Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Нерегуларност изборног процеса

Нерегуларност изборног процеса

20.04.2019

Господин Јован Вујасиновић нас је замолио да објавимо његово отворено писмо, што и чинимо...

Нерегуларност изборног процеса и нова изборна Скупштина

Поштовани председниче Скупштине Шаховског савеза Београда, Поштовани чланови, 

као кандидат за председник Шаховског савеза Београда и оштећена страна у изборном процесу, овим путем вас поново обавештавам о свом ставу да је изборни процес био нерегуларан а самим тим и органи изабрани тим путем. Истим путем захтевам од председника Скупштине и осталих органа Савеза да поступају по одредбама Статута које се односе на функционисање Савеза и овакве ситуације.

Изборни процес је био нерегуларан из следећих разлога:

  • Документација и кандидатура оштећеног кандидата је исправна и поднета у складу са Статутом
  • Привремени заступник Савеза г. Димитријевић је јасно изашао из својих овлашћења када је на веб сајту истакао одлуку да је једна кандидатура нерегуларна а друга регуларна, чиме се јасно сврстао на страну једног кандидата.
  • Документација коју су поднели кандидати није била у просторијама Савеза од 16. до 20. марта, када их је у Савез донео г. Божић који тада није имао никакву функцију у Савезу, што потврђују и тадашњи председник Скупштине г. Николић у свом допису и оштећени кандидат. Не само да г. Божић није властан да држи документацију у свом поседу већ и није било могуће утврдити шта су кандидати заиста поднели од документације до 16. марта.
  • Документација је стављена на сајт делимично тек 21. марта

Због наведених пропуста, било је потребно поништити изборни процес и сазвати нову изборну скупштину. Са друге стране, ако се желело уштедети време или убрзати процес, било је потребно заузети једнак став према оба кандидата, и евентуално прихватити обе кандидатуре и гласати о председнику, уз услов да је оштећени кандидат сагласан. Све друге могућности, као и наставак процеса који је довео до избора, представљају дискриминисање оштећеног кандидата. Овакво поступање у крајњој линији отвара пут оштећеној страни или било којој другој заинтересованој страни за тужбу пред надлежним судом, о чему сам из најбоље намере у неколико наврата упозоравао и на самој седници Скупштине. Имајући у виду нову ситуацију у Управном одбору Шаховског савеза чији је број чланова пао испод 10, односно тренутно их има девет, у складу са чланом 28 и чланом 44 Статута ШСБ, председник Скупштине Шаховског савеза Београда, дужан је да у року не краћем од 30 и не дужем од 60 дана закаже нову Скупштину Шаховског савеза Београда на којој ће бити изабран комплетан Управни одбор. Како су поменуте околности настале 1. априла, у складу са чланом 29 Статута ШСБ, седница се мора заказати најкасније до 1. маја и одржати најкасније 31. маја. Председник Скупштине и Скупштина су дужни да поступају у складу са Статутом у интересу свих чланова. У складу са напред изнетим, молим за информацију када ће бити сазвана Скупштина ШСБ. Такође, овим путем улажем захтев да се на дневни ред заседања Скупштине уврсте расправа и гласање о регуларности избора за председника Шаховског савеза Београда на седници одржаној 31 марта 2019 године.

Молим Вас да ми одговорите на допис и обавестите ме о одлукама у вези са изнетим захтевом.

С поштовањем,

Јован Вујасиновић