Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Кадија Цогољевић

Кадија Цогољевић

26.03.2019 / ФМ Андрејић, Владица (2236)

Недавно је шаховска јавност обавештена о исходу дициплинског поступка о чему сте могли да читате у тексту Ивана Маринковића. Овде ћу укратко изложити своје мишљење о тој причи.

Када желите да часно и поштено радите неки посао на одговорној функцији, логично је да желите да спречите нечасне и нелегалне радње, те самим тим желите да имате дисциплински механизам. Међутим тај механизам мора да буде равноправан према свима. Ако сте решили да судите "другима", онда прво осудите "своје". Презирем политику двоструких аршина коју очигледно спроводи актуелни председник ШС Србије, господин Душан Цогољевић. Док се претвара да не види силна кршења статута и правилника, као и закона републике Србије, оних који су га довели до фотеље, он тужи и суди политичким неистомишљеницима на прилично безобразан начин. Док неке креатуре добијају почасне плакете за кршење норми, други се трајно одстрањују из шаховске политике.

Да ли је мистериозни Дисциплински суд ШС Србије донео адекватну одлуку? Наравно да није јер ниједна часна особа са интегритетом не би потписала онакве бесмислице. Како могу да осуђујем чланове Дициплинског суда кад их уопште не познајем? Управо је то и проблем, јер дотичне не познаје нико из шаховског света! Колико видим, њихова једина квалификација је познанство са господином Цогољевићем, који их је ту и довео. Како је могуће да тако формирана комисија независно и поштено одради посао? Никако! Цогољевић те тужи, Цогољевић ти суди!

Господин Душан Цогољевић је својим ангажманом у ШС Србије показао да је једна велика срамота за шаховски живот Србије. Својим бахатим понашањем осрамотио је и уништио репрезентацију прошле године јер је пет најбољих играча које Србија има одбило да игра у таквим околностима, а сва је прилика да ћемо ове године имати репризу. Човеку коме није битно да ли ће репрезентација завршити на шестом или деведесет шестом месту не треба да буде на тој функцији.

Са друге стране, господин Цогољевић је 30.09.2018 кажњен од стране Етичке комисије ФИДЕ суспензијом на период од шест месеци! Зашто на сајту ШС Србије нисмо могли да видимо ову информацију, а могли смо да читамо отворена писма разних кмечаваца? Како га није срамота да после казне етичке комисије потписује било који документ у ШС Србије? Како то да није сам себе пријавио свом Дисциплинском суду да они, тако компетентни, одлуче шта треба? Ово довољно говори о моралу и кредибилитету актуелног председника ШСС.

Предлажем господину Цогољевићу да најпре поднесе Дисциплинску тужбу "свом" Дисциплинском суду против Миодрага Ракића, Обрена Ћетковића, Миодрага Вукотића и још неких особа по жељи. Затим предлажем, да поднесе још једну тужбу, овога пута против себе, да би "његов" Дисциплински суд истражио због којих је марифетлука морала да реагује Етичка комисија ФИДЕ! Као трећу и последњу ставку, предлажем да се господин Цогољевић отвореним писмом обрати шаховском народу Србије, у којем ће се извинити за своје понашање од доласка на чело савеза и поднети оставку на место председника.