Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин мемориам Миленко Јовановић (1946-2020)

Ин мемориам Миленко Јовановић (1946-2020)

13.07.2020

ИН МЕМОРИАМ Проф др МИЛЕНКО ЈОВАНОВИЋ (03.01.1946 – 10.07.2020)

У петак 10. јула преминуо је у Новом Саду, после дуге и тешке болести, Миленко Јовановић, ФИДЕ мајстор.

Рођен је у Борову 1946. године, где је завршио основно и средње школовање, а затим је због студија, 1965. прешао у Нови Сад. Завршио је Пољопривредни факултет, магистрирао и докторирао, и наставио рад на факултету као професор на Институту за агроекономију.

Шах је заволео од детињства и брзо се укључио у шаховски живот родног места. Први већи успех постигао је са 14 година на Пионирском првенству Хрватске, 1960. када је освојио победнички пехар. Потом је био први и на сениорским првенствима месних шаховских клубова ''Славен'' (1961) и ''Борово'' (1964). Исте године успешно је наступио и на Омладинском првенству Хрватске.

Доласком у Нови Сад активно се укључио у шаховски живот града, поставши члан ШК ''Партизан'',који је тада био други по снази клуб у граду. Због обавеза на факултету, а касније и на радном месту, ретко је наступао на појединачним турнирима, али је био веома активан на екипним такмичењима. Посебно је волео да игра на једнодневним рапид и брзопотезним турнирима. Титулу ФИДЕ мајстора освојио је 1994. по основу рејтинга 2335, који му је и највиши у шаховској каријери.

За наш најстарији клуб НШК наступао је у периоду од 1993 до 1999. године, на две Прве и четири Друге лиге, као играч и капитен. У истом клубу је био на разним функцијама у управи до краја живота. Био је један од оснивача ШК ''Агроном'' из Новог Сада, у коме је био капитен у најуспешнијем периоду клуба. Последњих година наступао је за ШК ''Детелинару'', члана Друге лиге – Војводина. У истом периоду, шах је играо и у Другој лиги Хрватске, као члан клубова из региона Вуковара.

По пензионисању, 2011. био је члан герентолошког клуба ''Прва Војвођанска бригада'', са чијом шаховском екипом је освојио 5 златних и 2 бронзане медаље на Републичком такмичењу ''Српска лига трећег доба'', а он је три пута био најуспешнији појединац.

Велики број пријатеља и шахиста памтиће Миленка Јовановића као изузетно образованог и пријатног човека са којим је било задовољство причати о разним темама, а посебно о шаху, његовој љубави из детињства.

Припремили К. Нотарош и С. Бојковић