Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Регистрационе таксе Шаховског савеза Црне Горе

Регистрационе таксе Шаховског савеза Црне Горе

15.03.2019 / ФМ Томић, Горан (2150)

Горан Томић, организатор турнира Трећа субота Ђеновићи, нас је замолио да преузмемо његов текст са Шах-мат листе.

Да ли је организација шаховских турнира лака? Да ли ће убудуће бити уопште могућа?! Ја знам одговор, а ево мало детаљнијег коментара па могу потенцијални организатори или учесници такође да изнесу своје мишљење о новонансталој ситуацији и да добро размисле прије него организују неки шаховски турнир.

Данас сам добио из Шаховског савеза Црне Горе у пдф формату Правилнике по којима за регистрацију сваког играча требам да платим по 10 еура. За ГМ, ИМ и ФМ турнир (ако их организујем) то је 260 еура за Шаховски савез Црне Горе, плус ону уобичајену таксу за ФИДЕ за рејтинговање. од 250 еура. То износи 510 еура само за таксе! И тако би требало сваки мјесец (можда мало мање јер се тих 10 еура плаћа за играча годишње, али овђе су често нови играчи тако да неће бити велико смањење). Занимљиво да је ФИДЕ управо усвојила одредбе на Предсједништву да се таксе смање. Ове регистрационе таксе Шаховског савеза Црне Горе енормно повећавају трошкове организатора и по мом мишљењу иду у супротном смјеру од закључака предсједништва ФИДЕ. Ипак, није моје да судим али ми се намеће закључак да ће убудуће бити врло тешко организовати било који турнир у Црној Гори.

Будући да су у ФИДЕ турнири „Трећа субота -Ђеновићи“ пријављени до маја, мораћу до тада да их организујем, а тада завршавају. Уосталом, то је само дио приче.

Занимљиво ми је како ће се у Црној Гори организовати неки опен турнир од нпр 100 играча. Према овом ново-усвојеном правилнику (од 15 фебруара 2019) организатор турнира ће морати да плати у Шаховски савез 10 еура по играчу а то је 1000 еура. За ФИДЕ ће платити максимално 100 еура за исти турнир. Дакле трошак организатора ће бити 1100 еура. Могуће да ће неки играчи већ платити регистрациону таксу па ће организатори имати мањи трошак. Ипак, највише ће онда имати штете онај ко организује турнире први, тј. првих мјесеци у години, јер ће морати да плати таксу за играче. Може бити и других тумачења, али суштина је иста. Занима ме ко ће организовати убудуће Опен турнире, или било какве? Да ли има неких спонзора, или општина или клуб који би финансирали то? Тешко.

Шаховски савез Црне Горе би требао по мом мишљењу да сам плати у ФИДЕ таксу за организацију међународних турнира. Наравно, организаторе би требао да поштеди и ове регистрационе таксе. Разлог је једноставан јер међународни турнири дижу углед и саме шаховске федерације у свијету. Тада би било могуће организовати турнире. Овако ће се по мом мишљењу за неколико мјесеци угасити сви турнири у Шаховском савезу Црне Горе, осим ако се те велике таксе не редукују на неки прихватљив износ.

Поред тога ко ће организовати неки Меморијал (а њих има доста, јер има доста шахиста којих се са поштовањем сјећамо) са 50 играча, ако општина за тај Меморијал издвоји 500 еура за награде, а Шаховски савез Црне Горе тачно толико наплати за регистрацију играча? Од чега ће се платити награде играчима, судији хонорар и слично. Мислим да треба водити рачуна о ‘одрживим’ таксама, а не о превеликим које ће практично ‘угушити’ све турнире, а по мом мишљењу индиректно и потпуно шаховски живот у Црној Гори!

Пошаљите Ваше мишљење о овој ‘врућој теми’ за све шахисте у Црној Гори!