Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин мемориам Бранислав Атанасковић (1954-2020)

Ин мемориам Бранислав Атанасковић (1954-2020)

01.07.2020

ИН МЕМОРИАМ Бранислав Бранко Атанасковић (1954-2020)

Немирно време у коме живимо однело је још једног изузетног шаховског радника и заљубљеника. Преминуо је Бранислав Атанасковић, дугогодишњи председник ШK ”Беко” и потпредседник Шаховског савеза Југославије.

Смрт га је затекла на месту секретара Министарства за заштиту животне средине. Бранко је свој радни век и каријеру пре свега изградио у текстилном гиганту ”Беко”, где је, после бројних руководећих функција, за генералног директора именован 1992. године. За успешан рад у привреди добијао је многа признања, између осталог и за YU менаџера године у области текстилне индустрије 1994. године. У једном мандату био је и народни посланик у Скупштини Србије, а аутор је бројних стручних текстова и публикација.

Прича о Бранку не би била комплетна без спортске биографије. Младост је провео као успешан голман у ФK ”Црвена звезда”, а бранио је за омладинску и ”Б” селекцију Југославије. Био је и члан управе рукометног клубова ”Црвена звезда”, али ипак најдуже се задржао и највише свог срца поклонио шаху.

Титулу мајсторског кандидата освојио је 1979. године, а нешто касније био је један од оснивача и дугогодишњи председник шаховског клуба ”Беко”, чији је истоимена фабрика била генерални спонзор, све до гашења клуба 2003. године. Kлуб је од 1990 – 1994. године од члана Београдске лиге постао прволигаш и члан елитног друштва. Бранкове амбиције ту се нису заустављале. Освојена је шампионска титула 2000. године, као и друга места 2001. и 2002. године, уз још неколико медаља на савезном купу.

Бранко је у клубу био све – и председник и организатор, али и пријатељ. Играчи ће са задовољством посведочити да је неколицини од њих обезбедио и запослење и решавао друга важна питања, био је човек од речи и поштовања за све чланове и пријатеље клуба.

Због својих заслуга, за потпредседника Шаховског савеза Југославије изабран је 1998. године и на том месту задржао се до 2000. године. Тада је председник ШСЈ био Зоран Лилић, и то је вероватно последњи период за који се може рећи да је национални савез имао достојанство и успешан рад, а као последица дошла је и последња екипна медаља: сребро са женског првенства Европе у Грузији 1999. године.

Иако, пре свега због нарушеног здравља, Бранко већ дуго није био активан у шаховском животу, његов одлазак значиће истински губитак за све његове шаховске пријатеље и све оне који су имали задовољство да се са њим друже и сарађују.