Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Коментар

Коментар

01.08.2020 / ВМ Пап, Миша (2447)

30.07.2020 /   Вечити шах инфо : Писмо шаховских велемајстора
31.07.2020 / ФМ Јевтић, Саша (2279) : Отворено писмо шаховској јавности

KОМЕНТАР (на отворено писмо г. Јевтића)

Г. Јевтић је јуче, 31.07.2020. написао отворено писмо шаховској јавности. Писмо је објављено на најбољем шаховском сајту у региону „Вечити шах“, на „Шах-Мат листи“, а и на друштвеним мрежама. Стога можемо закључити да је тај текст видео велики број шахиста (и професионалаца и аматера и љубитеља шаха).

У том писму сам приметио неке нелогичности, а богами пар ствари ми је и засметало. Kао неко ко нашу земљу представља на многобројним турнирима широм Европе (иако не као званични репрезентативац, већ као нека врста амбасадора наше земље, јер нажалост, на многим од тих међународних турнира са стотинама играча из целог света, ја сам био једини из Србије); дуги низ година, са одређеним успехом, осећам друштвену одговорност, да неке ствари разјасним, и дам свој коментар, који ће надам се, бити од користи, како организаторима, разним шаховским спонзорима, аматерима, љубитељима шаха, тако и шаховским професионалцима који сада више него икада пре, треба да покажу своју свест о томе ко су и шта су, и шта значе за друштво у целини, и дигну свој глас у одбрани својих права.

Наиме, г. Јевтић тврди да се „лиге морају и требају одржати“ и ту се потпуно слажем са њим.

Међутим, онда он то презентује на неки „свој начин“, који искрено говорећи, делује помало чудно.

Наиме, он наводи 6 разлога за одржавање лига ове сезоне. Разлози 2, 3, 5 и 6 делују довољно убедљиво и логично. Међутим, разлог број 1 и 4 мени делују спорно:

1) „Одржавање лига даје основ клубовима да исплате играче.“ – лепо речено. Слажем се.

„Многим играчима су та примања веома важна и круцијална за егзистенцију њихових породица.“ - Kако ово Вама звучи? Мени ово делује као грубо непоштовање шаха као спорта и као професије и перфидни покушај понижавања и ниподаштавања шаховских професионалаца, који су ионако често на маргинама, и ово нисам могао да прећутим. Да ли је ово написано случајно, „добронамерно“ или злонамерно, то остављам Вама да пресудите драги читаоци. Али је у сваком случају, недопустиво! Ако се пише отворено писмо целој шаховској јавности, онда свака реч мора бити одмерена, јер би требала да постоји одговорност за написано.

Није нека велика тајна, да у шаху нема ни близу толико новца као у неким другим спортовима.

Али шахисти, а поготово шаховски професионалци су познати и као господа, на неки начин и уметници, врло често свестране личности, који су пропутовали и „видели света“, и који дају немерљив допринос развоју нашег друштва и културе.

Ако је г. Јевтић хтео да истакне како је важно да се тај новац заради и исплати, тако што ће се одиграти лига, то је могао да уради и на обзирнији начин. Да не причам како то што је написао није тачно. Један шаховски професионалац има много начина да заради новац, и сигурно да наступ на једној лиги неће одлучивати о његовој егзистенцији! А, ако неко није професионалац, онда он сигурно има разне друге начине, на које може зарадити новац.

Нажалост, шах није довољно цењен код нас, а као професија још мање. И наравно да би већа друштвена подршка на сваки начин, па и на финансијски била добро дошла. Међутим, оваква презентација шаха и професионалних шахиста, нимало не помаже никоме, већ напротив додатно урушава углед шаха и свих шахиста!

4) „Одржавање лига омогућава играчима да имају један 'бесплатан турнир' и рецимо освоје норме за више међународне титуле или поправе рејтинг.“ – опет нетачно, непотпуно и нелогично. Да ли је и ово написано „добронамерно“ или не, ко зна, али као што рекох, треба да постоји нека одговорност за написано.

