Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Преписке у вези са ШСРС

Преписке у вези са ШСРС

15.05.2019

Поводом иницијативе за ванредну скупштину ШСРС имамо одговор ШСРС као и саопштење клубова...

12.05.2019 /   Вечити шах инфо : Подршка ванредној скупштини ШСРСОдговор ШСРС на иницијативу појединих клубова за ванредну скупштину ШСРС

Поштовани господине предсједниче,

У вези иницијативе појединих клубова за сазивање ванредне Скупштине ШСРС,дужан сам Вас обавијестити следеће:

 • 1. Сваки клуб чији делегати желе на Скупштину мора бити регистрован у ШСРС за текућу годину (2019.год),члан 5 Правилника о регистрацији клубова и играча.
 • 2. сваки клуб мора донијети рјешење о упису у Регистар спортских организација код Министарства породице,омладине и спорта.

 • ШК „Славија“ Источно Сарајево      регистрован        1 делегат
 • ШК „Мат“ Источна Илиџа             није регистрован
 • ШК „Леотар плус“ Требиње           није регистрован
 • ШК „Мат“ Теслић                    регистрован        2 делегата
 • ШК „Виторог“ Шипово                није регистрован
 • ШК „Бања Лука“                     клуб не постоји
 • ШК „Козара“ Градишка               регистрован        1 делегат
 • ШК „Лијевче“ Нова Топола           није регистрован
 • ШК „Србац“                         није регистрован
 • ШК „Шамац“                         није регистрован
 • ШК „Дрина“ Зворник                 није регистрован
 • ШК „Братунац“                      није регистрован
 • ШК „Гласинац“ Соколац              клуб не постоји
 • ШК „Младост“ Гацко                 није регистрован

Из овога се види да је ова иницијатива неоснована.  

С поштовањем,                                                                                         
Секретар Савеза Миладин ГаврићСаопштење за јавност клубова потписника иницијативе за одржавање ванредне сједнице Скупштине Шаховског савеза Републике Српске поводом Одговора ШСРС на поменуту иницијативу

                                                                                                                   

1. Сматрамо да иницијатива за одржавање ванредне сједнице Скупштине ШСРС већ даје резултате, јер се ШСРС по први пут јавно оглашава и позива на регуларност, упркос чињеници да ни након двије године од смрти предсједника ШСРС господина Пантелије Дакића није изабран нови, што представља грубо кршење закона. Један од основних циљева потписника иницијативе је транспарентност и законитост у раду органа ШСРС.

2. У Одговору се помињу „поједини“ клубови потписници иницијативе за одржавање ванредне сједнице Скупштине ШСРС, а у стварности се ради о три клуба из Републике Српске која се такмиче у Премијер лиги БиХ, пет клубова који се такмиче у Првој лиги РС и неколико клубова Друге лиге РС, који дуги низ година наступају на такмичењима ШСРС, што само по себи довољно говори о озбиљности ове иницијативе.

3. У Одговору стоји да већина клубова није измирила обавезе према Савезу за текућу годину, а ШСРС је већ дозволио учешће њихових чланова на 26. Кадетском првенству РС. Постављамо сљедећа питања: Како је могуће да Савез дозволи наступ шахистима чији клубови нису измирили обавезе према Савезу? И да ли то значи да клубови који нису извршили регистрацију до 31. марта 2019. године неће моћи учествовати на такмичењима Прве лиге РС, Друге лиге РС и Премијер лиге БиХ?

4. Сагласни смо са тачком 1. из Одговора ШСРС да сваки клуб чији делегати желе присуствовати ванредној сједници Скупштине ШСРС мора бити регистрован за текућу годину. НАПОМИЊЕМО да је на ванредну сједницу Скупштине ШСРС сваки делегат дужан донијети уплатницу из банке као једини валидан доказ регистрације клуба за 2019. годину. Шаховски савез РС је дужан предочити изводе са рачуна банке закључно са даном 17.05.2019. године. Сви који не донесу тражени доказ о уплати неће моћи учествовати у раду ванредне сједнице Скупштине ШСРС која ће се одржати 19. маја 2019. године.

5. Вјерујемо да сваки клуб који је до сада учествовао на званичним такмичењима у организацији ШСРС посједује рјешење о упису у Регистар спортских организација код Министарства породице, омладине и спорта РС, о чему ће Скупштину информисати упосленик овог министарства који ће присуствовати сједници. Уколико је Савез дозволио учешће клубовима на званичним такмичењима ШСРС, који немају рјешење о упису у поменути регистар, указујемо на још једну нерегуларност у раду Савеза.

6. Овим путем желимо обавијестити јавност да су најбољи шахисти Републике Српске, својим потписима подржали нашу иницијативу за одржавање ванредне сједнице Скупштине ШСРС.

Још једанпут позивамо делегате да узму учешће у раду ванредне сједнице Скупштине ШСРС и дају свој допринос промјенама у шаху Републике Српске.

Gens una sumus

14. мај 2019. године