председник Савеза (члан 40. став 3. Статута).

Дакле, и лаику је јасно да се ванредна седница Скупштине, сагласно наведеним одредбама Статута, не може одржати 17. фебруара и то из формалних, односно процедуралних разлога. Јер, будући да се нови председник Савеза, као и нови Управни одбор (члан 40. став 5. Статута) бирају на првој наредној седници Скупштине после оставке председника Савеза, а да се предлог кандидата за новог председника Савеза подноси најкасније 15 дана пре одржавања седнице Скупштине -седница ће морати да се закаже за неки други, каснији термин.

Aли ето, председник Скупштине се не оглашава - не отказује ванредну седницу. Или ће то, можда, да уради 17. фебруара на самој седници. Да ли све ово ради намерно или из незнања - нека то објасни скупштинским делегатима (ако то њих уопште буде интересовало).

А колико се председник Скупштине комотно понаша према појединим одредбама Статута види се и на примеру када је заказао редовну седницу Скупштине за 27. јануар. Тада је у дневни ред седнице, сагласно поменутом члану 44. став 3. Статута, морао да уврсти и избор новог члана Управног одбора будући да је Сања Петронић, подпредседник Управног одбора, још пре пар месеци дала оставку на своју функцију. Па да видимо ко је одговоран због чега клубови нису одмах обавештени о овој оставци (и о њеним разлозима) - како би, уколико то желе, дали свој предлог за избор новог члана Управног одбора.

И на послетку, Извршни директор ШСБ преко сајта Савеза, са назнаком важно обавештење (07. фебруар), саопштила је да је поред председника Савеза, још 8 чланова Управног одбора дало своје оставке. Поново штура информација, без навођења њихових имена и образложења оставки. Статут, иначе, у члану 44. став 8. предвиђа и ову могућност: "Ако је број чланова Управног одбора из било ког разлога пао испод 10, председник Скупштине је дужан да сазове Скупштину ради избора новог Управног одбора".

Господине председниче Скупштине ШСБ, Ви сте на потезу. Ако прочитате све ово (наиме, у Канцеларији Савеза нам је својевремено речено да је "ВЕЧИТИ ШАХ" небитан сајт!?), немојте, случајно, да се љутите. Ви знате да ШК Чукарички има само добре намере.

П.С: Да шаљемо овакав допис Канцеларији Савеза, то нам не пада на памет. Већ неколико пута смо искусили да од тога нема ништа. Errando discimus!

ЗА ШК ЧУКАРИЧКИ
председник Зоран Угрчић