Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин Мемориам Небојша Јовановић (1951-2019)

Ин Мемориам Небојша Јовановић (1951-2019)

24.08.2019 /   Даковић, Марко

ИН МЕМОРИАМ Небојша М Јовановић (1951-2019).

Са дубоким жаљењем примио сам вест да је престало да куца племенито срце мог шаховског пријатеља, мајсторског кандидата Небојше М. Јовановића. Знало се да је већ годинама тешко болестан, па ипак чињеница да га је окрутна смрт отргнула из наших редова нешто је са чиме не можемо лако да се помиримо.

Небојша М. Јовановић рођен је 6. маја 1951. године у Београду. Био је прави урбани лик, интелектуалац, економиста. Радио је у општини Врачар где је и живео, а поред осталог био радно ангажован у „Беобанци“ и Савезном извршном већу (некадашњи СИВ).

Релативно рано остао је без супруге, за коју је био неизмерно везан. Утеху је налазио у шаху, као и у тенису, два спорта којима се бавио у слободно време. Био је такође љубитељ уметности, прави бонвиван. Много је читао, а највише шаховске књиге. У шаху, узор му је био Пол Морфи.

Небојша Јовановић играо је активним позиционим стилом, а у својим пензионерским данима када га је опака болест већ била захватила, више је радио на теорији и чак је смогао снаге да учествује на категорном турниру шаховског клуба „Делфин“ где осваја толико жељену титулу мајсторског кандидата.

Небојша, или Неша како смо га звали ми који смо му били пријатељи, често је учествовао на аматерским турнирима у Београду, а посебно на турнирима са викенд темпом или на „цугерима“. Последњи би долазио на турнир, са закашњењем, али би последњи и одлазио кући. Волео је да уз кафицу поприча са својим домаћинима, организаторима турнира и интересовао се за питања шаховске организације.

Најбољи резултат у такмичарском шаху био му је освајање треће награде на турниру „Гран при опен Унион“ 2012. године када је још био првокатегорник. Тада је превазишао самог себе претекавши многе мајсторе и мајсторске кандидате. Последњи клуб у коме је наступао био је Шаховски клуб „Ушће“ са Новог Београда.

Небојша Јовановић иза себе је оставио сина Мирка и ћерку Ивану, као и унуку Ену. Испраћај за кремацију биће обављен у понедељак 26. августа 2019. у 11 часова на Новом гробљу у Београду.

Сви ми који смо познавали овог по свему оригиналног човека и великог шаховског ентузијасту дубоко жалимо што га више нећемо видети на турнирима, које је увеличавао својом харизмом . Нека му је слава и хвала.