Дакле, ја на 1. Лиги наступам од 2000. Године, а од 1996. до 1999. сам наступао на тадашњој „Савезној Другој Лиги“, која је по саставу, можда била и јача, од наше данашње Прве Лиге. Стога, понешто и знам о томе.

Прво играње на Лиги за екипу није никаква туристичка активност, нити појединачни турнир. Пошто је поменуто освајање норми за титуле, и „бесплатан“ турнир, ту се вероватно мисли на неке млађе играче, који још треба да се доказују, да уче и да освајају норме...И то је потпуно разумљиво и нормално. И вероватно се мисли највише на 1. Лигу Србије, и донекле на једну од 2. Лига (имамо их 3), иако на тим Лигама није нимало лако ни испунити услове за освајање норме, а камоли испунити норму (јер турнир често није довољно јак). Али, чак ни ти млађи играчи жељни знања и доказивања, које подржавам и поздрављам, јер знам колико је тешко освајати норме, и „пробијати“ се у шаху, дакле чак ни они немају тај луксуз, да играју само за себе и за своју норму.

А да не спомињем, да на 1. Лиги Србије, у највећем броју наступају прекаљени професионалци, највише велемајстори, који би се на ову опаску о „бесплатном“ турниру, могли само грохотом насмејати.

Лига се пре свега игра за екипу! И интерес и резултат екипе су на првом месту! Све остало је споредно, па и борбе за норму или рејтинг.

Иначе, рејтинг се може и изгубити, а не само „поправити“. А колико је то тешко и напорно, и колико рада и знања је потребно да се рејтинг „поправи“, о томе и ја знам понешто.

Следећа ствар, коју г. Јевтић предлаже је да се Лиге одрже, али без „испадања“ екипа у нижи ранг такмичења, и без „улазака“ у виши ранг. То је нелогично и контрапродуктивно, да не кажем да може додатно да уруши углед такмичења.

Ако имамо Лигу, то значи такмичење, то је спорт. Ако није важан резултат, онда је то игра, као што знамо из Социологије Спорта. Ако имамо ситуацију, да је резултат важан, ако се игра за врх табеле (и то само у 1. Лиги јер као не било улазака у виши ранг), а није важан за дно табеле – јер не може да се испадне, онда имамо шта? Неки нови хибрид? Можда револуцију у деифинисању спорта и игре? Можда „полуспорт“ или „полуигру“? Шта рећи? А у нижим лигама би било још горе, јер се не може ни „испасти“ ни „ући“ у виши ранг, па је све сведено на игру. У том случају, као што каже један мој колега велемајстор, свака екипа би могла да доведе било какве играче, малтене и „са улице“, само да одиграју лигу, јер нема опасности од „испадања“, па би самим тим био и смањен број професионалних играча који би били исплаћени, и онда цео овај предлог није доследан у вези са разлогом број 1 за одржавање Лига. Ја не знам да ли је г. Јевтић ово писао „на брзака“ или не, али разлог број 1 о одржавању лига, и овај у вези формата лига, делују контрадикторно. Или је можда мислио, да нико неће приметити?

Kао што рекох, ја играње на 1. Лиги Србије, схватам јако озбиљно, као и моје колеге, у то су уложене многе године рада и тренирања, и ту би требало да се води рачуна о неком нивоу такмичења и организације.

И за крај г. Јевтић тврди, да је посветио цео живот шаху. Да ли је то тачно и на који начин, просудите сами. Али, ако је то и делимично тачно, зашто се онда потписује са „мр Саша Јевтић дипл. Инж. грађ.“, а не са нпр. „ФМ ИА ФТ ИО Саша Јевтић“ како му стоји на ФИДЕ сајту? Можда, јер му те титуле више значе од шаховских, или делују „важније“?

Можда би г. Јевтић убудуће могао да се потписује са „мр ФМ ИА ФТ ИО Саша Јевтић дипл. инж. грађ.“ ? Или нека варијација на тему. Пошто „вероватно постоји више варијантних решења“ како он наводи у вези организације лига.